Plastic

Zó kun jij vandaag al minder afval produceren! 

Afval is overal, vies en een serieus probleem. Gelukkig kun jij deel uitmaken van de oplossing; simpelweg door je afvalgebruik te minderen.
15-11-2016 - door Jessie
Vandaag al minder afval produceren!

De plasticsoep, zwerfvuil, verstrikte zeedieren… grote kans dat je de afgelopen tijd iets over afval hebt gelezen waar je niet blij van werd. Afval is overal, het is vies en het is inmiddels uitgegroeid tot een serieus probleem. Gelukkig kun jij deel uitmaken van de oplossing; simpelweg door je afvalgebruik te minderen. Wij geven tips die je vandaag al kunt toepassen!

Een frisse start

Weer te lang gesnoozed vanochtend? Dan kun je maar beter opschieten en de douche overslaan. Snel langs de winkel rennen voor een spuitbus deodorant is gelukkig niet nodig: met vier ingrediënten uit je keukenkastje maak je je eigen deodorant (mix gelijke delen kokosolie, sheaboter, baksoda en maïzena in een bakje, laat even in de koelkast hard worden en smeer vervolgens onder je oksel). Zo bespaar je niet alleen tijd doordat je niet in de rij hoeft te staan voor de drogist, maar bespaar je ook meteen je eerste stukje afval!

Nu je toch in de keuken staat, kun je meteen fruit en water in de blender gooien voor een snelle smoothie, die je in je eigen mok meeneemt. Zo vermijd je ook direct het verpakte to go ontbijtje op het station.

Op kantoor ga je direct door met het verminderen van je afval: spoel je smoothiemok, mason jar of jampot om en gebruik hem voor je koffie. Wegwerpbekertjes zijn nergens voor nodig en bovendien ontzettend lastig te recyclen. Je vieruurtje haal je lekker bij de bakker of in de kantine in je eigen (zelfgemaakte) zakje. Schone katoenen zakjes, kussenslopen en linnen tasjes zijn een prima alternatief voor het plastic wegwerpzakje.  

Boodschappen met een boodschap

Na het werk is het natuurlijk tijd om boodschappen te halen. Vergeet niet om snel een zakje in je tas te stoppen, zodat je straks geen plastic tasje hoeft te kopen. Heb je al bedacht wat je vanavond gaat eten? Wees dan niet bang om je plan nog even te veranderen. Kijk eens in je supermarkt welke groenten er onverpakt worden aangeboden - vaak zijn dit lokale en seizoensgroenten - en baseer hier je menu op. Door te kiezen voor onverpakte producten vermijd je niet alleen afval, maar weet je ook dat je producten van minder ver komen (om eten tijdens het vervoer vers te houden wordt het vaak verpakt) en dus een minder grote voetafdruk hebben. Een win-winsituatie dus!

Op basis van het onverpakte aanbod stel je je avondmaaltijd samen; pasta en curry met seizoensgroenten zijn een makkelijke én hele lekkere keuze. Wil je toch liever voor kant-en-klaar gaan? Kies dan voor bijvoorbeeld saus in een glazen pot. Glas is veel eenvoudiger en vaker te recyclen dan plastic en heeft dus na consumptie minder negatieve milieueffecten. Als je de pot omspoelt kun je hem bovendien morgen meenemen voor je koffie, er restjes in invriezen of hem gebruiken als voorraadpot. Direct hergebruiken is namelijk altijd beter dan naar de glasbak brengen!

Twee woorden: minder. afval.

Ga je nog de deur uit vanavond? Leer jezelf dan aan om ‘zonder rietje’ aan je bestelling toe te voegen: slechts twee extra woorden, die er direct voor zorgen dat je weer een stukje afval vermijdt. Wil je toch een rietje blijven gebruiken? Neem dan je eigen rietje van RVS of bamboe mee en spoel deze thuis of op het toilet schoon. Ook als je thuisblijft vanavond kun je je afvalvermijdingsmissie voortzetten: pop bijvoorbeeld eens je eigen popcorn in plaats van een zak chips open te trekken, of wees creatief in de keuken en maak meteen lekkere snacks die je de hele week kunt meenemen.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.