Lifestyle
Mode

Zo organiseer je een kledingruil  

Kledingruilexpert Maartje deelt haar tips voor het organiseren van een geslaagde kledingruil.
09-01-2019 - door Maartje

Foto met dank aan Little Green Dress

Je kledingkast puilt uit maar je hebt niets om aan te trekken. Je gaat sinds kort door het leven als minimalist en wil minder kleding. Je bent afgevallen en al je kleding is te groot. Je bent niet de enige! Daarom worden er steeds vaker kledingruilfeestjes georganiseerd. En dat kan jij ook doen!

De modeindustrie een beetje eerlijker maken is een gigantische taak. Maar wel een waar we allemaal aan bij kunnen dragen. Door eerlijke kleding te kopen bijvoorbeeld en deze duurzame Nederlandse modebedrijven te steunen. Maar óók door reeds bestaande kleding langer te gebruiken.

Er wordt elk jaar gigantisch veel kleding geproduceerd wat een enorme aanslag is op onze planeet. En om het verhaal nog wat slechter te maken: steeds meer van die kleding blijft ongedragen. Zo had H&M vorig jaar een overschot aan kleding van maar liefst 3 miljard euro! Nu kijk je misschien met een schuin oog naar je kledingkast waar ook steeds meer ongedragen items in belanden. Maar daar kan je dus nú wat aan doen: organiseer een kledingruil.

Kleding die met het kaartje er nog aan in je kast hangt. Je bent niet de enige...

Kledingruil organiseren

In een vorig leven organiseerde ik regelmatig kledingruilfeesten met mijn onderneming Little Green Dress. En samen met de Schone Kleren Campagne heb ik een kledingruilpakket gemaakt. Nu heb je niet heel veel nodig voor een geslaagde kledingruil, nodig een paar vrienden uit die hun overtollige kleding meenemen en je bent al een heel end. Maar een paar basisregels zijn wel handig als jullie de ruil zonder kleerscheuren (Ha, see what I did there!) willen doorkomen.

  1. Bedenk wat voor soort kleding je wilt gaan ruilen. Alleen kleding voor vrouwen/mannen/kinderen of gewoon allemaal? En wil je ook schoenen en sieraden ruilen bijvoorbeeld? Zet dat allemaal in je uitnodiging en bedenk waar je de grens trekt. Ondergoed en badkleding is niet altijd even fris om te ruilen bijvoorbeeld.
  2. Bedenk ook hoé je de kleding wilt gaan ruilen. Is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt of ga je items verloten als er meerdere gegadigden voor zijn? Blijf in ieder geval weg van een systeem 'wie het beter staat mag het hebben' als je je vriendschappen wilt behouden... Soms is het ook goed om af te spreken hoeveel kleding iedere deelnemer minimaal/maximaal inbrengt om ervoor te zorgen dat er wel genoeg/niet teveel ruilwaar is.
  3.  Zorg voor een goede ruilplek. Als je met een wat grotere groep bent is het wel fijn dat iedereen de ruimte heeft om te passen en de kleding goed te bekijken. Zo kun je wat lege kledingrekken neerzetten waar je de kleding netjes aanhangt of gewoon alles op een grote hoop gooien waar je door gaat graven. Kan allebei dus doe vooral wat jij leuk vind. Het is wel handig om minstens een (pas)spiegel neer te zetten.
  4. Doneer de overgebleven kleding. Zijn er kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden? Doneer deze dan aan een goed doel als Sympany, het Leger des Heils of het lokale AZC. In bijna elke stad vind je wel grote kledinginzamelbakken waar je de overgebleven items in kwijt kunt.

Heb je geen zin om zelf iets te organiseren? Bezoek dan een ruilfeestje in BlueCity of op de Ceuvel.

Meer over je duurzame capsule wardrobe

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!