Duurzaam ondernemen

Zo zorg je voor een groene en gezonde werkplek 

Een groene en gezonde werkplek zorgt voor minder ziekteverzuim en meer productiviteit van werknemers.
30-12-2019 - door Liesbeth
Groene werkplek

Een groene werkplek helpt ziekteverzuim voorkomen. | Foto: Green Chameleons via Unsplash

Elk jaar stijgt het aantal mensen dat ziek thuis zit. Juist daarom is een gezonde en groene werkplek ontzettend belangrijk. Maar hoe creëer je die? Zoï Dieters van The Greenspiration geeft tips.

Ziekteverzuim, is dat echt zo'n groot probleem? 

“Ja, een heel groot probleem! Elk jaar stijgt het aantal mensen dat ziek thuis zit. In 16 jaar tijd is het ziekteverzuim in het tweede kwartaal niet zo hoog geweest als nu (3,7 procent in 2014 tegen 4,3 procent in 2019). Stress is daarvan steeds vaker de oorzaak. In 2019 is dat het geval voor eenderde van de ziekmeldingen. Ook duurde 10 procent van de ziektegevallen langer dan 6 weken. De grootste oorzaak? Psychische klachten.”

“Ziekteverzuim is bovendien een dure grap. Per jaar kost ziekteverzuim organisaties zo’n 2.8 miljard euro. Ze moeten zieken doorbetalen. Maar volgens ArboNed kan dit bedrag naar beneden: door preventief actie te ondernemen.”

Hoe kunnen organisaties ziekteverzuim voorkomen?

“Zorg voor een groene en gezonde werkomgeving! Daarin zijn werknemers gezonder en fitter, en daardoor minder vaak ziek. Ook zijn ze beter bestand tegen werkdruk en dus productiever. En: een groene en gezonde werkplek maakt werknemers energieker, creatiever en blijer. 

Een bijkomend voordeel? Een werknemer voelt dat er in hem wordt geïnvesteerd. Dat hij onderdeel is van het bedrijf, van het team. Zo ontstaat er vertrouwen en worden medewerkers natuurlijke ambassadeurs. Dat is goed voor je imago als werkgever én zorgt voor minder personeelsverloop. Werknemers blijven langer bij een onderneming werken en delen hun enthousiasme met anderen.”

Maar waarom blijft het dan toch vaak bij die ene bootcamp in de zomer?

“Mijn ervaring is dat werkgevers niet goed weten hoe ze dat nu aanpakken: een groene en gezonde omgeving écht onderdeel maken van hun bedrijfscultuur. Meestal blijft het bij losse activiteiten, zoals massages, sporturen of een workshop. Maar alleen een vitaliteitsplan dat aansluit bij de bedrijfscultuur, visie en doelen, bespaart kosten en zorgt voor resultaten op de lange termijn. Juist daar helpt The Greenspiration bij.”

Moet je als starter al nadenken over een groene en gezonde werkplek?

“Juist. Natuurlijk heb je als startende ondernemer nog geen duidelijke bedrijfscultuur. Laat staan een vitaliteitsplan. Maar je hebt wél de kans om vanaf nul groene en gezonde routines en gewoontes aan te leren. Zoals frequent pauze houden. En dat niet alleen. Je gaat misschien voor het eerst op zoek naar een kantoorplek. Zorg dan voor eentje met veel licht en frisse lucht. En koop je een bureaustoel, bureau of beeldscherm? Zorg dat ze verstelbaar zijn, zodat je een gezonde werkhouding aan kunt nemen.”

Twee mannen aan het werk op een lichte werkplek Een gezonde en groen werkplek: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. | Foto: Tim van der Kuip via Unsplash

Heb je tips voor een groene en gezonde werkomgeving?

“Natuurlijk. Dit zijn een paar tips. De meeste zijn makkelijk zelf toe te passen:

  • Houd pauzes. Zitten jij of je medewerkers veel achter de computer? De hele dag zitten, maar ook naar een scherm staren is niet gezond. Houd daarom na elke 50 minuten een pauze van 5 minuten, waarin je gaat wandelen of naar buiten gaat. Zonder telefoon. Software kan daarbij helpen. Die geeft een seintje als het tijd is voor pauze. 

  • Beweeg. Beweging is goed voor onze hersenen. Leer daarom jezelf andere gewoontes aan. Haal bijvoorbeeld je eigen thee, water of koffie. Neem de trap in plaats van de lift. En stuur niet een mailtje maar loop even naar je collega om te overleggen.
  • Organiseer lopende vergaderingen. Laat de stoelen staan en vergader regelmatig lopend (of staand). Je hersenen zijn actiever doordat je beweegt. Ook duurt een meeting zo’n 34 procent korter dan als je zit. Is het goed weer? Ga dan naar buiten. In de buitenlucht zijn je hersenen een stuk scherper.
  • Zorg voor genoeg frisse lucht. Te weinig frisse lucht, te veel verontreinigende stoffen en te veel CO2 veroorzaken minder productiviteit bij werknemers. Zorg voor een goede klimaatbeheersing en zet af en toe een raam open. En maak het kantoor groen! Planten zorgen voor meer frisse lucht.
  • Zorg voor genoeg daglicht. Daglicht heeft een grote invloed op hormoonhuishouding, stemmingen, alertheid en lichaamstemperatuur. En daardoor op de productiviteit van mensen. Uit onderzoek blijkt dat weinig daglicht en een gebrek aan uitzicht een van de grootste redenen is voor ziekteverzuim. Zorg – als het kan – voor ramen met een groen uitzicht.”

Meer lezen

Benieuwd naar meer of heb je interesse in een advies op maat voor jouw onderneming? Kijk dan op thegreenspiration.nl.

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!