Biodiversiteit
Groene stad

Zo vergroen je de stad  

Een kleine moeite en groot resultaat. Met deze initiatieven verander jij je buurt binnen een halve dag in een groene oase.
06-03-2020 - door Olatz
Een lachende vrouw in een groene buurt.

Wonen tussen het groen l Foto: Sprinklr

Bij ‘wonen tussen het groen’ denk je misschien aan een boerderij ergens op het platteland. Om in een groene omgeving te wonen hoef je echter niet per se weg uit de stad. Ook in centrum Rotterdam kun je je huis namelijk omringen door bloemen, planten, heggen en bomen. Een groene omgeving ziet er niet alleen goed uit, maar zorgt ook voor schonere lucht, minder hitte-stress in de stad, meer biodiversiteit en meer opname van CO2. Zo verander je je buurt in een groene oase!

Maak van je tuin een Tuiny Forest

Alle Nederlandse achtertuinen bij elkaar zijn nog groter dan natuurgebied de Veluwe. Meer dan 70 procent van de tuinen ligt echter vol met tegels. Onder het motto 'tegels eruit, bos erin' stelden IVN en Sprinklr het speciale Tuiny Forest pakket samen, waarmee jij je tuin binnen een halve dag kunt omtoveren tot een Tiny Forest (op tuinformaat). 

De pakketten zitten vol met biologisch gekweekte, inheemse planten. Het voordeel van inheemse planten is dat deze het juist goed doen in Nederland en beter bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast trekken ze ook meer bijen, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ook helpt een Tuiny Forest je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan. 

Doe mee aan guerrilla gardening

De Guerrilla Gardeners roepen iedereen op om de wijk in te gaan en verwaarloosde plantsoenen en kale boomspiegels van bloeiende planten en bloemen te voorzien. Zo veranderen wijken in bloemenzeeën. Goed voor het oog en voor de biodiversiteit!

Volgens teamlid Jenny is het leuke aan guerrilla gardening dat het acties zijn met zichtbaar resultaat en dat je het met elkaar doet. Bovendien hoeft het niet moeilijk te zijn: een paar bollen planten in een kale boomspiegel of wat bloemenzaad strooien en je bent er al. Jenny heeft een lijst gemaakt met de twaalf beste planten voor guerilla gardening, zoals stokrozen en Oost-Indische kers.

 Opgefleurde boomspiegels door buurtbewoners l Foto: De Gezonde Stad

De naam guerrilla doet misschien vermoeden dat het verboden is om verwaarloosde stukken grond zomaar te vergroenen, maar het tegendeel is waar. Veel gemeenten moedigen vergroening van de straten juist aan. Wij zochten voor je uit wat de regels zijn voor de aanleg van je eigen boomtuintje in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zodat je meteen aan de slag kunt. Voor de aanleg van een geveltuintje hebben gemeenten ook vaak wat regels, én soms ook financiele ondersteuning.

Gemeenten komen zelf ook in actie, bijvoorbeeld met de aanleg van containertuintjes. Die hebben als bijkomend voordeel dat het aantrekkelijker wordt om je afval ín de bak te gooien in plaats van ernaast te zetten.

Containertuintjes zijn een lust voor het oog én verminderen zwerfafval

Plant een hoop heggen

Heggen zijn volgens Hoopheggen hét middel om bij te dragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Heggen kun je namelijk overal kwijt, bestaan uit verschillende planten en bieden ruimte aan vogels en insecten. Hoopheggen roept daarom iedereen op om bij te dragen aan hun missie: het planten van 5.000 meter heg per jaar. Jij kunt hen helpen door op zoek te gaan naar een kaal stuk grond in je buurt. Hoopheggen kijkt vervolgens welk plantmateriaal het meest geschikt is en het meeste bijdraagt aan de biodiversiteit.

Zie je nou geen kale grond in jouw buurt? Dan kun je Hoopheggen ook helpen door geld te doneren of je spierkracht aan te bieden. Door een tientje te doneren of 1 meter aan heg te planten, kun je bijvoorbeeld al 15 kilo aan CO-2 uitstoot compenseren.

 Hoopheggen in actie

Een groen dak boven je hoofd

Wereldwijd veranderen daken van kleur: van grijs naar groen. De grootste stedelijke volkstuin van Azië bevindt zich zelfs op een dak en in Parijs opent dit jaar een gigantische dakboerderij. Ook Nederland doet mee aan deze trend. Zo is het dak van een voormalig Rotterdams station veranderd in een Dakakker en Dakgaard. Appel, peer, walnoten en kersen, het groeit er allemaal, en je kunt er ook nog eens terecht voor een lekkere lunch.

Hoewel we goed bezig zijn, is er nog veel winst te behalen. In ons land ligt namelijk nog 400 vierkante kilometer aan plat dak (dat zijn ongeveer 60.000 voetbalvelden!) onbenut. Zonde, want groene daken hebben alleen maar voordelen.

 Dakakker op het Schieblok in Rotterdam l Foto: Dakakkers 

Zie jij de voordelen in van een groen dak, maar weet je niet waar je moet beginnen? In vijf stappen legt Rooftop Revolution uit hoe je de daken in je stad een stuk groener maakt. 

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!