ASN Bank Wereldprijs

Met een goed idee, veel idealisme en een gezonde dosis realiteitszin een maatschappelijk probleem aanpakken

VDWVM roept elk jaar mensen met een slim idee en een frisse blik op de samenleving op om zich in te schrijven voor de ASN Bank Wereldprijs. Deelnemers maken kans op een van de vier themaprijzen van elk tienduizend euro. Eerdere winnaars waren onder andere Studiojux.org die kleding willen produceren met het doel de arbeidsomstandigheden en de natuur in ontwikkelingslanden te verbeteren, het project MADPSU dat zeer efficiënte computeronderdelen ontwikkelt en FairPhone, een smartphone met eerlijke onderdelen, die inmiddels te koop is.

De duurzame thema’s

De ASN Bank Wereldprijs is bedoeld voor mensen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact op de duurzame samenleving heeft. Ook moet het project passen in een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank:

•Duurzame energie, natuur en milieu;

•Eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding;

•Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid;

•Veiligheid en sociale cohesie.

Enkele voorbeelden van projecten waar de bank naar op zoek is: de ontwikkeling van een tas met zonnepanelen om je telefoon op te laden, mensen bewust maken van de herkomst van bepaalde producten, kinderen in achterstandswijken coachen bij hun studiekeuze.

Afvalrace zonder verliezers

Deelnemers kunnen hun project aanmelden via de site. Maximaal 25 inzendingen per thema worden op hun duurzame karakter geselecteerd. De vakjury kiest per thema 10 projecten die door mogen naar de volgende ronde. De initiatiefnemers van deze 40 projecten werken tijdens twee inhoudelijke themadagen aan hun plan. Daarna gaan ze stemmen werven. Per thema gaan de 3 projecten met de meeste stemmen door naar de volgende ronde. Bovendien geeft de ASN Bank een wildcard aan één project per thema. De 16 initiatiefnemers ontvangen coaching, gaan pitchen en uiteindelijk selecteert de jury 2 projecten per thema voor de finale.

Prijzen

Alle deelnemers ontvangen een bijzonder traject. Met trainingen, coaching, de mogelijkheid om een groot en breed publiek toe te spreken en publiciteit. De vier winnaars ontvangen 10.000 euro.

Meer weten?

Vanaf begin augustus kun je je project inschrijven. Mail wereldprijs@voordewereldvanmorgen.nl voor al je vragen over de ASN Bank Wereldprijs