Zonnepanelen laten plaatsen? Lees dit eerst! 

10-03-2016

Zonnepanelen worden steeds populairder en met deze rijzende populariteit zijn er ook steeds meer bedrijven die zonnepanelen plaatsen. Heb je de beslissing gemaakt om zonnepanelen te laten plaatsen? Goed bezig! Maar let dan wel even dat je de juiste installateur vindt. Want met een juiste installateur weet je zeker dat je je investering terug verdient. Let daarom op de volgende dingen.

Er is meer gelijk dan eigen gelijk

Ervaringen van andere mensen zijn van grote waarde. Wanneer je namelijk online zoekt naar websites van installateurs dan zullen deze bedrijven zichzelf altijd als de beste keuze voordoen. Probeer eerst ervaringen van vrienden en familie te horen als dit mogelijk is. Ook online zijn vaak ervaringen van andere personen met een installateur te vinden. Een simpele zoekopdracht in Google kan al veel aan het licht brengen. Zeker als mensen negatieve ervaringen hebben zullen zij dit delen op het internet. Hiermee voorkom je dat je de installatie overlaat aan een installateur die al eerder een slechte service heeft geleverd.

Staar je niet blind op de prijs

Voor iedere regio in Nederland kan er vaak uit meerdere installateurs gekozen worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Je doet er dan ook goed aan om meerdere prijsopgaves op te vragen voordat je met een bedrijf in zee gaat. De prijzen voor de installatie verschillen namelijk per bedrijf. Echter ook het niveau van service en de kwaliteit van de panelen die geplaatst worden verschillen. Kijk daarom niet alleen naar de prijs van de offerte maar ook naar de kwaliteit van de zonnepanelen en de extra service die je geniet bij een installateur.

Monokristallen versus polykristallen

Er zijn twee verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar: monokristallijn silicium panelen en polykristallijn silicium panelen. Monokristallen zijn moeilijker te fabriceren en dus ook duurder. De efficiƫntie van deze panelen is echter wel hoger. Polykristallen zijn iets minder efficiƫnt maar niet veel. De keuze hangt vaak af van de beschikbare ruimte. Heb je weinig ruimte beschikbaar dan ben je genoodzaakt om voor monokristallijn silicium te kiezen. Een goede installateur moet kunnen uitleggen wat de voor- en nadelen van een bepaald type of merk zonnepanelen zijn. Waak ervoor dat een installateur je enkel een bepaald merk wil aansmeren waar hij of zij het meeste aan verdient.

Service en garanties

De meeste zonnepanelen merken geven een garantie op het vermogen dat minimaal geleverd wordt door de panelen. Deze garantie is gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar. Als het vermogen in deze tijd afneemt dan worden de cellen zonder extra kosten vervangen. Ook het installatiebedrijf zelf moet een garantie op de geleverde diensten geven. Als er later problemen ontstaan met de panelen dan moet je erop kunnen vertrouwen dat de installateur langskomt en deze kosteloos herstelt.

Samenvattend

  • Ervaringen van andere mensen zeggen veel over een installateur
  • Kijk bij de prijsopgave niet alleen naar de prijs, maar ook naar extra diensten en de kwaliteit van de panelen
  • Vraag je installateur om je goed te informeren over verschillende soorten zonnepanelen
  • Let op services en garanties!

Volg je deze tips, dan zijn zonnepanelen een investering waar je nog lang van kan genieten en waarmee je bijdraagt aan een betere wereld van morgen.