Plastic
Zero waste

Zo ziet de supermarkt van de toekomst eruit 

Geen verpakt fruit, overal bulk dispensers en stoffen statiegeldtassen bij de kassa. De supermarkt van de toekomst is plasticvrij!
13-12-2019 - door Pien

© Het zero waste project

Loop een supermarkt in, en het wegwerpplastic vlíegt je om de oren. Op wat groente, fruit en losse broodjes na is werkelijk alles verpakt. Soms in karton, glas of blik, maar meestal in onverwoestbaar, oceaanvervuilend plastic.

Maar het kan anders! Een nieuw rapport van Greenpeace neemt ons mee naar The Smart Supermarket, een fictieve supermarkt waar wegwerpplastic verleden tijd is. Het rapport beschrijft hoe supermarkten van het plastic af kunnen komen, met voorbeelden van bestaande innovaties en concrete aanbevelingen. Dit is hoe The Smart Supermarket eruitziet.

'Naakte' groente en fruit

Plastic rondom groente en fruit: wij krijgen er flink de kriebels van. En het is meestal ook helemaal niet nodig! Vaak heeft een plastic verpakking de functie om informatie over het product te delen, of de ene komkommer van de andere te onderscheiden. Groente en fruit labelen met lasertechniek biedt daarvoor een prima alternatief! Bijkomend voordeel: je kan lekker twee losse aardappels kopen in plaats van gelijk een kilozak.

Is het toch nodig om producten te verpakken? Dan kan een supermarkt dit doen in natuurlijke materialen. In Thailand bijvoorbeeld worden bananenbladen gebruikt om pepers of bosuitjes te bundelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de hele wereld nu bananenbladen gaat importeren als verpakkingsmateriaal. Daarom adviseert Greenpeace om lokaal te kijken naar natuurlijk ‘afval’ dat hiervoor geschikt zou zijn.

Om te zorgen dat groente en fruit ook zonder plastic goed vers blijft, gebruikt The Smart Supermarket een slim koel- en bevochtigingssysteem. Ziet er ook nog eens appetijtelijk uit, al dat frisse, ‘naakte’ groente en fruit! Een proef met een bevochtingsysteem in Nieuw-Zeeland leidde zelfs tot een toename in groente- en fruitverkoop.

Groente en fruit waar productinformatie in gelaserd is    Met natural branding lasertechniek zijn plastic stickertjes en verpakkingen overbodig

Muren vol bulk-tapsystemen

In bulkwinkels en sommige supermarkten zijn ze er al: grote dispensers waar je zelf noten, rijst, granen, peulvruchten en meer uit kunt tappen. In The Smart Supermarket is dit de enige manier waarop je dit soort producten kan kopen. Dat is niet alleen zero waste verantwoord qua plastic, maar maakt het ook makkelijker om precies de hoeveelheid te kopen die je nodig hebt. Bye bye, voedselverspilling!

Naast tapsystemen voor droogwaren vind je in de supermarkt van de toekomst ook dispensers voor cosmetica en schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en handzeep. Greenpeace spoort supermarkten aan om samen met leveranciers van cosmetica en schoonmaakmiddelen te zoeken naar manieren om deze producten zonder plastic verpakking te vervoeren en verkopen. Wij zien het wel voor ons, bakken vol wasnoten van Seepje en shampoocapsules van Twenty

Benieuwd waar je al verpakkingsvrij kan shoppen? Hier vind je een overzicht van bulkwinkels in Nederland.

Een slim systeem voor herbruikbare bakjes

Muren vol dispensers in alle supermarkten, als dat geen mooi plaatje is... Maar wat als je net uit je werk komt, niet een leeg bakje bij je hebt, maar wel met rijst naar huis wil? Dan is het wel zo fijn als je bij de supermarkt een herbruikbaar bakje kunt krijgen.

Voor Greenpeace is het een no brainer dat de supermarkt van de toekomst zorgt voor bakjes. Met een statiegeld- of beloningssysteem komen de bakjes vervolgens terug in de winkel. Hierin zien ze grofweg twee mogelijkheden: losse bakjes aanbieden die je zelf kunt vullen of herbruikbare bakjes gevuld aanbieden. In beide scenario’s is het goed en professioneel schoonmaken van bakjes die terugkomen essentieel!

    Herbruikbare bakjes aanbieden in de supermarkt: zo kan het! | Afbeelding: Greenpeace

Ook in Nederland worden er al pilots gedaan met herbruikbare bakjes en potten. Bijvoorbeeld door Ozarka en Shared Packaging, die beiden wegwerpplastic bij afhaaleten willen verminderen. Of door online winkel Pieter Pot, die je boodschappen in glazen potten thuisbezorgt.

Geen plastic tasjes meer bij de kassa

Bij elke grote supermarkt in Nederland kun je nog steeds een plastic tasje kopen aan de kassa. In The Smart Supermarket niet! Greenpeace noemt een aantal initiatieven die plastic tasjes helemaal uit de winkel bannen. Carrefour en A-mart zijn in Tapei bijvoorbeeld gestart met het verstrekken van stoffen leentassen met statiegeld. Als je de tas weer inlevert, krijg je je statiegeld terug en wordt de tas gewassen. Topidee!

Katoenen tasje met groente    Eigen boodschappentas vergeten? In The Smart Supermarkt leen je een tasje tegen statiegeld.

Van toekomst naar de nieuwe standaard

Als het rapport van Greenpeace iets laat zien, is dat The Smart Supermarket binnen handbereik ligt. Alle innovaties en oplossingen zijn er al, van natural branding tot slimme koelsystemen en van shampoobars tot mogelijkheden voor het opnieuw vullen en hergebruiken van verpakkingen. Wanneer supermarkten samenwerken met leveranciers aan een verpakkingsvrije keten, en zero waste shoppen voor consumenten aantrekkelijk maken, dan is de supermarkt van de toekomst binnenkort hopelijk de nieuwe standaard!

Meer zero waste inspiratie

 

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.