Natuur
Groene stad
Duurzaam wonen

Zo maak je in jóúw stad een geveltuin 

Onze steden verstenen, tijd voor een geveltuintje!
07-04-2018 - door Milou
Een geveltuin maakt de straat mooier, schoner en koeler.

Een geveltuin maakt de straat mooier, schoner en koeler. | Foto gemeente Rotterdam

Een geveltuintje - de naam zegt het al - is een strook planten aan de gevel van je huis. In veel grote steden liggen woningen direct aan de (stenen) stoep, best wel een grijze bedoening. Maar geveltuintjes zijn in opkomst! Het ziet er leuk uit en is ook nog eens goed voor het klimaat. En daarom worden ze ook steeds vaker vanuit de gemeente gestimuleerd. Hier lees je precies hoe je het aanpakt en wat de mogelijkheden in verschillende grote steden zijn.

Het voordeel van groen in de stad

Geveltuintjes - en uberhaupt meer groen in de stad - heeft tal van voordelen. Op Duurzaam Den Haag vonden we dit handige overzicht.  

  • Waterberging: regenwater krijgt de kans het grondwater aan te vullen.
  • Natuur: dieren vinden beschutting en voedsel.
  • Hittebestrijding: groen biedt verkoeling in de zomer.
  • Fijnstof: fijnstof wordt door het groen opgevangen en zorgt voor een schonere lucht.

Geld voor groen in Amsterdam

Voor een geveltuin in Amsterdam gelden per stadsdeel verschillende randvoorwaarden. Alle aanvragen doe je via een online aanvraagformulier. In Noord heb je vooraf schriftelijke toestemming nodig. Bij akkoord maakt de gemeente zo snel mogelijk de aangewezen strook tegelvrij. Een geveltuin in het stadsdeel Zuid wordt na goedkeuring altijd binnen 2 maanden door de stratenmakers van het stadsdeel aangelegd. Je hoeft 'm dan alleen nog maar te vullen. In Oost zijn ze wat strenger. Als je het tuintje vervolgens niet goed bijhoudt, of als het niet aan de voorwaarden voldoet, dan wordt deze door het stadsdeel verwijderd. Dit geldt ook voor het stadsdeel Nieuw-West.

Ook kun je in Amsterdam in aanmerking komen voor subsidie bij de aanleg van een groen dak (hierom wil je er eentje!) en de aanleg van een groene gevel. In het geval van de gevel moet deze minimaal 30m2 zijn en goed zichtbaar vanuit de openbare ruimte. Meer informatie over de subsidie voor groene daken en gevels vind je hier.

Groen dak van de Dakdokters

Dit groene dak is aangelegd door de Dakdokters

Initiatievenfonds in Utrecht

Voor het aanleggen van een geveltuin heb je in Utrecht geen toestemming nodig. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er op de stoep 1,20 meter aan loopruimte overblijven. En mag de geveltuin maximaal 60 centimeter diep zijn vanaf de gevel. Ook word je vriendelijk verzocht om geen prikkende struiken of bomen te plaatsen. Belangrijk is ook dat de huiseigenaar - in het geval dat je dat niet zelf bent - akkoord is met de aanleg. Heb je grootsere plannen om - samen met anderen - je buurt te vergroenen? Dan kun je een aanvraag doen bij het Initiatievenfonds.

Een geveltuin in Rotterdam

In Rotterdam worden geveltuintjes vanuit de gemeente sterk aangemoedigd. 'Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler.' Er wordt op deze pagina precies uitgelegd hoe je het tuintje moet aanleggen. Zo moet minstens 1,80 meter van de stoep overblijven en mag je het zand tot maximaal 30 centimeter wegscheppen. Ook vind je hierin een lijstje met welke planten je wel/niet in zon/schaduw moet gebruiken. Zo doet een narcis het goed in de zon en is wilde tijm beter voor een geveltuintje dat in de schaduw ligt.

De gemeente moedigt inwoners ook nadrukkelijk aan om buren te betrekken bij hun groene plannen. Een volledig groene straat is natuurlijk nog toffer, en daarom zijn er mogelijkheden tot een financiële bijdrage voor bewonersinitiatieven.

Geveltuin in Rotterdam

Een straat vol geveltuinen in Rotterdam | Foto via gemeente Rotterdam

Ergens anders in Nederland een (gevel)tuin? Geen nood! 

Op de websites van de gemeenten EindhovenGroningenBredaZwolle en Nijmegen kun je gemakkelijk vinden wat de regels zijn voor het aanleggen van een strookje groen langs de straat. Vergroenen in het algemeen wordt sinds een aantal jaar gepromoot door Operatie Steenbreek. Op dit moment zijn daar 75 gemeenten bij aangesloten. De landelijke campagne enthousiasmeert burgers om hun tuin te vergroenen. Dit gaat dus niet alleen om geveltuintjes, ook voor- en achtertuinen doen mee. Op de website kun je precies zien welke gemeenten dat zijn en wat ze doen om groen te promoten. In Amersfoort worden mensen bijvoorbeeld ook opgeroepen om hun tips voor een wateroverlastbestendige tuin te delen: handig! 

Heb je de lente in je bol? We hebben nog meer tuintips: 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!