Zo vier je vakantie met een positieve impact 

Sleeping with the locals maakt eerlijk toerisme mogelijk
15-05-2015
Foto: Sleeping with the Locals

Foto: Sleeping with the Locals

Houd je er van om tijdens je vakantie de lokale bevolking te ontmoeten en te helpen? Via ‘Sleeping with the locals’ kun je hotels boeken van lokale eigenaren in  twaalf ontwikkelingslanden. Op deze manier draag je bij aan een duurzame lokale economie, zeggen de initiatiefneemsters van dit jonge bedrijf.

Sleeping with the locals is sinds november 2014 actief. Het bedrijf wil reizigers en lokale ondernemers samenbrengen. Door te genieten van een authentieke vakantie kun je als toerist de lokale hotelhouders en daarmee ook hun werknemers en leveranciers steunen. Met andere woorden: je levert echt een bijdrage aan de lokale economie terwijl je jouw vakantie viert.

Een passie voor reizen

Het initiatief komt van twee zussen, Marieke en Marileen Timmer, beide met een passie voor reizen en jarenlange ervaring in de toerismesector. Zij wilden toerisme combineren met ontwikkelingswerk. De zussen geloven dat eigenlijk elke reiziger staat te popelen om nieuwe landschappen en rijke culturen te zien en te ervaren. En waar kun je dan beter terecht voor advies en gidsen dan bij een lokale hotelhouder? Met hun bedrijf willen ze ervoor zorgen dat er meer van het geld wat toeristen uitgeven ten goede komt aan de lokale economie.

Maar 5% van het toeristengeld komt in handen van lokale ondernemers

Een initiatief als Sleeping with the locals is hard nodig. Uit onderzoek van UNEP (United Nations Environment Programme) blijkt namelijk dat gemiddeld maar $5,- van elke $100,- die uitgegeven wordt, in het betreffende land blijft.

Toerisme heeft daarbij vaak een negatieve impact op het milieu en het kan ook het sociale welzijn van inheemse gemeenschappen in een gebied aantasten. “Het bezoek van grote aantallen ongeïnformeerde toeristen aan lokale sociale systemen kan bestaande sociale relaties en waarden van een gemeenschap ondermijnen.” Dat schrijft Verenigde Naties in een andere rapportage.

Hoe Sleeping with the Locals bijdraagt aan de wereld voor morgen

Wij vroegen Marieke Timmer, initiatiefneemster van Sleeping with the Locals, hoe zij er voor zorgt dat deze negatieve gevolgen van toerisme zo veel mogelijk beperkt worden.

Het kernwoord voor verantwoord toerisme is volgens Timmer "lokaal". “Lokale hoteleigenaren hebben vaak lokale suppliers en werknemers, zodoende wordt minder geld doorgesluisd naar andere landen.” Op het platform van Sleeping with the Locals kunnen lokale eigenaren van hotels in ontwikkelingslanden gratis hun hotel aanbieden. De toerist betaalt 10% commissie (op reguliere boekingssites betalen hoteleigenaren 25% commissie). Op deze manier hoeven de lokale ondernemers geen extra kosten te maken om hun hotel te kunnen aanbieden. “Wij willen lokale entrepreneurs een boost geven” legt Timmer uit.

Behalve dat het geld in het land zelf blijft, zijn er ook al plekken waar de lokale eigenaars met het verdiende geld een school bouwen of meehelpen een goede watervoorziening op gang te zetten, vertelt Marieke.

Er bestaat altijd het risico dat de lokale bevolking zich alleen al door de aanwezigheid van toeristen, anders gaat gedragen. Toerisme wordt dan een soort aapjes kijken, waarbij er een ongelijke verhouding bestaat tussen de lokale bevolking en de toeristen. Over deze kwestie zegt Marieke: “Dat is een vraag waar je in het toerisme altijd mee zit. Waar toerisme is, is ook beïnvloeding. Zo kan je bijvoorbeeld door toerisme meer afval krijgen. Wij proberen mensen bewust te maken van deze invloed. En wij werken met bestaande hotels die vaak zijn opgezet vanuit een community. Het komt dus voort uit de mensen zelf. Op die manier proberen we te waarborgen dat wat op de verschillende locaties gebeurt, dat de locals dat ook echt zelf willen. “

En hoe zit het met het milieu? "Sommige hotels starten initiatieven om ook op ecologisch gebied een positieve bijdrage te leveren, sommige niet. Ons uitgangspunt is dat het hotel van een local is en dat wij daarmee de lokale economie een boost geven.” Timmer legt overigens uit dat het nog best een opgave is om nieuwe lokale hoteleigenaren te vinden en ze te overtuigen van hun goede bedoelingen. “Mensen zijn vaak huiverig in het begin omdat we het gratis aanbieden. Dan denken ze ‘What’s the catch?’, zeg maar.”

5 tips van Marieke Timmer om een goede “lokale toerist” te zijn

  1. Respecteer de cultuur, qua kleding, gebruiken en gewoontes. Verdiep je daar wat in voordat je gaat.

  2. Verspreid je geld zoveel mogelijk, zodat meer mensen profiteren van jouw verblijf. Eet niet altijd bij hetzelfde restaurantje en koop je souvenirs her en der.

  3. The local knows best, voor alle insider plekjes om te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook waar is het veilig en waar kan je beter niet alleen naartoe gaan.

  4. Vanzelfsprekend is natuurlijk dat je de natuur en het leefgebied niet aantast.

  5. Ga 100% lokaal! Stap uit je comfortzone en eet wat je normaal niet eet, dans hoe je nooit danst en geniet zoals je nog nooit hebt genoten.