Lifestyle
Eten en drinken
Zero waste

Zo wordt picknicken jouw nieuwe verslaving 

Met deze tips haal je het beste uit het picknickseizoen. Kleedje, biertje: waar wacht je nog op? Gáán!
14-07-2017
It all starts with the food: ga voor een plantaardige picknick!

Het heeft misschien iets kneuterigs, maar ook iets heel erg chills: picknicken. Vergeet wegwerpbarbecues, wegwerpbestek en goedkope kant-en-klare maaltijdsalades, maar ga in plaats daarvan voor de duurzame (én Pinterest- en Instagramwaardige) picknicksessie.  

Tweedehands geluk

De zomer is in volle gang en dat betekent dat er naast parksessies ook allerlei tweedehands marktjes worden georganiseerd. Zo zijn er regelmatig lokale vlooienmarkten en kan je maandelijks je hart ophalen in de wonderschone IJ-Hallen. Heb jij dus nog geen picknicksetje? Combineer dan jouw volgende picknick eens met een tweedehands schattenjacht en scharrel daar jouw nieuwe picknickset bij elkaar: van knusse kleedjes tot vintage sapbekers, van handige mandjes tot mooi bestek.

Tip: houd het zo compact mogelijk (denk aan mooie rieten mandjes met alles erop en eraan) en zet het thuis klaar op een handige plek. Vergeet goedkoop plastic wegwerpservies: bamboe is net zo licht, veel mooier en een stuk duurzamer. Daarnaast kun je ook je decoratiemateriaal heel makkelijk tweedehands scoren: ga op jacht naar lichtsnoeren (op zonnepanelen), vintage kussens en stofjes voor een zelfgemaakte vlaggenlijn (sliertjes stof zien er hartstikke leuk uit en zijn zelfs voor niet-naaitalent haalbaar om te maken). 

Laagjessalades, een spork en een RVS rietje

Vergeet plastic bakjes 

Ga voor herbruikbare zakjes of een mooie RVS-trommel. Ze vervangen niet alleen honderden plastic boterhamzakjes, maar ook de plastic bakjes die je eigenlijk niet meer in huis wilt hebben. Ook in een stuk bijenwasdoek kan je boterhammen, tussendoortjes en fruit kwijt: lekker licht en na het picknicken makkelijk op te vouwen en in je tas te stoppen. Ook leuk: ouderwetse weckpotten met een laagjessalade of een fijne tweedehands schaal uit je keukenkastje. 

Het bestaat: de Spork

Waarom zou je een vork, mes én lepel meenemen als het ook alledrie samen kan? Het Zweedse merk Light My Fire heeft een simpel en licht ontwerp gemaakt in allerlei frisse kleurtjes. Of kies een bamboe-exemplaar voor een extra natuurlijke picknickset. Je kunt hem trouwens gewoon in de vaatwasser stoppen en eindeloos gebruiken.

Pastelkleurtjes voor een instant zomergevoel

Zuperzozial heeft prachtig en duurzaam servies in de mooiste pastelkleurtjes. Van lichtroze dinerbordjes tot wasabigroene bekers, van pompoenoranje schaaltjes tot limoengele ontbijtbordjes. Deze items zijn ideaal voor in het park, de tuin of op de camping. Naast schalen en bordjes hebben ze ook bestek, sapkannen, broodmanden en bekers: alles is hittebestendig en kan in de vaatwasser. 

Bamboe thermosfles van Tulper

Duurzame dorstlessers om van te kwijlen

Natuurlijk kun je zelfgevulde (glazen) limonadeflessen meenemen voor al je vrienden of een grote wecktap met water, ijsblokjes, munt en schijfjes citroen meenemen (hallo Instagramfoto!), maar als je liever alleen wat voor jezelf meeneemt - of gewoon even met een boek het park intrekt - is een kleinere waterfles onmisbaar. Of ga voor een thermosfles (bijvoorbeeld van bamboe!) met wat ijsklontjes, zodat je heerlijk koud water (voor je G&T) hebt. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken naar het perfecte flesje: wij zetten de mooiste waterflessen voor je op een rijtje

It all starts with the food

Wat is een picknick zonder eten? Je kunt ervoor kiezen om eten te bestellen, wat chille snacks mee te nemen (hallo Dutch Weed Burger Joint!) of natuurlijk om zelf aan de slag te gaan. Barbecuen is passé; de BioLite Stove is dé nieuwe gadget om je eten op te bereiden (en tegelijkertijd je telefoon op te laden). Experimenteer eens met plantaardig eten, want achter vlees schuilt een stiekeme verborgen impact. Een kleine Googlesessie levert je een flinke lijst met must-make recepten op. Inspiratie genoeg dus! Oh, en don't forget: sharing is caring. 

Vergeet ook het drinken niet! Ga voor een biertje van Hemelswater of een G&T van Ginderella (gin gemaakt van onkruid!)

picknicken in de stad

Toon een beetje liefde voor het park

Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten wegwerpprodcten die biologisch afbreekbaar zijn. Wij focussen alleen liever op de items die langer mee gaan: van lievelingspicknickbekers tot dat bloemige picknickkleed dat je op oma’s zolder vond en nu helemaal bij je vintage bloemenjurkje past... Dat is natuurlijk eigenlijk veel toffer! 

Mocht je toch spontaan gaan picknicken met plastic wegwerpmateriaal: gooi het dan na afloop bij het plastic afval i.p.v. de parkprullenbak. Dan kunnen ze netjes gerecycled worden (hoewel dat niet de ultieme oplossing is). Wil je meer weten over onze plasticverslaving? Lees dan vooral dit blogje met feiten en cijfers over onze plasticverslaving even.