Sociaal

Zo komen dementerende mensen uit hun isolement 

Ontwerpers Dennis en Jack werden gegrepen door het isolement van dementerende mensen, en ze besloten met een oplossing te komen
11-07-2017

Met een houten ei dat geluid maakt als je elkaar aanraakt, veranderen ontwerpers Dennis Schuivens en Jack S.C. Chen de levens van mensen met dementie en hun familie. De CRDL - kort voor Cradle - nu een klein jaar te koop, won verschillende ondernemersprijzen en ontlokt ontroerende reacties bij haar gebruikers. We spraken wereldverbeteraar Dennis over zijn opvallende creatie.

De bedoeling van de CRDL is dat twee of meerdere mensen tegelijkertijd het instrument en elkaar aanraken. De software en electronica herkennen vervolgens dat er een gesloten circuit is en zetten de aanraking om in verschillende geluiden. In de onderstaande video zie je hoe het werkt.

Hoe kwamen jullie op het idee om de CRDL te bouwen?

"Het begon als een ontwerponderzoek voor onze master aan het Sandberg Instituut. We werden gevraagd om ideeën te bedenken die bijdragen aan een beter leven voor mensen met dementie ."

Jullie maakten er een succesvolle startup van... Waarom zijn jullie er zo fanatiek mee doorgegaan?

"Toen we in een verzorgingstehuis kwamen om research te doen, werden we gegrepen door de situatie van de mensen. De meesten zaten de hele dag bij het raam, niks te doen. Het had iets heel schrijnends. Uiteindelijk zijn we twee maanden lang in het tehuis gebleven om met verzorgers, familieleden en patiënten te praten. We raakte ervan overtuigd dat we een verschil konden maken."

Op welke manier?

"We wilden iets bouwen dat mensen niet gewoon bezig houdt, maar dat ervoor zorgt dat ze weer echt contact krijgen met anderen. Het viel ons op dat naast de problemen met communicatie, mensen heel weinig werden aangeraakt. Terwijl aanraking zo’n belangrijke manier is om dieper gevoel te delen. Een troostende arm op je schouder kan een enorm verschil maken. Dat verandert niet als je dementerend bent.

Om menselijke aanraking zit een grote awkwardness. Je knuffelt niet zomaar met een verzorger die je niet goed kent. De CRDL is ontworpen om op een laagdrempelige manier elkaar aan te raken en op een speelse wijze contact te maken." 

Jack Chen en Dennis Schuivens (R).

Je zegt zelf al, het is heel moeilijk communiceren met mensen die dementie hebben, hoe weet je dan of de CRDL echt een verschil maakt?

“Zeker bij de patiënten waar de ziekte vergevorderd is, kan je niet vragen hoe ze het vinden. Maar menselijke emotie blijkt dan iets heel universeels. Als ze verwonderd om zich heen kijken, of een twinkeling in de ogen krijgen dan zie je dat direct. Soms krijg je ook hele ontroerende reacties.

Zo kwamen we een keer een Belgische vrouw tegen die net over de grens in een verzorgingstehuis zat. Ze was al van jongs af aan blind. Contact maken met dementie is lastig, kun je nagaan hoe moeilijk dat is als iemand ook nog eens niets kan zien. Op een gegeven moment kwam tijdens het gebruik van de CRDL het geluid van een kabbelende beek langs. Ze reageerde met een heel verhaal in het Frans; een herinnering van het huis waar ze opgroeide in Wallonië en waar voorlangs een beekje stroomde. Het was de eerste keer dat ze zo over haar herinneringen sprak. Maar misschien nog wel opvallender: de verzorgers bleken helemaal niet te weten dat de vrouw als eerste taal Frans sprak. Ze hadden haar nog nooit Frans horen spreken.”

Je bent nu bijna een jaar ondernemer. Hoe is dat?

“Je hebt de beroemde uitspraak: ‘If you want to change te world, start a business.’ Dat is heel waar. Ik heb jarenlang bij een duurzaam ontwerpbureau gewerkt. Dat was leuk, maar je invloed beperkt zich tot je eigen project. Als ondernemer kan je elk aspect van een product beïnvloeden. Zo zorgen we ervoor dat de CRDL uit één stuk hout gemaakt wordt. Hierdoor hoeven we geen dingen als lijm te gebruiken, heel duurzaam dus. En we werken niet met celofaan verpakking. Dat lijken kleine dingen, maar als je het bij elkaar komt, wordt het een kloppende en bijna holistische benadering. Dat geeft heel veel energie.”

Meer weten?

Op de website is meer informatie te vinden over de beschikbaarheid van de CRDL. Op dit moment wordt het instrument voornamelijk in verzorgingstehuizen gebruikt, maar vanaf volgend jaar moet hij ook via een huurconstructie verkrijgbaar zijn voor particulieren.