Zo verduurzaam je zelf je huurwoning 

15-12-2016 - door Milou
De maatregelen om een huurhuis te verduurzamen bevinden zich vooral in de woning || Foto: banken.nl

De maatregelen om een huurhuis te verduurzamen bevinden zich vooral in de woning || Foto: banken.nl

Hoe kun je zelf je huurwoning verduurzamen? Een vraag waar ik al een tijdje mee rondloop want een energiezuinige woning is beter voor het milieu en zorgt vaak ook voor lagere kosten. 

Maar als je een beetje op Google speurt dan vind je informatie over zonnepanelen, vloer- en dakisolatie en hoogrendementsketels. Dat zijn ingrepen die je niet uitvoert als je huurt. Maar wat kun je wel zelf doen om een huurhuis te verduurzamen? De maatregelen die ik heb kunnen vinden zijn vooral energiebesparende tips voor in de woning. Grotere ingrepen lijken toch echt voorbehouden aan de eigenaar of woningbouwvereniging.

Heb jij andere of aanvullende tips? Laat ze vooral weten want wij zijn reuze benieuwd.

Vervang de lampen

LED lampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Ze zijn duurder in aanschaf maar door de lange levensduur en het lage verbruik betaal je op de lange termijn minder. Een goed idee om die te vervangen dus. Daarnaast is het sowieso slim om lampen uit te doen als je de ruimte verlaat. Ook al is het maar voor eventjes!

Een tikje terug

De thermostaat 1 graad lager zetten zorgt voor een mooie besparing, zo'n 6% energie en dus 6% CO2. Op vrijdag 10 februari 2017 wordt hier weer extra aandacht aan geschonken, tijdens de 11e Warmetruiendag. Maar je kunt natuurlijk veel vaker een Wamretruiendag organiseren. Gewoon een dikke trui of extra vest aantrekken. Dat bespaart een hoop energie.

Gordijnen dicht

Wist je dat je met raambekleding ook aardig wat warmte in je huis kunt houden? Doe bijvoorbeeld 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht en hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming, dan gaat er juist veel warmte verloren. Door goede raambekleding kan de energiebesparing oplopen tot 180 euro per jaar. En minder stoken is niet alleen voordelig maar beperkt ook de uitstoot van CO2.

Andermans dak

Eerlijk is eerlijk, het telt misschien niet helemaal mee als je het hebt over het verduurzamen van je eigen huurwoning. Maar het is voor huurders wel een mooie manier om een bijdrage te leveren: zonnepanelen op andermans dak kopen. Via SolarGreenPoint kun je zonnepanelen in nieuw aan te leggen zonneparken kopen.Bijvoorbeeld langs de snelweg of op de Veluwe. Maar kleinschaliger gebeurt het ook veelvuldig. Bijvoorbeeld in Amsterdam met coöperatie Ecostroom die bedrijfspanden voorziet van zonnepanelen waarin omwonenden kunnen investeren.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!