Biodiversiteit

Zo komen we in actie voor de Amazone 

De bosbranden in de Amazone zijn (eindelijk) wereldnieuws. Maar wat kunnen we doen om dit grote probleem wat minder erg te maken?
27-08-2019 - door Jessie
Foto: Regenwoud via Unsplash

Foto Regenwoud via Unsplash

Het is je vast niet ontgaan: de Amazone staat in de fik! Dat is niet alleen ontzettend vervelend voor de mensen die in de buurt wonen of de dieren die in het gebied leven, maar het kan ons allemaal treffen. Maar liefst 20 procent van alle zuurstof komt namelijk uit de Amazone. Gelukkig is er ook goed nieuws: óók jij kunt iets aan het probleem doen! Niet alleen door het nieuws te verspreiden met de hashtag #PrayForAmazonas, maar er zijn meer mogelijkheden. 

In het kort kun je dit doen: 

  • Teken de petitie van Greenpeace voor steun aan beschermers van de Amazone
  • SMS AMAZONE naar het WNF voor noodhulp en materieel
  • Teken de petitie van Greenpeace tegen het handelsverdrag van de EU en Zuid-Amerika
  • Teken de petitie voor het grootste milieureservaat ter wereld
  • Probeer minder vlees en zuivel te eten 
  • Check waar je soja vandaan komt 
  • Doe mee aan een demonstratie

De feiten over de Amazonebrand op een rijtje

Oké, first things first. Wat is er nu precies gebeurd? Er zijn wel vaker branden in Brazilië, maar dit jaar is het behoorlijk extreem. Een recordaantal van meer dan 40.000 branden zijn al in de Amazone geteld (en in heel Brazilië al meer dan 70.000): dat is een stijging van 83 procent ten opzichte van vorig jaar. Door deze branden moeten allerlei soorten dieren vluchten, zijn de luchten van São Paulo zwart van de rook en worden bomen vernietigd die pas over tientallen jaren pas weer teruggegroeid zijn.

Hoogleraar bosecologie Frans Bongers is er duidelijk over: "Niet alleen komt er veel koolstof in de lucht, wat slecht is voor de opwarming van de aarde en voor de luchtwegen. Ook de luchtkwaliteit vermindert door toenemende roet en rook. Maar het vermindert ook de biodiversiteit van het bos, waardoor veel vruchten, planten en dieren verdwijnen en daarmee ook de producten die deze leveren voor de mens", vertelt hij tegen RTL nieuws. Volgens Greenpeace is dit voor een groot deel te wijten aan de Braziliaanse regering-Bolsonaro. Hij breekt volgens de organisatie systematisch de wetten en het milieubeleid af die de Amazone juist moeten beschermen. Boeren steken de branden vaak aan omdat ze de grond willen of moeten gebruiken voor landbouw. 

Rainforest

Foto: Regenwoud via Unsplash

Dit kun jij doen tegen de Amazonebrand: teken de petitie

Wil jij zelf nu iets doen tegen deze ramp die zich in Brazilië voltrekt? Dan is de eenvoudigste manier om een online krabbeltje onder de petitie van Greenpeace te zetten. Deze petititie wil een 'bossenwet' mogelijk maken. De druk moet worden opgevoerd bij ministers en politicie om wetgeving te maken voor grote bedrijven. Zij verwoesten natuurgebieden om palmolie en sojaplantages (voor veevoer) aan te leggen. Ook is er van Greenpeace een speciale petititie voor het redden van het Amazonewoud. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is een sms-actie gestart. Door het woord AMAZONE te sms'en naar nummer 4333 doneer je drie euro aan het WNF. Volgens het WNF wordt je gift direct besteed aan een lokaal project, wordt noodhulp geboden aan de geëvacueerde lokale bevolking en wordt geholpen met het aanschaffen van materieel om brandgangen te creëren die het vuur stoppen. De internationale actie van Avaaz wil een natuurreservaat van 135 miljoen hectare (meer dan 2x zo groot als Frankrijk) maken om dit soort praktijken te voorkomen en is bijna op 1 miljoen handtekeningen

Geef je stem tegen het 'Mercosur'-akkoord

Politieke partij GroenLinks heeft ook een petitie gestart, maar voor een iets ander doel. Zij willen namelijk druk uitvoeren op een naderend handelsverdrag dat de EU wil sluiten met Zuid-Amerikaanse landen. Door dit handelsverdrag, het Mercosur-akkoord, wordt de import van vlees goedkoper. Dat klinkt fijn, maar de veeteelt die nodig is voor dit vlees is de voornaamste oorzaak voor de ontbossing. Oerwoud wordt namelijk gekapt om akkers en plantages aan te leggen, en door een handelsverdrag is dit alleen maar aantrekkelijker voor de grote bedrijven. Op dit moment worden al ongeveer vier voetbalvelden per minuut aan onmisbare natuur gekapt. Bovendien is zo'n akkoord voor Nederlandse boeren ook een ramp, want de concurrentie wordt dan een stuk heviger.

Foto: vee via Unsplash

Foto: Koeien (vee) via Unsplash

Verruil de biefstuk voor een knakwortel 

Zoals je kunt lezen is de voornaamste reden van de branden de landbouw die gebruikt wordt voor vee(voer). Een effectieve en redelijk simpele manier om je steentje bij te dragen is dus om minder vaak een portie vlees op je bord te leggen. Door jouw biefstukje te verruilen door bijvoorbeeld een smakelijke knakwortel zorg je ervoor dat er geen soja geproduceerd en geïmporteerd hoeft te worden voor veevoer. Daarnaast zijn dierlijke producten volgens Greenpeace verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedselgerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Volgens Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit moeten we er bovendien voor zorgen dat we geen geïmporteerde soja eten of als veevoer gebruiken, maar voor lokale soja uit Nederland kiezen. Gelukkig halen veel fabrikanten van sojaproducten zoals Alpro hun soja al uit Europa en Canada. 

Kies eens voor de veggieburger op de menukaart!

Kies eens voor de veggieburger op de menukaart!

Demonstreer mee in Den Haag

Een groep burgers, onder leiding van Rob Voerman, heeft bovendien het plan opgevat om te gaan demonstreren. Op 25 september om 14:00 op Plein 1813 verzamelen zij zich om hun stem te laten horen. "We eisen dat de Nederlandse regering het vogelvrij verklaren van de Amazone en het toenemende geweld veroordeelt. Én we eisen ontbinding van het Mercosur-verdrag en het implementeren van economische sancties tegen Brazilië", staat op hun petitiepagina

 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.