Lifestyle
Geldzaken

Zo gaat Zweden de wegwerpcultuur tegen 

Zweden heeft het weer voor elkaar: ze hebben de BTW op reparaties verlaagd om de wegwerpcultuur tegen te gaan.
25-01-2017 - door Maartje
Zweden verlaagt btw op reparaties

Zweden verlaagt de BTW op reparaties

In 2016 schreven we over het Zweedse wetsvoorstel waarin werd gesteld dat het BTW tarief op reparaties van spullen moest worden verlaagd. Inmiddels is duidelijk dat dit wetsvoorstel is aangenomen!

Strijd met de wegwerpcultuur

De Zweedse minister voor financiële markten en consumentenzaken Per Bolund bindt de strijd aan met de wegwerpcultuur in zijn land. Want ook in het land van fast fashion keten H&M en fast furniture keten IKEA begint men te snappen dat grondstoffen schaars zijn en de CO2 uitstoot van de productiesector moet worden beperkt.

Dus bedacht Per dat het een goed idee was om de belasting op reparaties te verlagen. Zijn wetsvoorstel werd aangenomen en is sinds 1 januari 2017 van kracht waardoor een fietsenmaker of schoenmaker nu nog maar 12 procent in plaats van 25 procent van zijn inkomsten aan de belasting hoeft af te dragen.

Ouderwets herstelwerk

Met deze nieuwe regels loopt de Zweedse staatskas wel behoorlijk wat geld mis. Minister Bolund is daar duidelijk over: "Daar gáát het toch niet om. Het gaat erom dat we ons land milieubewust regeren. Zweden steunt de duurzame ontwikkelingsdoelen, en verantwoorde consumptie en productie hoort daarbij. Dus pleiten we voor een deeleconomie, voor hergebruik, voor de toepassing van hernieuwbare grondstoffen, en nu dus ook voor ouderwets herstelwerk."

En in Nederland dan?

In Nederland kun je je kleding, fiets of schoenen laten repareren voor het lagere btw tarief van 9%. Maar heb je een kapotte scooter, auto of wasmachine, dan betaal je het hoge tarief van 21% btw voor de reparatie. En dat is dan weer net zoveel btw als op een nieuw product waardoor mensen toch eerder geneigd zijn om een nieuw product te kopen.

Nu zijn er meerder partijen die in hun verkiezingsprogramma noemen dat ze de BTW op reparaties willen verlagen. Daarbij willen een aantal partijen ook dat er een recht op reparatie komt en dat producenten verplicht moeten worden om hun producten zo te maken dat ze makkelijker te repareren zijn. Vind jij dit belangrijk, check dan even wat de politieke partij van jouw voorkeur hierover zegt!

Waarom Zweden nog meer te gek is

Er komen wel meer goede dingen bedacht en gedaan in Zweden. Zo is een 6-urige werkdag daar langzaam gemeengoed aan het worden omdat uit onderzoek blijkt dat werknemers hier gelukkiger én productiever van worden. Om de balans in een vol leven te bewaren zweren de Zweden verder bij hun lagom mentaliteit en hun fika koffiepauze.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!