Zweedse shopping mall gaat 100% circulair 

Ja hoor, de Zweden krijgen het weer voor elkaar: de volgende stap naar een duurzame samenleving!
13-04-2017
Plantenwinkel in Zweedse circulaire shopping mall RuTuna

Het vernieuwe Hoog Catharijne is net (deels) opgeleverd in Utrecht en ziet er zeer fancy uit. Maar hoeveel duurzaams is er nou te vinden in dit hernieuwde winkelcentrum? Helaas zijn het vooralsnog veelal de grote ketens die in het oog springen. In Zweden doen ze dat heel anders. In de stad Eskilstuna (120 km. vanaf Stockholm) kun je nu een volledig circulair winkelcentrum vinden!

Shop till you drop: 100% ecofriendly

Winkelcentrum ReTuna Återbrucksgalleria is geopend in de zomer van 2015 en er is echt van alles te vinden. De vijftien winkels verkopen allerlei huishoudelijke spullen. Het gaat van plantenzaak tot audiowinkel en van fietsenmaker tot kledingboutiek. En het leuke is: alles wat je er vindt is helemaal klimaat-verantwoord. Alle spullen zijn namelijk gemaakt van hergebruikte materialen. 'Renovatie', 'reparatie' en 'creatief hergebruik' vormen de sleutelwoorden tot het succes van dit innovatieve winkelcentrum. Je kunt er ook je afgedankte spullen inleveren. Ook als deze beschadigd of kapot zijn mag je ze inleveren, de medewerkers van ReTuna knappen de spullen graag weer voor je op. Daarna kunnen ze meteen de verkoop in!

Méér dan alleen winkelen

Wie denkt dat je in ReTuna alleen maar kunt winkelen heeft het mis. Het centrum organiseert ook andere activiteiten die je helpen nog nét een stapje duurzamer te consumeren. Zo kun je naar DIY workshops om te leren repareren, of kun je je inschrijven voor de cursus 'Design, Recycle, Reuse' waar je alles leert over hergebruiken. Je bent er ook op de juiste plek om werk van lokale kunstenaars te bewonderen en te genieten van een verantwoorde lunch in het eetcafé met biologisch en lokaal geproduceerde producten.

Het eerste jaar was een succes, de omzet bedroeg EUR 850.000. Kun je nagaan hoeveel grondstoffen dit heeft bespaard. Hopelijk kunnen we binnenkort ook dichter bij huis zo milieuverantwoord shoppen!

Wil je meer weten over ReTuna, neem dan snel een kijkje op de website of facebookpagina. Hopelijk is je Zweeds wel goed, want vooralsnog is er nog geen Engelse/Nederlandse vertaling beschikbaar.

Schaaltjes in 100% duurzame Zweedse shopping mall ReTuna