Lifestyle
Duurzaam wonen

Zo maak je een duurzame kinderkamer 

De kinderkamer is vaak één van de gezelligste kamers in het huis. De duurzame kinderkamerstylist maakt 'm ook nog eens duurzaam.
02-06-2019 - door Milou
Een duurzame kinderkamer met natuurlijke materialen | Foto: Duurzame Kinderkamer Stylist

Een duurzame kinderkamer met natuurlijke materialen | Foto: Duurzame Kinderkamer Stylist

In 2013 begon Annemarie met een eigen label voor exclusief baby- en kinderbeddengoed. Al snel hield ze zich ook bezig met de inrichting van kinderkamers. 'Ik vind kinderkamers één van de leukste plekjes in huis en ging op zoek naar mogelijkheden om de kamers duurzaam in te richten.' Nu werkt ze als Duurzame Kinderkamer Stylist en geeft styling- en inhoudelijk advies over hoe je een kinderkamer fijn, duurzaam en veilig inricht.

Duurzaam inrichten: mooi én makkelijk

Annemarie's missie is om te laten zien hoe leuk, makkelijk en mooi duurzaam inrichten is. 'Ik wil het overmatig kopen van nieuwe spullen die vervuilend zijn en onder slechte omstandigheden gemaakt worden tegengaan.' Haar werkwijze is uniek want Annemarie gaat uit van wat er al in huis is en wat hergebruikt kan worden. 'Lang niet alles hoeft nieuw in een kinderkamer. Je kunt heel veel items tweedehands kopen, er zijn tal van kringloopschatten die nog prima een tweede (of derde) ronde mee kunnen.'

'Een duurzame kinderkamer is een kamertje dat groeit, net als een kind. 'Als er nog iets nodig is, dan kiest Annemarie voor natuurlijke materialen en accessoires die tijdloos zijn en lang meegaan. Een marmoleum vloer bijvoorbeeld, een vloerkleed van bamboe of jute, gordijnen en kussens van biologisch katoen, een mooie klok of lamp van CRE8 of een wandplank van onbewerkt FSC hout.

duurzame kinderkamer stylistSlimme oplossingen en duurzame materialen | De Duurzame Kinderkamerstylist

'Kies voor items waar je niet snel op uitgekeken raakt en waar je lang plezier van hebt. Door in eerste instantie te kijken naar wat al in huis is en hergebruikt kan worden, ligt de nadruk minder op kopen. Kwaliteit boven kwantiteit.'

Natuurlijke materialen

Als (nieuwe) ouders zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten bij het aanschaffen van producten voor de babykamer. In principe geldt, hoe natuurlijker en hoe minder bewerkt het materiaal, hoe beter. Annemarie's tip is om jezelf bij de aanschaf van een product de volgende vragen te stellen:

 • Van welke materialen is het gemaakt?
 • Hebben deze materialen een natuurlijke oorsprong?
 • Is het gemaakt onder goede omstandigheden?
 • Waar komt het vandaan, van ver of lokaal?

Deze vragen kun je overal op toepassen: meubels, accessoires, vloer en verf. Op de website van de Duurzame Kinderkamer Stylist vind je concrete ideeën voor duurzame kinderkamers. Bijvoorbeeld inspiratie op het gebied van duurzaam behang, zonder schadelijke stoffen. Maar ook informatie over duurzame en gezonde vloeren en verf op natuurlijke basis.

Annemarie Annemarie's missie is laten zien hoe mooi en makkelijk duurzaam inrichten is | Foto: de Duurzame Kinderkamerstylist

7 tips voor een duurzame kinderkamer

Wil je zelf aan de slag met het maken of verduurzamen van een kinderkamer? Onderstaande tips van Annemarie helpen je op weg. En lees dan ook zeker dit artikel met tips voor een duurzame babykamer. Kun je meer hulp gebruiken of lijkt het je gewoon leuk als Annemarie mee denkt, dan kun je haar natuurlijk via de website van de Duurzame Kinderkamer Stylist inschakelen.

 • Maak een moodboard, zo ga je gericht op zoek;
 • Vraag altijd door en wees kritisch;
 • Leen items van vrienden of familie;
 • Kies voor hergebruik in plaats van nieuw;
 • Knap (eigen) meubelen op;
 • Koop op marktplaats of in een kringloopwinkel;
 • Kies voor multifunctioneel.

duurzame kinderkamer stylistEen kleurenpalet of moodboard helpt je gericht op zoek te gaan naar spullen | Foto: de Duurzame Kinderkamerstylist

Duurzaam de standaard

Annemarie's droom is dat alle kinderen in Nederland in een duurzame kinderkamer slapen. 'Dat het duurzaam inrichten van kinderkamers de standaard wordt.' In de toekomst zou ze graag stylisten willen opleiden tot duurzame stylist, een certificaat daarvoor willen ontwikkelen en willen bouwen aan een netwerk van duurzame stylisten.

Zo'n netwerk is heel belangrijk volgens Annemarie en daarom ook haar tip aan andere (startende) duurzame ondernemers. 'Zorg voor een netwerk met andere duurzame ondernemers. Je kunt elkaar helpen, kennis delen en versterken. Ik ken inmiddels veel duurzame ondernemers die allemaal willen bijdragen aan een mooiere wereld. Door samenwerken staan we sterker.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!