Eten en drinken
Duurzaam wonen

Zo verduurzaam je je keuken 

Lekker kokkerellen is natuurlijk héérlijk. Zó maak je je keuken duurzamer
28-10-2019 - door Jessie
Geef je keuken een duurzame make-over

Geef je keuken een duurzame make-over

Sta jij het liefst uren achter de pannen te roeren? Of ben je meer het type 'opwarmen en klaar'? Hoe je keuken er ook uit ziet: er zijn allerlei handige tips om jouw keuken te verduurzamen. Zo geef je jouw keuken een make-over met een groen tintje!

Een duurzame keuken

Het begint natuurlijk bij de keuken zelf: is jouw keuken een beetje duurzaam? Wanneer je een bestaande keuken hebt is het natuurlijk vaak het meest verantwoord om hem lekker te laten zitten (afgezien van energieslurpende inbouwapparaten). Als het tijd is voor een nieuwe keuken kun je eens op de volgende zaken letten: 

  • Maak gebruik van standaardmaten, zodat je minder bouwafval hebt én ruimte overhoudt in je portemonnee voor energiezuinige apparaten. 
  • Ga voor een slijtvast aanrechtblad, dat ook tegen vocht kan. Een houten aanrechtblad kan supermooi zijn, maar bedenk of je dit ook op de juiste manier gebruikt. Wanneer er diepe krassen in het aanrechtblad zitten, kunnen hier bovendien bacteriën ophopen. Niet zo hygiënisch. 
  • Check Marktplaats! Het zal je verbazen hoeveel tweedehands keukens er op internet aangeboden worden. Van mensen die zelf gaan verbouwen (en een andere smaak hebben) of uit huizen die gesloopt worden. Bovendien zijn er genoeg leuke plekken om tweedehands bouwmaterialen te vinden!

Koken: elektrisch of gas?

Een nieuwe keuken is een goed moment  om te kijken naar jouw kookvoorziening. Aangezien we over een aantal jaar allemaal van het gas af moeten, is het slim om meteen te investeren in een inductieplaat. Hier kun je een echt statement in je keuken van maken, dankzij de verschillende kookplaten van Makus. Extra voordeel: je krijgt het supermakkelijk schoon! Een inductiekookplaat is de zuinigste optie in jouw keuken, maar voor het plaatsen van de plaat heb je wellicht wel een extra groep in je meterkast nodig. Ook je pannen zijn misschien (nog) niet geschikt voor inductie, maar daar weet de kringloop wel raad mee. Een inductieplaat verliest bijna geen warmte. Daardoor heb je twee liter water binnen vijf minuten aan de kook. Op MilieuCentraal vind je meer informatie over alle kosten en stappen

De verschillen tussen kookplaten

De verschillen tussen verschillende kookplaten, volgens MilieuCentraal. 

Energiezuinige apparaten 

Hoe gek het misschien ook voelt: die oude koelkast van 30 jaar oud kun je het beste naar de milieustraat brengen. Nieuwe apparaten zijn namelijk véél energiezuiniger. Volgens Milieucentraal is er een groot verschil in zuinigheid: een A+-koelkast gebruikt twee (!) keer zoveel energie als een A+++ -koelkast. Ook bij je vaatwasser kan het verschil tussen A+ en A+++ oplopen tot dertig procent. Kijk ook eens welke apparaten je het meest gebruikt en investeer hierbij in een apparaat met een goed label. 

Een heetwaterkraan: slim of verspilling? 

Het klinkt ideaal: een heetwaterkraan die er voor zorgt dat je direct kokend water kunt gebruiken. Toch is in de praktijk een waterkoker vaak duurzamer. Volgens Nudge is de energie voor een glas thee uit een Quooker gelijk uit die van een waterkoker, maar is de Quooker een stiekeme verspiller. Nadat je jouw kopje hebt gevuld, blijft het reservoir namelijk heet. Dit kan zo'n 17 euro aan extra stroomkosten (87 kWh) per jaar schelen! Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoevéél water je in je waterkoker kookt, want water opwarmen en vervolgens weer af laten koelen is natuurlijk niet super duurzaam. 

Over kranen gesproken: een simpele truc die je keuken een duurzame upgrade geeft is het vervangen van je kraan door een waterbesparende kraan. Dit opzetstukje voor je kraan gebruikt maar liefst 98% minder water dan reguliere kranen! 

 

Duurzamer koken

Natuurlijk kun je kijken naar de ingrediënten die je gebruikt tijdens het koken, en hier je milieu-impact mee verkleinen. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om duurzamer te koken: 

  • Zet je oven uit. Als je koekjes 20 minuten moeten bakken op 200 graden, kun je prima een paar minuten eerder vast de oven uitzetten. Dat bespaart enorm veel energie. Ook slim: al je ovengerelateerde kookkunsten achter elkaar plannen: ovenschotel eruit, verse koekjes erin! 
  • Kook water in de waterkoker en zet vervolgens je pan met dit kokende water op je kookplaat. Water opwarmen op je gasfornuis is minder duurzaam dan in de waterkoker. Als je op inductie kookt maakt dit overigens niet veel uit. Zet ook hier je gas/kookplaat weer uit als de kooktijd nog niet helemaal verstreken is: het eten wordt vanzelf gaar. 
  • Doe de deksel op de pan. Hiermee bespaar je tijd én energie, want er gaat geen onnodige warmte verloren tijdens het koken. 
  • Plaats eten dat minder lang houdbaar is vooraan in je (koel)kast. Hierdoor voorkom je voedselverspilling, en dat is natuurlijk wel zo duurzaam. Zet je kliekjes helemaal vooraan, zodat je wordt uitgedaagd om daar weer een gerecht van te maken!  
  • Plaats je koelkast niet in de felle zon of tegen de verwarming aan. 
  • Haal producten uit de vriezer de avond van tevoren alvast uit de vriezer, zodat het in de koelkast in plaats van in de magnetron kan ontdooien. 

kraan

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.