Zonnepanelen te duur? Huur! 

12-01-2016

Het nieuws over de klimaatverandering vliegt je de laatste tijd om de oren. De boodschap is duidelijk: we moeten er alles aan doen om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen. Niet alleen overheden en het bedrijfsleven zijn hier verantwoordelijk voor; ook jij kunt hier je steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen!

Een duurzame keuze

Misschien wel het allerbelangrijkste voordeel: zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Met zonnepanelen produceer je namelijk 100% groene stroom, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van de stroom die door de traditionele energiebedrijven geleverd wordt (en die helaas niet altijd even duurzaam is). Zo verklein je je eigen ecologische voetafdruk en zorg je ervoor dat je de wereld weer een stukje schoner achterlaat voor volgende generaties!

Vraag je je af of het produceren van de zonnepanelen zelf niet veel energie kost? Dat klopt, maar dit wordt binnen 1 à 2 jaar al gecompenseerd met de duurzame energie die de zonnepanelen zelf opwekken. Aangezien zonnepanelen gemiddeld 30 jaar meegaan, is er ruimschoots de tijd om de energie van het productieproces te compenseren.

Omlaag met die stroomkosten, omhoog met die woningwaarde

Schrik jij je rot van je energierekening? Dan zijn zonnepanelen the way to go! Als je zelf stroom opwekt, hoef je immers veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier. Zo verlaag je je energierekening aanzienlijk, zonder dat je er echt iets voor hoeft te doen. Zonnepanelen op je woning zorgen voor een beter energielabel en daardoor een hogere verkoopprijs. Bovendien worden huizen met een goed energielabel sneller verkocht. Dubbel voordeel dus!

Maar zonnepanelen zijn toch heel duur?

Nou, dat valt tegenwoordig reuze mee. De prijs van de belangrijkste grondstof van zonnepanelen, silicium, is namelijk de afgelopen jaren flink gedaald. Bovendien worden zonnepanelen tegenwoordig in steeds grotere aantallen geproduceerd, waardoor ze steeds goedkoper worden. De kosten voor zonnepanelen ligt daardoor op een historisch laag niveau. Toch is het best voor te stellen dat niet iedereen een paar duizend euro aan zonnepanelen wil uitgeven. Gelukkig kunnen ook mensen met een kleinere portemonnee nu overstappen op zelf opgewekte zonne-energie! Hoe? Door zonnepanelen te huren!

Zonnepanelen huren: zo werkt het

Kies je ervoor om zonnepanelen te huren, dan hoef je geen investering te doen. Je gaat in plaats daarvan een huurcontract aan met de aanbieder. Gemiddeld is de looptijd van zo’n huurcontract 10 jaar. Tijdens de huurperiode betaal je iedere maand een vast bedrag, wat doorgaans lager ligt dan wat je anders voor de geleverde stroom had moeten betalen. Je begint dus direct met besparen! Bovendien wek je nu zelf 100% groene stroom op, dus dat is ook nog eens goed voor het milieu. Na de huurperiode is het vaak mogelijk om het zonnestroomsysteem tegen een zacht prijsje over te nemen, zodat je er zelf eigenaar van wordt. Zonnepanelen gaan gemiddeld 30 jaar lang mee, dus dat betekent dat je na de huurperiode nog 20 jaar geniet van gratis groene stroom. En zeg nou zelf: dat wil toch iedereen!?