De jury van de ASN Bank Wereldprijs 2016

Ook dit jaar beslist een vakjury welke inzendingen voor de ASN Bank Wereldprijs 2016 doorgaan naar de finale

De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en specialisten.  Mensen die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens, arbeidsrechten en klimaatverandering. We stellen ze graag aan je voor.

Algemeen jurylid

Ineke van Zanten, mede-oprichter GreenWish en IdealenKompas

Ineke geeft onder meer advies over het  opzetten van duurzame initiatieven of ondernemingen: focus, maken van plannen, vinden van –ook alternatieve vormen van- financiering. Ze heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van crowdfundcampagnes. Met haar kennis, ervaring en jarenlange praktijkervaring is zij een aanjager voor maatschappelijke innovatie.

Duurzame energie, natuur en milieu

Ynzo van Zanten (juryvoorzitter) Oprichter GreenInc en Chief Evangelist van Tony's Chocolonely.

Ynzo is de storyteller van het chocoladebedrijf Tony's Chocolonely. Op andere dagen legt hij met zijn eigen 'GreenInc.' de brug tussen duurzaamheid, strategie en communicatie. Het één is namelijk volgens hem onlosmakelijk verbonden met het ander. Tenslotte is Ynzo ook nog coach en docent aan de Hogeschool van Amsterdam, spreker, en schrijver van verschillende luchtige boeken over duurzaamheid. Ynzo's visie op duurzaamheid is dat het vooral leuk en inspirerend is, en het erom gaat dat je gevestigde patronen doorbreekt om dingen op een betere manier te doen. Vaak is het heel simpel. Gewoon ergens beginnen. Want je hoeft niet perfect te zijn om iets goed(s) te doen.

Olof van der Gaag, directeur Nederlandse vereniging Duurzame Energie

Duurzame energie is positieve energie. Ondernemerschap en maatschappelijke winst gaan samen. Daar zet ik me als directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie voor in. Met 1.000 bedrijven willen we zo snel mogelijk 100% duurzame energie in Nederland. Met samenwerking, lef en een goed humeur gaan we ver komen!

Eerlijke handel, voeding en mode

Marieke Eyskoot

Marieke zet eerlijke kleding en lifestyle op de kaart en brengt het verhaal achter je jurkje en jas tot leven. Ze is de auteur van de eerste Nederlandstalige gids voor iedereen die op zoek is naar een groene garderobe ‘Talking Dress’. Deze gids staat vol tips over waar je op kunt letten, wat je zelf kunt doen en natuurlijk waar je je duurzame outfit kunt kopen! Van shoptips tot was-instructies. van ruil ideeën tot zelf-maak-trucs en van verzorgingsproducten tot trouwen. Op dit moment werkt Marieke aan een duurzame lifestyle gids vol met de beste tips, weetjes, merken en winkels op het gebied van kleding, accessoires, eten, verzorging, wonen, werken en vrije tijd. Duurzaamheid is voor haar een ideale liefdespartner: voorgoed, betrouwbaar, voordelig, stabiel, eerlijk, onmisbaar, creatief en positief!

Boris Alberda, manager innovation bij Oxfam Novib

Boris is een groot voorstander van duurzame ontwikkeling met als voorliefde sociaal ondernemerschap. Hij stond als boardmember van de social business incubator aan de wieg van oa. een 3D-print bedrijf in Tanzania, een waterbedrijf in India, een uitzendbureau in Zuid Afrika en een App voor farmers in India waarmee ze weten hoe ze nu voor hen relevante ziektes kunnen bestrijden. Boris neemt zijn ervaring mee met innovatie voor bedrijven als Philips, Unilever, IBM, Sanoma, ABNAMRO en Sundio. Hij paste dat toe bij Unicef en Cordaid en nu bij Oxfam Novib als Innovatie manager.

Veiligheid en sociale cohesie

Tom van de Beek, The Tipping Point

Met zijn organistie The Tipping Point helpt Tom de samenleving te kantelen naar een mooie, eerlijke en duurzamere wereld. Hierbij neemt de hernieuwde verbinding tussen mens en natuur een centrale plaats in. Door zowel het opzetten van eigen social ventures (bijvoorbeeld de KantoorKaravaan of SustainsVille) als het helpen van andere organisaties hun 'tipping point' te bereiken, wil Tom de systemische weeffouten in de huidige economie aan de kaak stellen. Via het NatuurCollege zet hij de 'binnenkant van duurzaamheid' structureel op de kaart.

