Duurzaam ondernemen
Plastic
Duurzaam wonen

Zo mooi was gerecycled plastic nog nooit  

Polimeer maakt een mooi nieuw materiaal van gerecycled plastic.
22-05-2020 - door Olatz
Polimarble gemaakt van plastic

Polimarble is gemaakt van plastic verpakkingen

Word je soms ook zo moedeloos van al dat wegwerpplastic? Je kaas, je yoghurt, je pasta: het zit bijna allemaal standaard verpakt in plastic. En ja, dat eindigt dus al snel in de afvalbak. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die in plastic een geweldige grondstof zien. Zoals Polimeer uit Amsterdam.

Zij zien potentie in wegwerpplastic en maken er een mooi nieuw materiaal van, Polimarble. Zo willen ze iedereen laten inzien dat plastic geen afval is, maar een waardevolle grondstof. Dit is hun verhaal.

Workshops voor kinderen

Het begon allemaal toen designers Alessandro en Bob in 2015 een workshop organiseerden voor non-profit organisatie Cities Foundation. In deze workshop lieten ze kinderen zien hoe plastic tasjes omgevormd konden worden tot nieuwe duurzame objecten. Het duo raakte gefascineerd door het materiaal: ‘Plastic biedt enorm veel mogelijkheden om te recyclen in fantastische producten’.

Na een hoop inspiratie te hebben opgedaan in verschillende workshops, besloten ze hun eigen materiaal Polimarble op de markt te brengen onder de naam Polimeer.

 Alessandro en Bob, oprichters van Polimeer. 

Een langer leven voor plastic 

Polimarble wordt gemaakt van polyethyleen, een grondstof die vaak wordt gebruikt voor plasticverpakkingen en -tasjes. Normaal gesproken belanden plastic producten gemaakt van polyethyleen na kort gebruik in de prullebak. De mannen vinden dit doodzonde: ‘Plastic heeft vaak maar een hele korte levensduur, terwijl het eigenlijk een heel sterk materiaal is dat jaren mee kan gaan.’

Daarom zamelen ze met Polimeer gebruikt plastic in om er een nieuw materiaal van te maken: Polimarble. Het heeft wel wat weg van marmer en, nóg mooier, het is 100% recyclebaar. Hiermee hebben de ondernemers een volledig circulair product gemaakt.

Deze koffietafel pronkte al op de Dutch Design Week

Upcycling

Maar Polimeer gaat verder dan recyclen. Ze hergebruiken niet alleen bestaand materiaal, het wegwerpplastic, maar zorgen ervoor dat de waarde van het materiaal omhoog gaat. Dit wordt ook wel upcyclen genoemd. 

‘Door een aantrekkelijk product te maken, laten we de kwaliteit van gerecycled plastic zien. Zo hopen we dat mensen meer afval gaan scheiden en minder snel kiezen voor nieuwe materialen.' aldus de gedreven ondernemers.

 Krukjes van gerecycled plastic. 

Plastic recyclen uit de Benelux

Het plastic krijgt Polimeer van vaste leveranciers uit de Benelux. Vaak gaat dit om plastic dat uit het bedrijfsafval wordt gesorteerd. Polimeer kan je precies vertellen waar het plastic uit hun producten vandaan komt!

‘Doordat we kleinschalig te werk gaan en samenwerken met lokale partners zijn onze producten volledig traceerbaar. Hiermee ondersteunen we de lokale economie en houden we de milieu-impact minimaal’.

Van sleutelhanger tot bijzettafel

Het stijlvolle Polimarble is inmiddels een groot succes en het team van Polimeer is uitgebreid om aan de vraag te kunnen voldoen. Zo wordt Polimarble vandaag de dag in een heus 'Polimeer Lab' in Amsterdam gemaakt. Polimeer maakt voornamelijk functionele en decoratieve producten voor in huis, zoals boekenplanken, tafeltjes, krukken en kapstokken die je in hun webshop kunt kopen.

De gave marmerlook van Polimarble

Ben jij fan van Polimarble en zou je graag een specifiek product willen laten maken van het materiaal? Neem dan zeker even contact op met Polimeer, ze staan open voor nieuwe projecten.

Polimarble in elke woonkamer 

Polimeer is ambitieus. Ze hopen de grootste webshop voor gerecycled plastic te worden. Als doel voor dit jaar hebben ze om ten minste één ton plastic in te zamelen! Bob vertelt: ‘Mijn droom is dat Polimarble overal ter wereld in huishoudens te vinden zal zijn en dat mensen plastic niet alleen als probleem zien, maar ook als een waardevol en duurzaam materiaal voor de toekomst.’  

Meer lezen over circulaire producten? 

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!