Natuur
Biodiversiteit
Duurzaam wonen

Zo kreeg Nederland er 2.400 m2 inheems bos bij 

In 2019 is er Nederland 2.400 m2 inheems bos aangeplant. Niet in bestaande natuurgebieden, maar bij mensen in de tuin!
17-01-2020 - door Pien
Aanleg van een tuiny forest.

Tegels eruit, bos erin! Foto: IVN Natuureducatie

Als je alle tuinen van Nederland bij elkaar optelt, heb je een gebied dat groter is dan de Veluwe. En dat potentiële natuurgebied ligt voor ongeveer een derde vol met tegels. Zonde! Daarom stelden IVN Natuureducatie en plantenwebshop Sprinklr in de zomer van 2019 een pakket samen voor de aanleg van een Tuiny Forest: een minibos van 6m2 in je achtertuin. Alle 400 pakketten waren binnen no time uitverkocht, met als resultaat dat Nederland 2.400 m2 inheems bos rijker is!

Tegels eruit, bos erin

Een tuin vol tegels is ‘lekker makkelijk’, zeker als je geen groene vingers hebt. Maar al dat beton in de achtertuin heeft aardig wat nadelen. Bij hevige regenval kan water de grond niet in en raakt het riool overbelast. Tijdens een warme zomer houden tegels hitte vast. Ook is een tegeltuin geen fijne plek voor insecten en andere dieren, die hun leefgebied kleiner en kleiner zien worden.

Een groene tuin zorgt daarentegen voor verkoeling en helpt droogte tegen te gaan. Beestjes hebben plek om te schuilen, eten en voort te planten. En een groene omgeving is ook nog eens goed voor onze gezondheid! Weg dus met die tegels, en een tuiny forest erin.

Kindje geeft tuiny forest water met een gieter  Foto: IVN Natuureducatie

Een bos op 6m2, past dat wel?

Een tuiny forest bestaat uit 5 bomen, 6 heesters en 14 kruiden. Dat klinkt veel voor zes vierkante meter, maar dat is juist de bedoeling. Door een dicht bosje te planten ontstaat namelijk een microklimaat dat fijn is voor de bomen en planten. Ook is het goed voor de bodem: door de dichte beplanting wortelen planten snel de bodem in en ontstaan belangrijke netwerken van schimmels en bacteriën. 

De plantmethode achter tuiny forest is gebaseerd op het werk van de Japanse plantkundige professor Akira Miyawaki. Hij onderzocht hoe je bossen versneld kunt aanleggen. Een tuiny forest kan daardoor in een paar jaar al een hoogte van 3 tot 4 meter bereiken!

Ook een Tuiny Forest aanleggen?

Vanwege het succes van de eerste oplage Tuiny Forests, hebben IVN Natuureducatie en Sprinklr 200 nieuwe pakketten met biologische bomen, planten en kruiden kunnen samenstellen. Jij kan dus ook nog steeds een Tuiny Forest aanleggen! Alle planten en bomen in een tuiny forest pakket zijn gifvrij en biologisch geteeld door ons communitylid Sprinklr, en het pakket is voorzien van een instructie voor het planten. Meer dan een halve dag hoeft die aanleg niet te kosten. Je kunt hier een Tuiny Forest bestellen, wees er wel snel bij, want de oplage is beperkt.

ASN Bank helpt vergroenen

Tuiny Forest is een onderdeel van het IVN-programma Natuur in de Buurt, waar ASN Bank partner van is. ASN Bank werkt zo onder andere mee aan de doorontwikkeling van Tiny Forests, tegels in groen veranderen en natuurinclusief bouwen. Samen kunnen we de biodiversiteit van ons land vergroten en onze leefomgeving vergroenen!

Meer inspiratie voor groen in je leven

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.