Gerd Junne, The Network University (TNU)Gerd is auteur van alternatieve jaarverslagen in de Jaren 70 met de focus op wapenproductie, analyse van technologische wedloop in de Jaren ’80 en ’90 en van geweld in ‘fragiele staten’ in de laatste 10 jaar. Specialisme: Internationale betrekkingen, conflict studies (vooral post-conflict development), migratie en ontwikkeling en e-learning. Visie: De noodzaak van duurzaamheid vergt nieuwe vormen van mondiale samenwerking en aansturing, precies het tegendeel van wat er op dit moment plaatsvindt.

Kinderrechten en onderwijs

Davina Feeléus, Plan Nederland

Kinderen zijn puur in hun doen en laten en bezitten een enorme bron aan energie. Ze zijn in staat het beste uit hunzelf én hun dag te halen. Dat moet worden gestimuleerd. Op school, tijdens het sporten of het spelen met leeftijdsgenootjes.  Kinderen horen niet thuis in mijnen, op straat of in sweat shops.  Kinderen moeten zich volledig kunnen ontwikkelen en worden wie ze willen zijn. Daar ga ik voor. Vanuit mijn functie bij Plan Nederland werk ik samen met het bedrijfsleven om onder meer kinderarbeid tegen te gaan, onderwijs te stimuleren en hun toekomstkansen te vergroten.

Thijs Struijk, Groene Generatie

Globalisering maakt de wereld klein maar tegelijkertijd ook veel complexer. Duurzame ontwikkeling (ecologie, mensenrechten etc), techniek en digitalisering speler daarin een cruciale rol. Kinderen moeten in ieder geval de kans krijgen om behendig te worden met die onderwerpen. Toekomstgericht onderwijs is een kinderrecht. In 2014 sloot Groene Generatie samen met 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer een verdrag om duurzaamheid in het onderwijs te stimuleren. En dit jaar lanceerden we na een geslaagde crowdfundingscampagne de “onderwijskeuzegids van toekomst”, met de naam ToekomstBehendig.nl. Begin volgend jaar lanceren we The Sustainability Game (maar dat is verder nog geheim). Als jurylid voor het thema kinderrechten en onderwijs ben ik vooral benieuwd hoe jij zorgt dat kinderen toekomstbehendig kunnen worden.

Zorg en welzijn

Daniëlla van Gennep, KNGF Geleidehonden

Daniëlla is sinds 2014 afdelingshoofd van KNGF Campus, het kennis- en innovatiecentrum van KNGF Geleidehonden, en heeft zeeën ervaring bij verschillende goede doelen. KNGF is een van de partners van de ASN Bank. Het is hun missie zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Ze doen nu onderzoek naar innovatieve technologie en naar de mogelijkheden om met andere soorten honden nog meer mensen met een beperking kwaliteit van leven te bieden.

Niek van Hengel,  oprichter Granny's Finest

Eind 2009, tijdens een bezoek aan zijn opa in het verzorgingshuis, raakte Niek in gesprek met een dame die fanatiek zat te breien. Uit interesse vroeg hij haar wat ze aan het maken was en voor wie. Een sjaal of misschien een hondendekje, ze had eigenlijk nog geen idee. Ook op de vraag voor wie ze het maakte had de dame geen antwoord, ze had immers niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was haar hobby en slechts een manier om lekker bezig te blijven. Niek besprak het voorval met Jip, die op dat moment op het punt stond om af te studeren. Jip deed onderzoek, schreef een bedrijfsplan en na succesvol afgestudeerd te zijn startte Granny’s Finest als pilot project. Uiteindelijk werd op 19 juli 2011 stichting Granny’s Finest officieel opgericht. Er worden handwerkclubs voor senioren georganiseerd, zodat ze gezamenlijk hun hobby kunnen uitoefenen en zo eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. De producten worden ontworpen door jonge creatieve talenten. Jong en oud leren van elkaar, waardoor de producten duurzaam, kwalitatief goed en 'lief' zijn.