Zo niet-duurzaam zijn cryptovaluta als Bitcoin 

Cryptovaluta zijn veel in het nieuws, maar wat voor impact heeft deze trend op onze planeet?
15-01-2018
Bitcoin - pixabay

Zo niet-duurzaam zijn cryptovaluta als Bitcoin

Je kunt er niet omheen: Bitcoin. Dragen deze en andere cryptovaluta bij aan een duurzamere wereld? Nee, in tegendeels zelfs, maar er is hoop.

Van Bitcoin heb je ongetwijfeld gehoord, maar ken je ook Ethereum en Ripple? Dat zijn net als Bitcoin cryptovaluta. Al deze digitale valuta (er zijn inmiddels al meer dan 1.300 soorten) zijn gebaseerd op blockchaintechnologie. Dat deze technologie en cryptovaluta in de toekomst alleen maar groter en belangrijker zullen worden – en in die zin dus duurzaam zijn – staat vast. In veel sectoren, zoals bij banken, verzekeraars en gemeenten, is deze innovatieve technologie al omarmd.

Dragen deze cryptovaluta ook bij aan een betere, duurzame wereld? Nee, dat (nog) zeker niet.

Bitcoins 'minen' slurpt energie

Het zogeheten ‘minen’ van Bitcoins kost ontzettend veel energie. Dit proces, het maken van de virtuele munt, gebeurt op grote computers die energie slurpen. Het minen gebeurt vooral in landen waar de energiekosten laag zijn, zoals in China. De energie die hierbij verbruikt wordt komt uit niet-duurzame bronnen, wat bijdraagt aan veel co2-uitstoot. Eerder schreven we al eens dat internetten minder duurzaam is dan vliegen. Met de toenemende populariteit van de cryptovaluta wordt dit alleen maar erger. 

Het energieverbruik wordt nu zo hoog, dat de Chinese overheid ingrijpt. Maar zelfs als de waarde van Bitcoin halveert, blijft het maken ervan lucratief. Volgens analisten spelen de miners quitte als de waarde een punt bereikt van $ 6.925. Zo ver is het nog lang niet, want de cryptomunt wordt nu voor meer dan $ 14.000 verhandeld.

Het energieverbruik van Bitcoins

Nederlander Alex de Vries heeft met zijn Bitcoin Energy Consumption Index in kaart gebracht hoe niet-duurzaam Bitcoins nu eigenlijk zijn. De resultaten zijn verbijsterend: het minen van Bitcoins kost meer energie dan het jaarlijkse energieverbruik in heel Ierland, Nigeria of Bulgarije. Dit jaar zelfs zoveel als dat wij allemaal in Nederland verbruiken. Van de huidige verbruikte energie zouden 3.725.901 huishoudens in Amerika kunnen worden verzien van stroom!

Bitcoin vs Ethereum

Ook Ethereum, na Bitcoin de grootste digitale munt, verbruikt veel energie. Hoewel het minder verbruikt dan Bitcoin, zorgt het minen van Ethereum ook voor meer energieverbruik dan het totale verbruik in bijvoorbeeld Cyprus en Cambodja.

Bij elkaar opgeteld zorgen deze cryptovaluta voor gigantisch veel energieverbruik, nu al meer dan het energieverbruik in Portugal of Bangladesh.

Duurzame alternatieven voor Bitcoins

Goed, dat deze cryptovaluta absoluut niet duurzaam zijn, dat is duidelijk. Gelukkig is er ook goed nieuws en zijn er duurzame alternatieven in opkomst. De Oostenrijkse start-up HydroMiner geeft hoop: het gebruikt waterkracht om te minen. Ook veelbelovend is WePower: dat gebruikt wind- en zonne-energie om te handelen in digitale valuta. Het Harvest Project gebruikt ook wind- en zonne-energie om cryptovaluta te minen. Extra tof: de opbrengsten van het project gaan naar onderzoek over klimaatverandering!

Foto: Harvest project.

Alex De Vries benoemt op zijn website Digiconomist.com dat de blockchaintechnologie waar cryptovaluta op gebaseerd is, versimpeld kan worden (van proof-of-work naar proof-of-state). Dat zou minder energieverbruik betekenen. Het Lightning Network dat nu wordt ontwikkeld zou de blockchaintechnologie verbeteren, wat ook de Bitcointransacties versnelt. Dat zou indirect Bitcoin duurzamer maken. Ethereum is hier ook mee bezig en heeft een voorsprong op Bitcoin.

Zelfs al zou de ‘Bitcoin bubble’ barsten, dan zijn er voorlopig nog genoeg niet-duurzame cryptovaluta die Bitcoins plek zouden innemen. Cryptocurrencies are here to stay. Gelukkig is er een opmars aan duurzame alternatieven, die hopelijk ook de wereld gaan veroveren!