Energie
Groene stad
Lifestyle

Zweden maakt repareren aantrekkelijker 

Het Zweedse parlement wil repareren aantrekkelijker maken door de belastingen te verlagen. Lang leve de schoen-, kleer-, en fietsenmaker!
28-09-2016 - door Maartje
Werkplaats met gereedschap

Werkplaats gereedschap

Heb je een kapotte wasmachine, fiets of spijkerbroek? Dan willen ze er in Zweden voor zorgen dat je die goedkoper kunt laten repareren. De Zweedse regering heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend waarbij ze het BTW tarief op reparaties willen verlagen.

Daarnaast willen ze nog extra belastingvoordeel voor reparaties doorvoeren door het arbeidsloon op reparaties aftrekbaar te maken van de inkomensbelasting. Zo willen ze het in Zweden aantrekkelijker maken om spullen te repareren in plaats van ze weg te gooien en zo ook de CO2 uitstoot te verminderen. Minister van Financiën Per Bolund hoopt dat deze belastingvoordelen de reparatie-industrie zullen stimuleren en dat er zo nieuwe banen ontstaan voor vakmensen en immigranten. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen dan wordt de BTW per januari 2017 al verlaagd.

Repareren in Nederland

In Nederland kun je veel van je spullen laten repareren voor het lage btw tarief van 6%, je kleding, fiets of schoenen bijvoorbeeld. Maar heb je een kapotte scooter, auto of wasmachine, dan betaal je het hoge tarief van 21% btw voor de repratie. En dat is dan weer net zoveel btw als op een nieuw product. Wellicht dat de Nederlandse overheid zich kan laten inspireren door haar Zweedse collega's....

Iets kapot? Hier kun je terecht!

Er zijn al wel heel veel leuke repareerinitiatieven in ons land! Zo kun je je kapotte spullen langsbrengen bij de vrijwilligers van het Repair Café of je buren om hulp vragen via Repareer.com. Als je zelf een beetje handig bent kun je geschikt gereedschap lenen bij de De Deelkelder voor je reparaties en klussen. En heb je een kapotte lamp, of lamp die wel een opknapbeurtje kan gebruiken? Ga dan beslist op vrijdagmiddag langs bij WATTNOU in Rotterdam, hier heeft Opa Ampère zijn eigen lampen-spreekuur. Maar vergeet natuurlijk ook de schoen-, kleer-, en fietsenmaker niet!

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!