Biodiversiteit

Zo gaat Spanje droogte tegen 

Wanneer je net door een herfstbui hebt gefietst denk je er misschien niet aan, maar het wordt steeds droger in de wereld.
07-11-2019 - door Jessie
Een huis in Spanje

Een huis in Spanje

Hoewel je er misschien anders over denkt als je nat en doorweekt bij je afspraak aankomt, is het toch echt een feit dat het steeds droger wordt.  In de afgelopen 70 jaar is er ruim 1,2 biljoen hectare aan land verdord, aldus WaterEducatie. Vooral ook in landen bij de Middellandse zee zorgt aanhoudende droogte voor een probleem. Nergens anders is de temperatuur zo snel gestegen in de afgelopen decennia als in Spanje: een halve graad per decennium. Daarom besloten bewoners uit Spanje om er iets aan te doen.

Bomen planten tegen droogte

Het idee is heel simpel: samen met vrijwilligers plant de vrijwilligersorganisatie Acude bomen en struiken in de kurkdroge aarde in het gebied rondom Murcia, Almeria en Granada. Dit ging niet vanzelf: de regio is vrij terughoudend als het op samenwerking met milieuorganisaties komt. Totdat een landschildpad voor een ommekeer zorgde: de schildpadden, die de trots van de regio zijn, kunnen niet overleven in een droge omgeving zonder struiken en bomen.

Een landschildpad als pleitmiddel

Door samen te werken met landeigenaren én de landschildpad als pleitmiddel te gebruiken lukt het nu wél om iedereen zover te krijgen. Meer dan 350 landeigenaren hebben zich aangesloten bij de beweging, waardoor meer dan tienduizend hectare getransformeerd kan worden. Niet alleen planten horen bij de metamorfose, maar ook meertjes, bassins en jachtregulatie zijn onderdeel van het plan.

Sand met boompjes

Meer groen in plaats van woestijn! 

Verdere verdroging

Nu is het niet zo dat pas de laatste jaren enorme droogte heerst: al in de Romeinse tijd werden veel bomen gekapt om in de regio grassen te zaaien die voor kleding konden worden gebruikt. Toch werden er de laatste jaren veel meer land- en mijnbouwbedrijven in de regio geopend, waardoor de grond verder uitdroogde en erosie kon ontstaan. Dit komt vaak door niet-duurzame irrigatietechnieken zoals beregeningsinstallaties of geulirrigatie.

De vicieuze cirkel van verwoestijning

Het probleem met droogte en verwoestijning is dat het een zichzelf versterkend proces betreft. Door stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering verdampt er meer water en blijft er meer zout achter op de grond. Hierdoor krijg je verzilting van de grond, wat er weer voor zorgt dat er minder planten kunnen groeien. Minder planten betekent minder CO2-opname en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Thuis aan de slag

Niet alleen in Spanje maar ook in je eigen land of achtertuin kun je aan de slag om dit probleem op te lossen. Gelukkig! Haal je tegels eruit en maak plaats voor planten, bomen en struiken. Geen eigen tuin? Kijk dan eens naar een boomparkje, laat je inspireren door de Moestuinman (of start zelf een moestuin), maak een verticale tuin, of support een goed initiatief zoals Just Diggit 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.