Zorg-apps en E-Health: zorg binnen handbereik 

Slimme woningen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Doktersbezoek met een virtual reality-bril. Het is geen toekomstmuziek meer.
15-02-2016
Foto:  Intel Free Press, Flickr, CC BY 2.0

Foto: Intel Free Press, Flickr, CC BY 2.0

Technische ontwikkelingen in de zorg. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar we hebben de nieuwste technische snufjes al binnen handbereik. De kans is groot dat je deze tekst leest op een tablet of smartphone. Ditzelfde apparaat kan jou helpen om zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid op peil te houden. Zo kan het je waarschuwen als je te weinig beweegt, geestelijk ondersteunen in moeilijke tijden, of de mogelijkheid geven vanaf je bank met een verpleegkundige te spreken. “Onze mobieltjes zullen steeds krachtiger worden”, vertelt Katherina Martin Abello, directeur van het Centrum voor Innovatie van het Trimbos Instituut. “Dat klinkt misschien eng, maar het geeft ons prachtige mogelijkheden.”Ze vervolgt: “Door internet zijn we verbonden en kunnen we meer mensen helpen die wij eerder met de analoge-zorg niet konden bereiken. Als je alleen al kijkt naar de afgelopen vijf jaar is er zoveel gebeurd: de tablet bestond nog niet en we hadden geen 4G. Nu kunnen we die middelen niet alleen inzetten om ons leven leuker te maken, maar ook om onze gezondheid te verbeteren en ondersteunen.”

Technische snufjes

In de App Store vind je apps die stappen tellen, slaap meten, voeding controleren, stress verminderen en zelfredzaamheid vergroten. Ook zijn er apps die Alzheimer-patiënten assisteren, vrouwen met borstkanker mentaal begeleiden en die mensen met stemmen in hun hoofd helpen aan meer rust. Er zijn sites en apps waar je wordt geholpen met problemen waar een stigma of taboe op ligt, zoals depressie, verslaving en seksualiteit. Verder zijn er programma’s die zorgverleners begeleiden met het bijhouden van dossiers, het spreken met patiënten en het op de hoogte blijven van nieuwe zorgmethoden.

Bovendien zijn er allerlei technische snufjes die de leefomgeving slimmer maken. Professor Ad van Berlo is werkzaam bij Smart Homes, het kenniscentrum voor Domotica en Slim Wonen in Nederland. Hij geeft een aantal voorbeelden van technische ontwikkelingen binnenhuis:"We kunnen door middel van een detectiesysteem patronen meten van mensen. Het systeem maakt een melding als een patiënt valt, of signaleert dat de koelkast al heel lang niet is open geweest, terwijl iemand wel thuis is. Ook kunnen we er op tijd bij zijn als iemand een blaasontsteking heeft, doordat het systeem meldt dat iemand wel erg vaak naar het toilet gaat. Dat klinkt misschien futiel, maar daarmee kan je bij ouderen een hoop ellende voorkomen."

Belang en vooroordelen

Volgens Ad van Berlo is het van groot belang dat we technologie in de zorg blijven door ontwikkelen. "Op dit moment heeft eenderde van de ouderen zorg nodig. De voorspelling is dat dit in de toekomst alleen maar meer zal worden door de vergrijzing. Bovendien wordt er een groot tekort aan zorgverleners voorspeld. Als we zelf de regie willen houden, zullen we moeten kijken naar technologische oplossingen in onze leefomgeving."

Ouderen pikken het best snel op. Het is juist de groep mensen tussen de 35 en 55 die met de nieuwe ontwikkelingen worstelt.

Dat klinkt heel mooi, maar veel mensen maken zich zorgen om deze ontwikkelingen. Ze stellen bijvoorbeeld dat het onpersoonlijk is en dat het onze privacy schendt. Martin Abello: "Nieuwe technologieën maken het mogelijk om dingen in een vertrouwde omgeving te doen in plaats van in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen dan meer ontspannen zijn, omdat ze zich bevinden in hun eigen of gekozen omgeving. De rust, vertrouwde omgeving en eventueel de anonimiteit bieden een setting waardoor zij opener en eerlijker kunnen zijn bij het invullen van oefeningen of beantwoorden van vragen. Dat kan een behandeling effectiever maken. Verder kun je er voor kiezen om anoniem hulp te zoeken en zijn er keurmerken om te controleren of een site of app betrouwbaar is."Op het vooroordeel dat ouderen moeilijk kunnen omgaan met nieuwe technologieën, reageert Martin Abello lachend. "Ouderen zijn over het algemeen juist heel goed met nieuwe apps en programma’s. Ze lezen alles en zijn enorm leergierig. Het is juist de groep mensen tussen de 35 en 55 die er mee worstelt. En de nieuwe generatie? Die zal niet anders gewend zijn.”

Toekomstmuziek

Volgens Ad van Berlo zullen we in de toekomst betere apps en analysemethodes hebben, net als meer sensoren. Hierdoor zullen onze huizen 'slimmer' worden: onmerkbaar zal hierdoor in je woning worden ingespeeld op je behoeften. Ook voorspelt hij de opkomst van zorgrobots en gezelschapsrobots."Nog een leuk voorbeeld van technische ontwikkelingen in de toekomst is de virtual reality bril", vertelt Martin Abello. "Die is nu al betaalbaar, over een paar jaar zal iedereen er eentje hebben. Je kunt er dan voor kiezen om naar een concert van Madonna te gaan in Amsterdam, of om het lekker thuis te ervaren vanaf je bank. Zo zal het ook gaan met zorg: je kunt naar de dokterspraktijk om de hoek, maar je kunt ook thuis vanaf de bank een consult krijgen van een dokter uit Nederland of uit Amerika, omdat die gespecialiseerd is in wat jij nodig hebt."