Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Zo voorkom je als ondernemer een burn-out 

Druk en gepassioneerd je business aan het bouwen? Let ook op jezelf.
16-05-2018 - door Jessie
Foto: Jakub Dziubak via Unsplash

Foto: Jakub Dziubak via Unsplash

Een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar kampt tegenwoordig met dusdanig ernstige mentale klachten dat een burnout op de loer ligt. Hoe komt dat? Wat kun je er aan doen en.. hoe voorkom je het? In deze reeks gaan we tot de bodem van de burn-out én ontdekken we hoe je je er tegen wapent. In het vorige artikel leerden we hoe we stress en burn-outs kunnen voorkomen. Vandaag richten we ons specifiek op jou en je bedrijf. Want óók als je een bevlogen ondernemer bent, kun je in de val lopen.   

Je hebt je passie gevonden en richt al je aandacht en energie op jouw idee dat je onderneming tot een topbedrijf moet maken. Klinkt tof, maar is stiekem heel gevaarlijk. Als enthousiaste ondernemer loop je namelijk – net als iedereen – kans op stress of een burn-out, waardoor je uiteindelijk een flinke achterstand in je planning kunt oplopen, of nog erger: je bedrijf aan de wilgen moet hangen.

Onzekerheid is oké

Volgens Tosca Gort, arbeidspsycholoog en oprichter van GORTcoaching schuilt in het ondernemerschap een bepaald gevaar. “Je hebt de kracht om iets uit je eigen visie te doen, maar inspiratie kan een ondernemer infecteren”. Maar alle inspirational quotes en motivators dan? “Je moet vooral doorhebben wanneer iets inspiratie en wanneer iets kennis voor je is”, aldus Tosca. “Als ondernemer ben je jezelf constant aan het vergelijken. Maar soms doe jij gewoon iets wat een ander nog nooit heeft gedaan. En door alleen naar anderen te kijken – en hoe zij dingen aanpakken – word je alleen maar onzeker. Het belemmert je creativiteit en eigen visie en kan er zelfs toe leiden dat je je eigen idee ineens helemaal kut vindt. Wees je dus bewust van in welke fase je je bevindt en of en wanneer je onzeker wordt”.  

Foto: Michael Frattaroli voor Unsplash

Foto: Michael Frattaroli voor Unsplash

Voor de Wereld van Overmorgen

Ook Jasper Scholten, coach en auteur van het boek Het Millennial Mysterie, ziet dat ondernemers vaak te onzeker worden van anderen. “Het is geweldig dat deze ondernemers bezig zijn om een duurzamere wereld te ontwikkelen! Deze wereld is helaas morgen nog niet gerealiseerd. Dit betekent dat er een lange adem nodig is. Dat kan alleen als je als ondernemer genoeg energie hebt. Dat houdt in dat je moet leren om goed je energie te managen”. Ook al heb je dus soms het gevoel dat iedere dag die je niks doet er één te laat is om de wereld te redden: morgen is er ook een dag. En uitrusten is net zo belangrijk als bezig zijn, ook al lijkt dat door alle berichten over klimaatverandering al snel op het verspillen van kostbare tijd.

Duurzaam is onduurzaam

Manny Moerman, eigenaresse van Millennialcoach.nl ziet dat organisaties in de duurzaamheidssector soms juist ‘onduurzaam’ met hun werknemers of bevlogen ondernemers omgaan: “Hoewel duurzaamheid echt van deze tijd is en een vlucht neemt, heb ik persoonlijk ervaren dat organisaties in deze sector gestoeld kunnen zijn op hiërarchische en protectionistische principes”. Niet echt uitgangspunten die stress voorkomen dus.

Foto: Felix Russell via Unsplash

Foto: Felix Russell via Unsplash

“Dat staat haaks op het democratische en coöperatieve belang van duurzaamheid”, aldus Manny. “Het allerbelangrijkste advies dat ik kan geven op dit moment is drieledig: wees je ten eerste bewust van dit verschil en laat je er niet door uit het veld slaan, blijf daarnaast trouw aan jezelf en je gedachtengoed én omring je tot slot met mensen met uiteenlopende kwaliteiten en van verschillende generaties”. Het lijkt misschien een slim idee om alleen nog maar met jonge ambitieuze partners samen te werken, maar het kan júíst nuttig zijn om ook andere leeftijdsgroepen in je bedrijf te laten. “Verandering begint met echt horen wat de ander zegt en achterhalen van de ander beweegt”, aldus Manny.

Slow working spaces: ondernemers tegen burn-outs

De dames van LENA the fashion library zagen het helaas ook overal om zich heen: een grote groep mensen die op sociaal niveau in schrikbarend hoge aantallen achteruit gaan door een burn-out. Vooral in de leeftijd van 25 tot 34 jaar liggen deze aantallen 12 procent hoger dan in andere leeftijdscategorieën en risicogroepen. Daarom besloten de girlbosses 'Slow working spaces' op te richten: een inspirerende plek waar je tijdens je herstelperiode ongedwongen bezig kunt zijn met vakmanschap en duurzaamheid. Zo kun je kleding verzorgen, de styling van de winkel ondersteunen, kleding fotograferen en meewerken aan de eerste online kledingbibliotheek van Nederland. Jij bepaalt je tempo, werktijden en structuur en alles is geheel vrijblijvend. Hoe mooi is dat?  

Meer lezen? Eerder verschenen in deze reeks: 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.