Natuur
Klimaat

Zo maak je je tuin hoosbui-proof 

Met kleine aanpassingen help je je tuin regenbestendig te maken
25-07-2016
Groene tuin vangt regenwater op

Na een prachtige zomerweek zijn we het al bijna vergeten, maar het regent meer en meer in Nederland. Met alle drama van dien. Ondergelopen kelders, natte voeten op straat en een klein zwembad in je tuin. We geven je drie slimme tips om je tuin eenvoudig hoosbui-proof te maken.

De weerman hoeft het ons niet meer te vertellen. We weten dat na één zonnige zomerdag de Nederlandse zomer eigenlijk alweer voorbij is en we onze regenjassen tevoorschijn moeten halen. Nederland wordt natter, en hoe!

Het KNMI heeft vier klimaatscenario’s gemaakt voor de verre toekomst (2050), waarbij het opvallend is dat in alle opties de extreme regenbuien toenemen. In de zomermaanden vallen er weliswaar minder buien, maar dan wel met meer regen tijdens een bui.

Tegels maken een zwembad van je tuin

Wat er tijdens zo’n hoosbui gebeurt in je tuin is simpel: er is zoveel nattigheid tegelijkertijd, dat het nergens heen kan. De grond kan het niet meer opnemen of het wordt tegengehouden door bijvoorbeeld tegels of asfalt. Zo ontstaan er plassen.

Eigenlijk zijn we zelf de oorzaak van dat zwembad in je tuin. Want hoewel planten helemaal hip zijn, vinden veel mensen werken in de tuin meer een verplichting dan een plezier. Met als resultaat dat we meer en meer kiezen voor een betegelde tuin. Lekker opgeruimd en niet teveel onderhoud. Wie wil dat nou niet! Behalve als je tuin ineens blank staat tijdens een hoosbui en het water andere manieren zoekt om weg te komen. 

Waterproof tuin

Het beste is om je tuin lekker te beplanten. Hoewel, beplanting betekent onderhoud en daar hebben we niet allemaal tijd voor. Toch zijn er kleine dingen die je nu al in je tuin kunt doen om hem (meer) hoosbui-proof te maken:

  1. Haal een aantal tegels uit je tuin en zet daar leuke vaste planten in. Kies een strook aan de rand van je tuin en maak een kleurrijke border, of maak een speels patroon in de stukken van de tuin die je toch niet zo vaak gebruikt. Er zijn voldoende vaste planten die niet veel onderhoud nodig hebben en hartstikke mooi zijn. Denk aan een Hortensia of Wolfsmelk die ook in de winter mooi groen blijft. Vergeet niet om het bestratingszand eerst te vervangen door vruchtbare grond om de planten in te zetten.
  2. Zorg voor een goede afwatering in je tuin. Dat betekent dat onder je tegels, het water goed kan weglopen. Mijn vader gaf me de volgende tip: graaf door de tuin heen met een grondboor een aantal diepe gaten en stort die vol met grint. Vervolgens kun je de tegels gewoon terug leggen. Tijdens een bui kan het water daar makkelijk wegstromen naar een diepere grondlaag. Je kunt kijken waar er veel water blijft liggen tijden een bui en daar beginnen. Bij mij scheelt het in ieder geval al een paar vaste plassen.
  3. Zet een regenton in je tuin. Dat hoeft geen hele grote te zijn! Zo helpt je tijdens de buien om het vele water op te vangen, zodat het niet samen met de rest de grond in hoeft te verdwijnen. Op de warme dagen kun je dat water gebruiken om aan je mooie planten te geven. Scheelt meteen drinkwater en wat euro’s op je jaarafschrift.

Gewildgroei

Zelf ben ik ben helemaal fan van het Living Pavement van de Gewildgroei beweging. De tegels geven de ruimte aan spontane vegetatie in de straten. Zonder moeite kunnen allerlei planten zich tegel voor tegel door de stad verspreiden. Het zijn meteen plekken waar het regenwater beter kan weglopen tijdens een bui. Een beetje slimme buur zaait er stiekem bijenplanten in; dan heb je twee vliegen in 1 klap. Alleen jammer dat je ze niet meer kunt bestellen...

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.