Zonne energie voor iedereen met de Waka Waka lamp 

28-10-2011 - door Redactie
Kinderen kunnen langer per dag studeren dankzij WakaWaka.

Kinderen kunnen langer per dag studeren dankzij WakaWaka.

De WAKAWAKA verovert in hoog tempo de harten van de wereld. Deze betaalbare LED lamp op zonne-energie zou de gevaarlijke kerosine lampen kunnen vervangen in ontwikkelingslanden. Bill Clinton is al enthousiast over deze Nederlandse uitvinding van Off Grid Solutions (OGS). Hij vroeg zich onlangs af in een persoonlijk gesprek met mede oprichter Maurits Groen, of WAKAWAKA dé oplossing zou kunnen zijn voor vluchtelingen in Haïti.

Oplossing voor 1,5 miljard mensen zonder elektriciteit

WAKAWAKA is een compacte en bovenal betaalbare oplossing voor problemen waar 1,5 miljard mensen dagelijks mee te maken hebben. Honderden miljoenen vrouwen en kinderen inhaleren iedere avond het equivalent van twee pakjes sigaretten als gevolg van vervuilde lucht binnenshuis. Miljoenen kinderen raken jaarlijks ernstig verminkt door ongelukken met kerosine lampen. Lampen die het gezin ook nog eens tot 20% van hun inkomen kost aan dure, vaak lastig te verkrijgen brandstof.  Onderzoek van onder ander ´Lighting Africa´ hebben inmiddels aangetoond dat schoolresultaten met wel 50% kunnen verbeteren als gevolg van de introductie van solar LED verlichting.

WAKAWAKA schijnt fel

De bijzondere techniek die wordt gebruikt in WAKAWAKA (Swahili voor ´Shine bright´) is eveneens van Nederlandse bodem. Een innovatieve chip van Intivation zorgt ervoor dat de lamp in alle weersomstandigheden het maximale aan energie haalt uit het beschikbare zonlicht. Het ontwerp van de lamp voldoet aan strenge eisen van UNFCCC (onderdeel van de VN die toeziet op correct gebruik van emissie rechten). Hierdoor is het mogelijk om zogenoemde ‘carbon credits’ te generen. De opbrengsten hiervan worden aangewend om WAKAWAKA voor een zo laag mogelijk bedrag aan te bieden aan consumenten die rond moeten komen van minder dan $ 2.00 per dag.

16 uur leeslicht op een volle batterij

WAKAWAKA biedt ruim 16 uur leeslicht op een volle batterij die in eén dag opgeladen is. Er kan gekozen worden uit verschillende lichtstanden. Een leuk, maar ook slim aspect van het ingenieuze ontwerp is dat deze op een fles past. Naast de efficiency van WAKAWAKA zijn er ook diverse handige accessoires in aantocht voor de off-grid consument zonder toegang tot elektriciteit. Zo zal er medio 2012 een low-budget laadstation beschikbaar komen voor batterijen van mobiele telefoons, is WAKAWAKA te personaliseren, beschikt deze over een ´nachtlampje-modus´ en is het mogelijk om een S.O.S-signaal af te geven in noodgevallen.

De WAKAWAKA is dus niet ´zomaar´ een nieuwe solar LED lamp. WAKAWAKA zal vanaf april 2012 leverbaar zijn. Dankzij twee succesvolle crowdfundingrondes via Symbid en Kickstarter kan WAKAWAKA starten.

Voor meer informatie filmpjes en foto´s, kijk op :www.wakawakalight.com

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.