Groene stad
Plastic

Zwerfafval zorgt voor diefstal!  

Een beetje troep op straat maakt mensen eerder geneigd om geld te stelen. Hoog tijd om er iets aan te doen dus!
15-09-2018 - door Jessie
Foto: George Gvasalia via Unsplash

Foto: George Gvasalia via Unsplash

In Nederland belandt zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat. En dat betekent héél veel afval dat zomaar de rivieren, meren of misschien zelfs oceanen kan vervuilen. Maar het betekent ook meer kans op diefstal en wanorde. Blegh! Gelukkig kun jij helpen om dit te voorkomen. Hoe? Door net zoals wij te gaan ploggen - of op Trashdate te gaan!

Exit met zwerfafval

Zwerfafval is slecht voor het milieu én voor de buurt. Het staat niet voor niets in de top-3 van ergernissen in de buurt (naast hondenpoep en het gebrek aan parkeerplekken), aldus Hetkanwel. Daarnaast heeft psychologisch onderzoek aangetoond dat men in een rommelige buurt, met bijvoorbeeld gebroken ruiten, graffiti en zwerfafval, eerder geneigd is om zelf ook ‘wanorde’ te creëren.

Foto: Jilbert Ebrahimi via Unsplash

Foto: Jilbert Ebrahimi via Unsplash

Stiekem stelen door zwerfaval

Onderzoekers testten de zogenaamde ‘Broken Windows Theory’ in de praktijk door verschillende experimenten uit te voeren. Gewoon op straat, in Groningen. Het meest bijzonder experiment was misschien wel die met de brievenbus. Onderzoeker Kees Keizer liet een €5-biljet uit een envelop met een adres erop steken. Deze brief (met het biljet dus zichtbaar) hing uit een brievenbus. Het onderzoeksteam ontdekte dat, wanneer er graffiti en zwerfafval rond de brievenbus was, mensen eerder geneigd waren om het geld te stelen dan wanneer dat niet zo was. In de ‘schone’ situatie nam 13% van de voorbijgangers het briefje mee. In de situatie met zwerfafval was dit het dubbele: 27% (graffiti) en 25% (zwerfafval) van de voorbijgangers namen het geld mee.

Graffiti veroorzaakt zwerfafval

Maar ook andersom vonden de onderzoekers bijzondere effecten. Het onderzoeksteam bond flyers aan het stuur van een aantal fietsen in een fietsenstalling. In de fietsenstalling met veel graffiti gooiden fietsers twee keer zoveel zwerfafval (waaronder dus de flyers) op straat dan in dezelfde fietsenstalling zonder graffiti. De reden voor deze uitkomsten is volgens Keizer simpel: “Mensen denken dat ze er mee wegkomen omdat andere mensen het ook al hebben gedaan”, legt hij uit aan NewScientist.

Foto: Paul Murphy via Unsplash

Foto: Paul Murphy via Unsplash

Ploggen XXL

Hoog tijd om op te ruimen dus! Want: een schone buurt zorgt voor minder afval én minder criminaliteit. Eerder schreven we al over ploggen: de trend die uit Scandinavië kwam overwaaien en eigenlijk betekent dat je hardlopen combineert met het opruimen van zwerfafval. Maar in je eentje is dat misschien best wel saai. De oplossing? Op Trashdate gaan! “Er zijn zoveel grote problemen in de wereld: je voelt je zo machteloos in je eentje. Dus moet je met mensen samen iets doen en het moet ook leuk worden, want anders houd je het niet vol”, vertelt Rosa van het platform Trashless aan Hetkanwel. Daarom startte ze een site, Trashless, waar je je eigen ‘trashevent’ in de buurt kunt vinden.

Op de site kun je mensen en evenementen in je buurt ontdekken. Zo ontmoet je gelijkgestemden en leer je nieuwe buurtgenoten kennen. Iedereen kan een trashevent aanmaken of aangeven waar in de buurt hij gaat opruimen. Ook kun je andere afvalgerelateerde evenementen zoals ‘plastic attacks’ (waarbij je al je verpakkingen achterlaat in de supermarkt) of ‘return to sender’-acties (brieven schrijven naar grote bedrijven over statiegeld) op de site vinden.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.