Lifestyle
Plastic
Zero waste

Zo poets je het milieu en je gebit schoon 

Plastic is slecht, dat weten we allang. Maar hoe poets je je tanden goed zónder plastic te gebruiken?
22-10-2018 - door Roos
Foto: BambooBrush Society

Foto: BambooBrush Society

Sta jij nog elke avond te schrobben met een plastic tandenborstel en tandpasta die uit een plastic tube komt? En daarna snel even je tanden flossen met nylon draad en stoken met tandenstokers uit een plastic doosje? Dat hoeft helemaal niet! Er zijn plasticvrije opties genoeg als het gaat om het verzorgen van je gebit - maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet zoeken.  

First things first, ben je nog niet helemaal overtuigd van de impact van jouw tandenborstel? Documentairemaker Chris Jordan verbleef een tijd op de Midway Eilanden, middenin de Stille Oceaan. Daar filmde en fotografeerde hij albatrossen die kilo's aangespoeld plastic hebben gegeten omdat ze het aanzien voor kleine, gekleurde (inkt)visjes. Dat levert heftige beelden op, maar dit is dus wel de harde realiteit: plastic verdwijnt niet. En natuurlijk zijn er veel initiatieven die oud plastic een nieuw leven inblazen, maar dat is in essentie niet de oplossing. De redactie van Voor de Wereld van Morgen ondervond het aan den lijve: als je stilstaat bij je plasticgebruik zie je pas hoeveel je gebruikt.  

Koop een bamboeborstel

Het alternatief voor een plastic tandenborstel is verrassend simpel én staat veel leuker in je badkamer: de bamboetandenborstel. Je bestelt ze gemakkelijk online, maar sinds kort zijn ze ook bij de grote drogisterijen te koop. Het Zweedse Humble Brush verkoopt tandenborstels die o.a. FSC-gecertificeerd zijn en doneert jaarlijks tandenborstels aan gezinnen die de middelen niet hebben om ze zelf te kopen.

Een ander alternatief is de Nederlandse bamboeborstel van Bamboo Brush Society. Handig is dat ze een abonnement aanbieden: je kunt bijvoorbeeld aangeven dat er elke maand, of elke drie maanden, een tandenborstel bezorgd moet worden. Maar je kunt ook in één keer een family pack of jaarvoorraadje kopen. Voor elke aankoop doneert Bamboo Brush Society een bedrag aan de Surfrider Foundation, die zich inzet voor schone oceanen en het beschermen van kustlijnen.   

Een tandenborstel van Bamboo Brush Society kun je laten customizen met je eigen boodschap, leuk cadeautje!

Duurzaam poetsen, flossen, stoken & spoelen

Tandpasta

Voor alles is een plasticvrij alternatief, dus ook voor je tandpasta, flossdraad, tandenstokers en mondwater. Het is misschien even wennen, maar in plaats van tandpasta kun je denttabs gebruiken: kleine tabletjes die je kapotkauwt waardoor er een soort tandpasta ontstaat. Geen plastic meer dus, maar wel lekker frisgepoetste tanden. En geen zorgen: de tabletjes smaken net als tandpasta naar mint. Je kunt ze bijvoorbeeld bestellen via de online shop van SMIR Store. Ook communitylid Smyle is bezig met het ontwikkelen van Nederlandse tandpastatabletjes. Stay tuned!      

Flosdraad

Het Duitse merk Yaweco heeft een natuurlijk alternatief voor je gewone nylon flossdraad: natuurlijke tandfloss gemaakt van zijde en bijenwas. Bovendien is het een stuk zachter dan nylon floss - en dat maakt de kans weer aanzienlijk kleiner dat je je tandvlees snijdt aan scherp draad. En dit is al helemaal leuk: de verpakking is volledig afbreekbaar en kun je zelf composteren!  

Tandenstokers

Voor het kopen van tandenstokers zijn twee dingen belangrijk: allereerst natuurlijk dat je plastic vermijdt, maar het is ook van belang dat het hout waarvan de tandenstokers gemaakt zijn gecertificeerd is. Het FSC-keurmerk is het meest bekende certificaat. Het makkelijkst te verkrijgen duurzame merk voor tandenstokers is Preserve: de stokers zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd berkenhout en zijn verpakt in gerecycled plastic. Ook komt er geen chemisch goedje aan te pas: de stokers zelf hebben een fris mintsmaakje door etherische olie. Je kunt ze kopen via de webshop van Preserve.  

Mondwater

Helaaspindakaas zit mondwater altijd in een flesje, maar we vonden deze duurzame(re) opties:

Tot zover onze zero waste tips, poetsen maar! Enne, vergeet vooral niet om het advies van je tandarts te volgen.

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!