Zo kan iedereen zelfverzekerd solliciteren 

Dat de kleding tweedehands is, ziet natuurlijk niemand.
24-01-2017
Bertine Oudesluijs

Bertine Oudesluijs

Advies over kleding en kleuren, zodat je er bij je aankomende sollicitatiegesprek netjes en verzorgd uitziet. Speciaal voor mensen in een bijstandstraject, die niet genoeg inkomen hebben om zelf een nette outfit te scoren. In de Eindhovense vestiging van Dress for Success staat Bertine Oudesluijs aan het roer.

Dress for Success heeft 10 vestigingen in Nederland, waaronder één in Eindhoven. Bertine Oudesluijs is verantwoordelijk voor de vrijwilligers. Zij leidt ze op en stuurt ze aan. Als image consultant helpt ze niet alleen de vrijwilligers, maar vooral de bezoekers.

Een mooi concept: mensen helpen die hard op zoek zijn naar een baan, door ze gepaste tweedehands kleding en advies aan te bieden. De kleding stroomt binnen door donaties, daar is gelukkig geen gebrek aan. Het van oorsprong Eindhovense bedrijf Philips houdt bijvoorbeeld regelmatig inzamelingsacties, maar ook vanuit andere hoeken wordt werkkleding gedoneerd. Dat zijn vaak nette jasjes of schoenen, maar ook andere outfits. Niet iedereen hoeft ten slotte iedere dag strak in pak naar zijn werk.

Zelfverzekerd naar je sollicitatiegesprek

De klanten zijn werkzoekend en hebben een minimum inkomen, waardoor ze vaak niet de middelen hebben om nette kleding te kopen. “Ik probeer zichtbaar te maken hoe het bij de werkgever werkt. Je kan je sollicitatie gemakkelijker maken als je er verzorgd uitziet. Dan wordt de werkgever niet afgeleid en luistert hij of zij naar wat je de organisatie te bieden hebt”, vertelt Bertine.

Als de sollicitatie goed gaat en de baan in the pocket is, mag diegene nog één outfit komen uitzoeken. “Je hebt natuurlijk banen waarbij je er vooral bij de sollicitatie netjes uit moet zien, en daarna in je spijkerbroek naar het werk kan komen. Maar vaak is het ook zo dat je er op een normale werkdag wat netter uit moet zien dan in het weekend thuis, dus is het belangrijk dat ze ook kunnen afwisselen en niet iedere dag hetzelfde hoeven te dragen”.

Bertine weet als imago-adviseur als geen ander wat voor kleding en welke kleuren iemand staat. “Niet alleen wordt het van je verwacht dat je er netjes opstaat bij een sollicitatie, het maakt je ook zelfverzekerder. De mensen zijn vaak erg enthousiast over het advies en luisteren er goed naar. Soms heb je ook wel mensen die denken: ze moeten me maar nemen zoals ik ben. Dat is natuurlijk ook zo, maar we proberen wel zo veel mogelijk tips te geven en uit te leggen hoe het voor de werkgever werkt.”

Samenwerking met Leger des Heils

Als coördinator bij een maatschappelijke organisatie volgt Bertine ook andere organisaties. “New Dutch Connections vind ik bijvoorbeeld een mooie organisatie, zij zitten in Utrecht. Zij waren genomineerd voor het Appeltje van Oranje, en hebben terecht gewonnen. Zij helpen asielzoekersjongeren meteen vanaf het begin. Hoewel we een andere doelgroep hebben, vind ik het ook mooi wat zij doen: in een zo vroeg mogelijk stadium mensen helpen.”

De vestiging in Eindhoven werkt ook samen met bijvoorbeeld de Voedselbank of het Leger des Heils, dat soms dezelfde doelgroep heeft. “We hebben bijvoorbeeld bij het kerstdiner van het Leger des Heils wat mooie kleding meegebracht. Zo kunnen we in een gezellige sfeer nog mensen helpen. Niet alleen aan alledaagse kleding, die ook belangrijk is, maar ook aan wat chiquere stukken”.

Het is wel jammer dat je niet altijd meer hoort hoe de sollicitatie gegaan is, vertelt Bertine. Maar daar gaat ze achteraan. “Natuurlijk wil ik weten wat ons officiële succespercentage is, maar ik wil het vooral ook gewoon van diegene zelf horen. Hebben ze iets aan ons advies gehad? Hebben ze inmiddels een baan kunnen vinden? Dragen ze de kleding nog? Dat vind ik belangrijk. Daar doe je het uiteindelijk toch voor.”

Heb jij nog mooie, nette kleding dat klaar is voor een tweede leven? Kijk dan op de website van Dress for Success, er zit vast een vestiging bij jou in de buurt.