Zo wordt een Tony’s Chocolonely chocoladeletter gemaakt 

Zo'n eerlijke letter wil je wel in je schoen.
30-11-2016 - door Marly
Een overheerlijke Tony's Chocoloneley chocoladeletter

Die wil je toch gelijk opeten? Bron: Brutsellog

Met nog een tijdje tot sinterklaasavond ben je misschien nog wel haastig opzoek naar de perfecte chocoladeletter. Met die van Tony’s zit je sowieso goed. En zó worden de eerlijke bonen omgetoverd tot echte chocolaletters.

In de haven van Antwerpen komen alle cacaobonen aan. Elke boon is traceerbaar en worden direct ingekocht bij partnerorganisaties (of zelf direct bij boeren) in Ghana en Ivoorkust. In het pakhuis in Antwerpen worden alle bonen getest op kwaliteit. Na het fermenteren worden de bonen schoongemaakt, geroosterd en van hun schilletjes ontdaan. Dan gaan ze naar s ’werelds grootste chocoladefabriek in Wieze waar ze als cacaomassa in aparte Tony tanks worden bewaard. In deze aparte tank zitten dus alleen maar traceerbare bonen. Zo zorgt Tony’s ervoor dat er geen bonen van plantages komen waar bijvoorbeeld slaven werken.

Wist je dat de bonen uit Ivoorkust iets bitterder zijn dan bonen uit Ghana? Een perfecte mix tussen beide bonen maakt de lekkerste chocola, vinden ze bij Tony’s.

De smaak en de vorm

De cacaomassa wordt gemengd met suiker en melkpoeder, waarna het een soort pasta wordt. Daarna worden dit mengsel geconcheerd; alle zuren en bittere smaken worden uit de chocola gehaald onder hoge temperaturen. Vervolgens wordt er cacaoboter en sojalecithine toegevoegd. Nu smaakt het mengsel al naar heerlijke chocolade. Het temperen van de chocola vindt plaats in de fabriek in Borsbeek. Door te temperen stolt de chocolade perfect en wordt mooi glad. Dan gaat de chocola de vormen in (Een A, B, C... Z) en wordt hij gekoeld. Een mooie Tony’s sint-wikkel eromheen en klaar!

Tony's and the chocolatefactory

Vorige week konden we jullie al verblijden met het fijne nieuws dat Tony Chocoloneley een eigen fabriek gaat openen (met achtbaan!!!). Nu weet je dus ook hoe die overheerlijke choco-letter bij jou in je schoen komt. Ben je geinteresseerd in duurzame en eerlijke productie? Lees dan ook eens dit stuk over chocola van Rudolf Scheffer (Oxfam Novib).

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?