Sociaal

Zo maak je het leven fijner voor mensen in jouw buurt 

Een ontdekkingsreis langs mooie initiatieven waar je zelf kunt helpen om de sociale cohesie te vergroten.
21-05-2016
Elky Rosa Gerritsen (r) op bezoek bij Frits van der Heijden (l)

Elky Rosa Gerritsen (r) op bezoek bij Frits van der Heijden (l)

Dit artikel is geschreven door Elky Rosa Gerritsen

Elky Rosa gaat op zoek naar wat je zelf kunt doen om mensen uit jouw eigen stad, wijk of buurt te helpen vooruit te komen en een fijner & gezellig leven te leiden. 

Frits en ik

Frits van der Heijden is 91 jaar en woont nog zelfstandig. Elke ochtend als hij wakker wordt kleedt hij zich netjes aan. Hij kamt zijn haar en neemt plaats op zijn bank bij het raam. Hij luistert radio Nostalgia en soms leest hij wat.  Zo glijdt de dag aan hem voorbij. Ik leerde Frits kennen omdat hij graag zijn ervaringen wilde delen over de Tweede Wereldoorlog waar ik een voorstelling over aan het maken was. Sindsdien bellen we wekelijks en ga ik af en toe bij hem langs. Voor hem zijn deze momenten van contact goud waard. Frits is niet de enige: er zijn veel meer mensen die wel een helpende hand of luisterend oor kunnen gebruiken. Ook bij jou om de hoek!

Netwerk

Er zijn verschillende redenen waarom mensen wel wat hulp kunnen gebruiken. Sommige mensen zijn erg eenzaam; uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat een half miljoen mensen zich eenzaam voelt. Maar ook lezen en schrijven zorgt ook voor problemen bij een grote groep mensen; 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met het invullen van allerlei formulieren of bijvoorbeeld het schrijven van een (verjaardags)kaart. Meedoen is hierdoor moeilijker, terwijl dit juist zo belangrijk is.

Je eigen netwerk van mensen (sociaal kapitaal) die jou kunnen helpen is nodig. In het algemeen geldt: hoe meer sociaal kapitaal hoe groter de sociale cohesie. En die sociale cohesie is weer belangrijk omdat het bijdraagt aan een gevoel van welzijn en ons helpt om vooruit te komen in het leven. Sommige mensen kunnen dit op eigen kracht, anderen hebben wat hulp nodig. Gelukkig zijn er in Nederland allerlei initiatieven die hulpzoekenden en vrijwilligers aan elkaar koppelen. 

Helpende hand 

Een van die organisaties is Humanitas. Vanuit heel Nederland helpen vrijwilligers anderen uit de eenzaamheid, bij opgroeien & opvoeden, met reintegreren na detentie, en ondersteunen ze mensen na verlies of met de thuisadministratie. Met de bedoeling dat je het later weer zelf kan. Zo heeft Martin (75) zijn leven weer op de rit door door hulp van Ellen. ‘Dankzij Ellen kreeg ik weer ziektekostenvergoeding en kon ik langzaam mijn schulden afbetalen. Zonder Thuisadministratie had ik het niet gered.'

Je kunt je ook aanmelden voor de maatjesprojecten die het Oranje Fonds ondersteunt. Hierbij heb je één-op-één contact met een deelnemer. Denk aan koffie drinken, een spelletje spelen, zwemmen met iemand met een beperking of iets leuks doen. Op de website kun je zoeken naar projecten bij jouw in de buurt. In mijn buurt zijn er initiatieven voor jongeren, ouderen, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zo kan ik mij aanmelden als maatje bij Driestroom, die zelfs een wachtlijst hebben voor mensen die een maatje zoeken. 

Nieuw land, nieuwe taal

Maatjesprojecten voor de grote groep nieuwe Nederlanders vind je ook steeds meer. In Zutphen is er Stichting Buddy to Buddy. Deze stichting koppelt vluchtelingen aan betrokken bewoners. Zo komen vluchtelingen direct in contact met hun nieuwe buren. Naast een nieuwe omgeving krijgen de nieuwe bewoners ook te maken met een andere taal. Vanuit Vluchtelingenwerk Oost-Nederland is Olga van Kampen taalcoach.

Olga: ‘Er zijn heel veel mensen die er behoefte aan hebben. Ik ga op vrijdag langs bij een dame uit Syrië en help haar dan met haar huiswerk. Ik vraag wat ze moeilijk vindt of we praten na over een van de filmpjes over de Nederlandse cultuur. Ik praat ook over haar ambities, wat ze wil in Nederland. De kracht die zij uitstraalt, dat vind ik mooi. Want het is een zware stap vanuit het Arabisch naar onze taal. Maar ze vindt haar weg wel. Ik vind het fijn dat ik daar een kleine bijdrage aan mag leveren.'

Goedkoop wonen in ruil voor werk

In enkele steden lopen bijzondere projecten waarbij studenten in ruil voor woonruimte sociaal werk verrichten. Studenten van de VU of de UvA, kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het project VoorUit. In ruil voor woonruimte doe je minimaal 10 uur per week maatschappelijk werk in de wijk waar je woont. Rosita Linssen is een VoorUiter in de wijk Slotermeer-Oost en is laaiend enthousiast over deze manier van wonen en werken. ‘In de 10 uur die ik werk - eigenlijk kan ik het geen werk noemen - doe ik zoveel mooie en diverse dingen. Zo geef ik conversatieles aan vrouwen. We kijken dan het jeugdjournaal of lezen een boek. Het gaat niet alleen om de taal leren maar ook om een veilige sfeer creëren. Het zijn soms hele open gesprekken waarin we elkaars leefwereld delen. Met energie kom ik weer thuis!’

De conversatieles is niet het enige dat Rosita doet. Ze organiseert verschillende activiteiten en verzorgd een themauur. Elke VoorUiter heeft daarnaast ook een contactgezin waar je twee uur per week naartoe gaat. ‘Mijn gezin help ik bijvoorbeeld met lezen,’ zegt Rosita. ‘Maar we gaan ook naar de kinderboerderij of eten samen. Want daar gaat dit project om: er met elkaar voor zorgen dat iedereen het fijn heeft in de buurt. Dat ik daar een gratis woning voor krijg is eigenlijk absurd!'

#HoodHero

Ook met een ‘klein’ gebaar kun je al een bijdrage leveren. In aanloop naar Nationale Burendag op 27 mei komt OneWorld met de campagne #HoodHero. 'Een betere wereld, begint bij je wijk' is de visie achter deze campagne. Het is een campagne voor saamhorigheid en tegen ongelijkheid en vooroordelen. Meedoen is simpel: maak een foto of video van jouw wijkheld en deel deze met de #HoodHero.