Eten en drinken
Lifestyle
Mode

Zo zeg je ja tegen een duurzame bruiloft! 

Het ja-woord zeggen doe je in principe voor het leven. Maar hoe doe je dat ook een beetje duurzaam?
27-06-2019 - door Jessie
Photo by Jeremy Wong Weddings on Unsplash

Photo by Jeremy Wong Weddings on Unsplash

Een gemiddelde bruiloft stoot meer CO2 uit (10 ton) dan een gemiddeld huishouden in een jaar, aldus Milieudefensie. Say what?! Steeds meer bruidsparen willen hun bruiloft op een bewuste en duurzame manier aankleden en inrichten. Maar… waar begin je? En is het een beetje te doen naast ál de andere plannen die je al moet maken en alle dingen die je al moet regelen?

Begin bij het begin: een duurzame trouwkaart

Oké, je hebt ‘ja’ gezegd. Maar nu moet de rest van de wereld het natuurlijk nog weten! Natuurlijk kun je een mailtje of appje naar iedereen sturen, maar een trouwkaart is wel een unieke herinnering. Om je trouwkaart extra bijzonder (en duurzaam) te maken kun je bijvoorbeeld eens kiezen voor een trouwkaart van groeipapier! Wanneer je gasten de kaart onder een laagje aarde begraven, komt er een veld vol vrolijke bloemen naarboven!

Say yes to the sustainable dress

En dan is er natuurlijk nog de jurk. Een duurzame trouwjurk is gelukkig steeds beter te vinden. Natuurlijk kun je in de kast van je moeder, oma of kledingbieb duiken, maar er zijn ook genoeg opties op Marktplaats. Iets duurder (de gemiddelde prijs van een jurk is zo’n 450 euro), maar wél heel bijzonder, is een jurk van Laura Dols. Zij verkoopt antieke trouwjurken en heeft met meer dan 2000 jurken in haar showroom in Amsterdam altijd wel iets wat bij je past. Voor de mannen (of stoere vrouwen) is een maatpak van Dutch Spirit of een pak van natuurlijke materialen zoals linnen, bamboe of hennep een aangename optie. En ook hier kun je vaak weer in de kringloop slagen.

Photo by Thomas AE on Unsplash

Photo by Thomas AE on Unsplash

Een duurzame trouwlocatie

Er zijn genoeg duurzame trouwlocaties, die prachtig in de natuur liggen. De 'destination wedding' op een warm eiland is misschien populair, maar je feest dicht in de buurt geven is veel praktischer én duurzamer. Maar hoe komen je gasten er? Zorg dat je nadenkt over het vervoer van en naar je bruiloft. Is het met OV te bereiken? Zo nee, kun je een pendelbusje, watertaxi , elektrische scooter of OV-fiets regelen? En ook voor je eigen vervoer kun je natuurlijk over een duurzaam tintje nadenken: vervang die klassieke oldtimer voor een toffe Tesla van Taxi Electric of ga vast sparen voor deze Nederlandse zonne-auto!

Bloemen die blijven

Communitylid Roza van Green Weddings wil met haar bedrijf laten zien dat duurzaam trouwen helemaal niet moeilijk of saai hoeft te zijn. En ze belooft zelfs dat je het niet extra in je portemonnee hoeft te voelen. Één van de manieren om dat te doen is door na te denken over het trouwboeket. Want bloemen zijn minder groen dan je denkt. In plaats van een dure bos wegwerpbloemen kun je ook een blijvende herinnering creëren met een prachtig boeket met veldbloemen, van bijvoorbeeld Veld & Vaas. Je eigen boeket kun je na afloop (professioneel) laten drogen, of er potpourri van maken.  

Een creatie van VELD & VAAS op MAKART | Foto: Daniel Nicolas

Een creatie van VELD & VAAS op MAKART | Foto: Daniel Nicolas

It’s all about the food

Oké. Eten is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je bruiloft, toch? Ook hier kun je natuurlijk even nadenken over wat je op tafel zet. Er zijn genoeg cateraars die de heerlijkste vegetarische en veganistische gerechten voor je in elkaar willen toveren. Verras je gasten met een broodje Knakwortel, een Krekelburger of ander innovatief hapje. Sowieso een conversation starter! 

Decoratie en details

Om je trouwlocatie helemaal aan te kleden kun je ook bijvoorbeeld droogboektten neerzetten, los gaan bij de kringloop (hallo vintage bruiloft vol schattige vaasjes, kanten kleedjes en kussentjes!) of stoffen vlaggenslingers ophangen die je vervolgens bij elke verjaardag weer uit de kast trekt. Laat ook de plastic confettisliertjes links liggen: kies voor groeiconfetti of maak met een perforator confetti van blaadjes die je op de grond vindt.

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

If you like it, put a ring on it

Voor de ringen kun je eens kijken naar Fairtrade goud, een tweedehands exemplaar of bijvoorbeeld een sieraad gemaakt van oude elektronica. Kijk vooral even of je juwelier geen diamanten uit conflictgebieden gebruikt en vraag naar de arbeidsomstandigheden van de werknemers in de mijnen.

Een zonnepaneel als huwelijkscadeau

Natuurlijk kun je een staafmixer vragen, maar er zijn nog veel meer leuke opties op de wishlisht. Vraag je vrienden om een ervaring, waarbij jullie met zijn allen kunnen nagenieten van de trouwdag. Of vraag iedereen om een stukje te investeren in een zonnepaneel via ZonMaat, zodat jullie er maanden na de bruiloft nog steeds warmpjes bij zitten. 

Een geupcyclede dj-booth

Leuke tip van een volger voor je muziek- of geluidsinstallatie: Willow Hifi. Willow Hifi werkt zo duurzaam mogelijk. Veel apparatuur is tweedehands en geselecteerd op kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. Bovendien wordt deze niet zomaar afgeschreven maar indien mogelijk gerepareerd.De dj-booth is met zorg gebouwd van hout van de kachel geredde transportkratten. Nice! 

Meer informatie over duurzaam trouwen vind je ook op - hoe kan het ook anders - Duurzamebruiloft.nl 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.