Plastic

Zo verdwijnt plastic uit Nederland 

Gaan we in Nederland écht stappen maken naar minder plastic?
27-07-2018 - door Jessie
Foto Mert Guller via Unsplash

Foto Mert Guller via Unsplash

We lezen steeds meer over plastic, of het nu positief plasticnieuws is of juist een bericht over onze hardnekkige plasticverslaving. We kunnen er als consument niet meer omheen, we moeten iets doen tegen deze enorm vervuilende grondstof. En in Nederland komen nu óók de bedrijven in actie!

Starbucks sippen zonder rietje

Een cold brew iced soja pumpkin vanilla latte to go? Bij Starbucks draaien ze er hun hand niet voor om en voor je het weet krijg je een wegwerpbeker met plastic deksel én een plastic rietje in je handen gedrukt. Althans, dat is nú nog zo. In 2020 wil Starbuck in ál haar 28.000 winkels de plastic rietjes vervangen door papieren of composteerbare rietjes of een nieuw recyclebaar ‘mondstuk’ van polypropyleen.

De nieuwe deksels van Starbucks. Foto: Starbucks De nieuwe deksels van Starbucks. Foto: Starbucks

Op het mondstuk, de Nitro lid genaamd, is al aardig wat kritiek: het is dikker en daardoor zwaarder dan een deksel met rietje. Daarentegen is de kans kleiner dat het door recyclinginstallaties uit de stroom gefilterd wordt (rietjes zijn zo klein dat ze er in de recyclefabriek uitgepikt worden. De rietjes kunnen namelijk bijvoorbeeld tussen de rolbanden gaan zitten). De koffieketen verkoopt wereldwijd circa 4 miljard koppen koffie per jaar (en daarbij 1 miljard rietjes) dus dat tikt lekker aan.

Ook McDonald’s heeft aangegeven de plastic rietjes uit te faseren (in juni 2019 in Nederland), en hotelketen Hyatt start vanaf 1 september met een proef waarbij je alleen rietjes kunt krijgen als je er expliciet om vraagt. En dáár zijn we met zijn allen wel aan toe, straws suck!

Lidl & IKEA stoppen met wegwerp

Ook supermarktketen Lidl maakt grote veranderingen op het gebied van plastic wegwerpartikelen. Eind volgend jaar wil Lidl de verkoop van wegwerpproducten zoals rietjes, wegwerpbekers en wattenstaafjes met een plastic steeltje stoppen. De artikelen worden vervangen door alternatieven van bijvoorbeeld bamboe of papier. Daarnaast gaf ook het blauwgele woonwarenhuis IKEA in hun duurzaamheidsstrategie aan dat wegwerpproducten in hun winkels verdwijnen. Tack!

(Inter)nationale plasticban

Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de politiek is druk bezig met de plasticproblematiek. Zo kondigde de Europese Commissie in mei aan dat plastic wegwerpproducten zoals wattenstaafjes volledig verboden zouden moeten worden. Het plan is in de eerste ronde van het Europees Parlement aangenomen. Nu gaan de lidstaten onderhandelen en daarna komt er nog een stemmingsrondje. De plannen zijn nu in ieder geval erg ambitieus: het gebruik van wegwerpproducten zoals tassen, rietjes, borden, ballonstokjes, wattenstaafjes of bestek worden vanaf 2021 verboden in de EU. Producten waar volgens de EU nog geen alternatief voor is, zoals hamburger- en broodjesdozen, doosjes voor fruit en groente, toetjes en ijs, moeten met ten minste 25% worden verminderd in 2025. 

In Nederland is Staatssecretaris van Milieu Stientje van Veldhoven bezig met een Plastic Pact, meldt het AD. Begin 2019 wil ze een pact sluiten met producenten en verkopers, waarbij herbruikbare producten worden bevorderd. Dit moet een halvering van wegwerpproducten in het zwerfafval opleveren.

Foto via Unsplash Foto via Unsplash

Festivals: een feestje zonder plastic

Het populaire Glastonbury festival heeft al aangegeven dat het festival in 2019 helemaal van plastic af gaat, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven. Dat levert een enorme impact op: het festival ontvangt dagelijks 175.000 bezoekers en dat levert zo’n 1 miljoen weggegooide plastic flesjes op. Ook Amsterdamse festivals willen plasticvrij: de Amsterdamse gemeenteraad nam het voorstel van de Partij voor de Dieren aan om het gebruik van plastic als confetti en rietjes op evenementen te stoppen. Daarnaast wil de gemeenteraad plastic uit het water filteren voor het doorstroomt naar zee.

Maar niet overal gaan de veranderingen zonder slag of stoot. In Nijmegen is er een petitie voor het afschaffen van wegwerpbekers, waar niet iedereen het mee eens is. Desondanks haalde de petitie al duizenden handtekeningen op.  

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.