Duurzaam ondernemen

Zo vind je kantoorruimte voor jouw onderneming 

Ondernemen aan de keukentafel is fijn, maar zorgt ook voor afleiding. Zó vind je een kantoorplek.
02-07-2019 - door Jessie
Photo by Johnson Wang on Unsplash

Photo by Johnson Wang on Unsplash

Wil jij een volgende stap maken in je onderneming en ben je op zoek naar een werkplek zónder afleidend wasgoed, krakend tuinhekje of lonkende voorraadkast? Met deze tips vind je in no time een kantoorplek die bij jou past! 

Lowest budget: antikraak en gratis  

Je hebt geen duurzame baan kunnen vinden, maar gaat helemaal ondernemen? Op dit moment staan er flink wat kantoorpanden leeg. En daar kun jij gebruik van maken! Om te testen of een eigen kantoor iets voor je is, kun je het beste beginnen met een simpele antikraakruimte. Zo zit je nergens aan vast en kun je meteen ervaren of je écht de moeite doet om op de fiets te stappen naar jouw werkplek. Antikraakkantoorruimtes vind je het makkelijkst door een rondje in de buurt te fietsen en in je netwerk na te vragen. Ook kun je eens kijken bij Bewaakt & Bewoond, Interveste, Ad Hoc of VPS. Nóg laagdrempeliger is een (gratis!) werkplek op één van de Seats2Meet locaties. Hier betaal je met ‘sociaal kapitaal’ dus zul je niet helemaal ongestoord kunnen werken, maar kun je vaak wel een hapje meelunchen én nieuwe mensen ontmoeten.

Een flexkantoor voor jouw wensen

Een stapje verder heb je genoeg partijen die een flexbureau aanbieden in een creatieve hub. In Nederland is volgens vastgoedmakelaar JLL zo’n 1,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte ingericht als flexwerkplek. Dat is drie keer zoveel als in 2014! Ook kun je bij gave werkplekken zoals SPACES, The Office Operators, Tribes en WeWork een werkplek huren, zonder dat je meteen een paar jaar vast zit aan een contract. In Nederland zijn er steeds meer fijne groene werkplekken te vinden. Bovendien kun je bij zulke plekken vaak ook gebruik maken van de vergaderruimte en je klanten op een professionele manier ontvangen.

Impacthub

Met een werkplek bij een hub vind je gegarandeerd nieuwe personen voor in je netwerk! 

Is een kantoorpand kopen slim?

Als je onderneming uit zijn jasje groeit, of als je hele specifieke ruimtes nodig hebt om bijvoorbeeld productie in te draaien, kun je eens kijken of je een kantoorpand kunt kopen. Zo heb je niet alleen vastigheid, maar bouw je ook vermogen op. En jouw pand aan de rand van de stad kan zomaar meer waard worden: in Amsterdam stegen kantoorpanden maar liefst 27,4% in waarde! Hier komt natuurlijk wel een flink risico bij kijken, waar je wel klaar voor moet zijn. 

Hier moet je op letten bij het tekenen van een huurcontract

Als je je droomplek hebt gevonden, is het tijd om alles vast te leggen. Maar let op de kleine lettertjes van je contract! Bepaalde (renovatie)kosten kunnen zomaar eens voor je eigen rekening komen. Let in ieder geval op deze punten:

  1. Hoe lang is de looptijd van je contract? Staan er clausules in voor bijvoorbeeld ziekte en/of overlijden? Niet leuk om over na te denken, wel belangrijk. Bovendien stopt je huurcontract niet automatisch als de huurder failliet gaat (zie meer info in artikel 37 van de faillissementswet).
  2. Huur je alleen casco of ook bijvoorbeeld installaties of meubilair die zich in het pand bevinden?
  3. Zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de kosten voor onderhoud, schoonmaak en beveiliging?
  4. Welke verzekeringen komen voor welke rekening? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glasverzekering.
  5. Is onderverhuur mogelijk? Stel dat je de huur niet meer in je ééntje kunt ophoesten, dan is het fijn als je de ruimte met een andere ondernemer mag delen.
  6. Heb je toestemming nodig voor renovatie- en kluswerkzaamheden? En hoe moet je het pand weer opleveren als je weggaat? Je wilt niet dat jouw mooie nieuwe keuken er weer uitgesloopt moet worden omdat je dit niet had overlegd…

Geen vastigheid? Werk waar je wilt

Als je dit allemaal nog een stap te ver vindt, kun je natuurlijk ook gewoon nog even bij die keukentafel blijven. Daar is helemaal niets mis mee! Sterker nog: je kunt er ook gewoon kosten voor aftrekken. Of werk eens een dagje op één van deze mooie werkplekken midden in de natuur! Wanneer je je kosten laag houdt kun je bovendien makkelijker een paar uur minder werken, wat weer goed is voor de planeet

Tafel en stoel van Plastic Whale

Foto: Plastic whale 

En nu... inrichten!

Waar je kantoor ook is: zorg voor een goed bureau, ergonomische bureaustoel (of ga staand werken!) en fijne planten die voor frisse lucht zorgen. Ook bij de inrichting kun je een verhaal vertellen die bij jouw bedrijf past.  Kies bijvoorbeeld voor social design meubels, een tafel van grachtenplastic of een uniek stuk van zwerfafval

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.