Eten en drinken

Zo kun je beetje bij beetje duurzamer eten 

Ben je niet meteen toe aan een volledig plantaardige levensstijl? Logisch. Op deze manier kun je al bezig zijn met duurzamer eten
06-07-2018 - door Jessie
Foto: Toa Heftiba via Unsplash

Foto: Toa Heftiba via Unsplash

Bewust eten wordt steeds populairder. Supermarkten en restaurants bieden steeds meer plantaardige opties aan, innovatieve food-ontwikkelaars experimenteren volop met algen en zeewier en zelfs hele festivals gaan over op een vega(n) line-up. Maar tegelijkertijd vinden heel veel mensen het (nog) lastig om vlees helemaal van het menu te schrappen, of volledig plantaardig te gaan eten. Gelukkig kun je ook op andere manieren aan de slag met je eetgewoonten.

Dutch cuisine: Hollandse kost 2.0

Eigenlijk is het gewoon een feit: groenten en fruit zijn badass ingrediënten voor elke maaltijd. Maar dat betekent niet dat je ineens nóóit meer een stukje vlees of vis ‘mag’ eten. Volgens de stichting Dutch Cuisine, opgezet door chef-koks, cultuurmakers en producenten, is het tijd voor een nieuwe Nederlandse eetcultuur. Het uitgangspunt van Dutch Cuisine is ‘Less is more’, en de aanhangers van Dutch Cuisine hanteren vijf principes, die duurzaam zijn voor mens en milieu.

Heel kort gezegd komt het erop neer dat je het beste 80% plantaardige producten (waarvan 80% seizoensproducten) en 20% vis en vlees kunt aanhouden. Door te kiezen voor vlees met meerdere doeleinden (koeien die eerst in de wei hebben gestaan als melkkoe bijvoorbeeld, of bokjes en leghaantjes die anders in de shredder belanden) zorg je ervoor dat er uiteindelijk minder hoeft te worden geproduceerd.

Foto peter Wendt Foto: Peter Wendt via Unsplash

Van to go naar take it slow

Een manier om bewuster met je voeding om te gaan, zónder ineens van producten te veranderen is door te kijken naar de manier hóé je eet. Haal jij dagelijks een kop thee op het station in een wegwerpbeker? En pak je dan meteen een verpakt croissantje mee? Dan draag je ongemerkt bij aan al het plastic afval dat in het milieu terechtkomt – en dat is natuurlijk niet echt duurzaam. Ga daarom eens zitten voor je koffie en thee, en gebruik écht herbruikbaar servies. Geen tijd? Kijk dan eens of er mogelijkheden zijn voor zero waste take-out in jouw stad.

Don’t be fast & cheap

Sowieso is het verstandig om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten. Dat betekent namelijk niet alleen dat je minder vet, suiker en zout binnenkrijgt, maar ook dat er minder transport nodig is geweest. Het lijkt misschien slim om alles op zo’n groot mogelijke schaal te verwerken, maar vergeet niet dat alle losse ingrediënten ook van en naar de fabriek moeten worden getransporteerd.

Let ook op de producten die je in je mandje legt, want onbewerkt betekent niet per se duurzaam. Asperges in november en blauwe bessen in januari worden per vliegtuig naar ons lang vervoerd, en belasten daarmee het milieu. Dichterbij is overigens niet altijd beter (ingewikkeld hè?), want volgens MilieuCentraal kost het produceren van groenten in een Nederlandse kas meer energie dan het vervoeren van de groenten uit een warme streek per boot of vrachtwagen.

Een tomaat uit Marokko is daardoor beter dan een tomaat uit een onduurzaam verwarmde Nederlandse kas. Dit argument geldt overigens niet als de kas met duurzame energie is verwarmd. Op de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal kun je heel makkelijk checken of (en wanneer) jouw groente slecht is voor het milieu.

Eten bereiden

Biologisch, fair trade en/of lokaal

Naast het zorgvuldig kiezen van je vlees en groenten, kun je ook op keurmerken letten. Maar kies je nu beter voor biologisch of fair trade? En is biologisch altijd beter dan lokaal? Tijdens een navraag bij Nederlandse voedselexperts en boeren kwamen we erachter dat het allemaal niet zo eenvoudig is. In dit artikel leggen we precies uit wanneer je beter voor biologisch, fair trade of juist lokaal kunt kiezen.

Hierbij is het belangrijkste dat je jezelf afvraagt wat je het belangrijkst vindt: dierenwelzijn, klimaat, gezondheid of eerlijke handel? Nu wil je waarschijnlijk het liefst ‘allemaal!’ roepen, maar soms moet je concessies doen. Door er op te letten en er bewust mee bezig te zijn, kun je al flinke stappen nemen. Denk niet dat jouw (kleine) verbeteringen toch niet uitmaken, dat doet het wel. Echt.

Taste the waste

Een andere manier om, zonder meteen helemaal je eetpatroon om te gooien, een beetje duurzamer te eten, is door af en toe eens een product van gered voedsel te proberen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar wordt gelukkig steeds normaler. Begin eens met de producten van Voor de Wereld van Morgen-leden:

Allemaal even lekker en prima te combineren met eten dat je nu vaak op tafel zet!  

Thijstea icetea Foto: Thijstea 

De toekomst van ons eten

Er gebeurt er zó veel, dat het straks waarschijnlijk nog makkelijker wordt om bewust te eten. Eten uit blik, plantaardige kaas en een algensubstantie door je smoothie: wij portretteerden drie duurzame ondernemers die bezig zijn met nieuwe voedselsystemen. Het resultaat? Een fijne video: ‘Dit is Morgen op ons bord’.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.