Zonder kopzorgen door het leven 

De YOUNG MIND Academy stuurt jonge peer educators de klas in om te praten over psychische gezondheid.
01-11-2016

Met elkaar aan de slag in de klas. Foto: Diversion

In de winter van 2014 gaf ik drie weken lang les over psychische gezondheid. Gewoon als jonge vrouw, naar jonge mensen. Met een groep mbo-studentenhen praatte ik over mijn angst en paniekaanvallen. Het waren lessen zonder schoolbord, maar vol oefeningen en ervaringen. Onlangs is dit bijzondere programma opnieuw gelanceerd. 

Les over pesten, somberheid en waanbeelden

Het lesprogramma is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid (nu MIND) en Diversion bureau voor maatschappelijke innovatie. De naam voor het programma is doelbewust gekozen. Jij, ik en wij hebben namelijk de verantwoordelijkheid om te kijken (‘to mind’) naar onze jongeren en hun geestelijke gemoedstoestand. Met het lesprogramma stipt de YOUNG MIND Academy psychische problemen bij jongeren aan en maakt ze bespreekbaar.

De lessen worden gegeven door een rolmodel die vanuit zijn of haar eigen ervaring taboes rondom het thema doorbreekt. En dit werkt. Dat zag ik ook tijdens mijn eigen lessen waar het juist mijn eigen kwetsbaarheid was die zorgde voor een veilige sfeer. Het gesprek komt heus wel op gang als je aan mensen vertelt dat je soms de trein niet in durft of nachten achter elkaar niet slapen kan.

Preventief te werk

En wanneer dat gesprek eenmaal op gang is, valt je mond open van verbazing. Ik vond het ongelofelijk om te merken hoeveel jongeren serieuze vormen van psychische problematiek ervaarden. Hoewel dit verdrietig is, is het ook goed om dit te delen in de klas. Zo wordt voor de jongeren duidelijk dat zij niet de enige zijn die zich depressief of angstig voelen. Als deze oprechtheid eenmaal op tafel ligt is er een opening om de jongeren te leren hoe zij klachten bij zichzelf herkennen en waar zij, indien nodig, voor advies of hulp terecht kunnen.

Want daar gaat het natuurlijk allemaal om; het tijdig én dichtbij signaleren van psychische problematiek. De klas is hiervoor de ideale plek; je bereik is namelijk groot bij de doelgroep, aangezien psychische problematiek veelal voor het 24e levensjaar ontstaat.

Scholen in de wachtrij als Beliebers voor Justin

Niet voor niets staan er momenteel meer dan 300 klassen op de wachtlijst. Het programma kaart namelijk een groot taboe aan; iets waarvan leraren al jaren zien dat het speelt, maar het moeilijk vinden om bespreekbaar te maken. Ook in de rest van de samenleving is het voelbaar dat jongvolwassenen meer en meer bezwijken onder druk en keuzestress. De vraag of dit een gevolg is van onze gedigitaliseerde prestatiemaatschappij is een retorische.

De angst voor falen, stress, depressies en andere psychische problematiek is niet alleen zichtbaar bij mbo-studenten. Onlangs publiceerde NRC Next een artikel waaruit blijkt dat er een ernstig tekort is aan psychologen voor studenten in het hele hoger onderwijs. Studentenhuisarts Peter Vonk schreef er met collega’s al eerder een boek over, genaamd Studenten en stille pijn; wel problemen maar geen hulp zoeken (Vonk e.a., 2010). Daarom wil de YOUNG MIND Academy graag uitrollen binnen het hoger onderwijs en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Geen kattenpis

Psychische problematiek onder lestijd bespreekbaar maken zodat jongeren zich gehoord voelen, is een dappere en oh-zo belangrijke stap. Het zorgt voor meer begrip, erkenning en vergroting van de persoonlijke weerbaarheid.

Hoe ik dat zo zeker weet? Door mijn ervaringen als peer educator. In die winter van 2014 kwamen er namelijk meerdere studenten in de pauzes naar mij toe; of ik even met ze mee wilde lopen. Eenmaal op dat afgelegen plekje aangekomen vertelde ze mij ‘hoe het nu echt met hen ging’. En ik kan je verzekeren; dat was geen kattenpis.

Zelf bijdragen?

Ben je zelf geïnteresseerd om als peer educator aan de slag te gaan bij de YOUNG MIND Acedemy? Tof! Zo support jij op concrete en authentieke wijze de generatie van morgen. Neem hiervoor contact op met Vivianne Goedhart van Diversion via vgoedhart@diversion.nl.