Zo manipuleer je het weer (en dit zijn de risico’s!) 

Chemicaliën inzetten om het weer te beïnvloeden: leuk idee of gevaar voor het milieu?
09-11-2018

Stel je voor dat we in de toekomst kunnen bepalen hoe laat, waar en hoeveel het gaat regenen. Een dagje strand of barbecue zal nooit meer onverwacht in het water vallen! Klinkt goed toch? Spelen voor weergod ligt al binnen handbereik, maar wat voor impact heeft dit op het milieu?

Wolken zaaien

De techniek achter het beïnvloeden van neerslag heet ‘cloud seeding’, ofwel wolken zaaien. Om een lastig verhaal zo simpel mogelijk te houden: een wolk bestaat uit een verzameling van piepkleine waterdruppeltjes en ijskristallen.

Wanneer deze samenklonteren in zogenaamde condensatiekernen ontstaat er neerslag. Om dit samenklonteren te versnellen en neerslag te veroorzaken wordt zilverjodide de wolken ingeschoten als vervanger van natuurlijke condensatiekernen.

China en de Emiraten lopen voorop

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China in 2008 kwam weermodificatie in het nieuws. Om het evenement droog te houden zorgde de overheid ervoor dat alle wolken in de omgeving van Beijing als het ware werden uitgeknepen.

In eerste instantie klinkt het als een uitkomst, met name om te voorkomen dat oogsten mislukken door droogte of extreme weersomstandigheden en om bosbranden te bestrijden.

Naast China zijn er nog meer landen die om verschillende redenen investeren in weermodificatie. Zo hebben de Verenigde Arabische Emiraten, een van de droogste landen ter wereld, geld opzij gezet om elke (zeldzame) wolk die langskomt optimaal te benutten. Omar Aly Azeedi, de Piet Paulusma van de Verenigde Arabische Emiraten, legt uit:

Impact op het milieu

Waarschijnlijk zag je de bui al hangen, maar het is niet uitgesloten dat ‘cloud seeding’ ook een keerzijde heeft. Uit een Russisch onderzoek blijkt dat de impact op het milieu nihil is, terwijl een Australisch instituut waarschuwt voor de gevolgen voor de biodiversiteit. Ook zijn er twijfels over hoe effectief de techniek daadwerkelijk is.

In 2009 had Beijing te maken met een van de zwaarste sneeuwstormen in jaren. Een anonieme bron binnen de Beijing Weather Modification Office linkte de storm met recente experimenten van het bureau, maar hard bewijs is er simpelweg niet. Wel zeker is dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van ‘cloud seeding’.

Voor het Weer van Morgen

Als gevolg van klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Om controle te krijgen over langdurige droogte, overstromingen en hagelbuien, wordt weermodificatie vaak genoemd als mogelijke oplossing.

De vraag is of we dit wel moeten willen. Weermodificatie richt namelijk zich op het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering, maar niet op de oorzaak. De uitstoot van broeikasgassen verminderen is de meest logische manier om onze invloed op het klimaat te beperken.

Meer over het weer?