Zo ga je duurzaam en bewust met je huisdier om 

Zit je er aan te denken om een huisdier te nemen? Wellicht heb je dan iets aan deze tips.
30-01-2017

Eigenlijk weten we stiekem allemaal wel dat het het meest duurzaam is om geen huisdier te hebben.  Maar wij begrijpen het natuurlijk helemaal als je toch voor een huisdier kiest. Het is nou eenmaal moeilijk om zo'n lieve snoet te weerstaan. Bovendien is een huisdier hartstikke gezellig. We geven je daarom graag een paar tips om zo bewust en duurzaam mogelijk met je huisdier om te gaan. 

Maak een bewuste keuze

Veel mensen denken dat een huisdier niet zoveel tijd en geld hoeft te kosten. Maar wist je dat een hond gemiddeld per jaar 580 euro kost en een kat 550 euro? Een huisdier heeft namelijk niet alleen voer en een mandje nodig, maar heeft ook vaccinaties en ontwormkuren. Daarnaast kan een huisdier natuurlijk ook iets breken of ziek worden. Een behandeling of operatie bij de dierenarts kan flink in de kosten lopen. We raden je daarom aan om pas een huisdier te nemen als je er niet alleen genoeg tijd en ruimte voor hebt, maar ook genoeg financiele ruimte voor eventuele ziektenkosten.

Adopteer een dier

Overweeg je om een huisdier te nemen? Ga dan eens kijken bij het asiel of de dierenopvang in je buurt. Daar zitten namelijk helaas al een heleboel lieve dieren te wachten op een nieuw baasje. Natuurlijk snappen we dat je liever voor een wollige pup of kitten kiest, maar we raden je aan om er in ieder geval een kijkje te nemen. Er zijn helaas nog te veel mensen die in een impuls een jong diertje kopen en er toch niet voor kunnen zorgen. Fijn als jij zo’n weesje in huis kunt nemen. Laat je trouwens wel goed informeren over eventuele gedragsproblemen. Zo kunnen er bijvoorbeeld dieren tussen zitten die verwaarloosd zijn en een behoorlijk tijdje moeten ontdooien voor ze bij je op schoot durven te kruipen.

Kies voor duurzame speeltjes

Ben jij op zoek naar duurzame speeltjes voor jouw huisdier? Die zijn er gelukkig genoeg. Eko4Petz verkoopt bijvoorbeeld allerlei natuurlijke speeltjes die gekleurd zijn met veilige kleurstoffen. Alle speeltjes zijn van natuurlijke materialen en gerecycled of recyclebaar. Zo verkopen ze bijvoorbeeld schattige knuffelpopjes van duurzame hennepvezel die tijdens het spelen de tanden en het tandvlees van je hond reinigen tijdens het spelen. Verder hebben ze o.a. een speciaal kattenhuisje van karton die je tegelijkertijd kunt gebruiken als transportmiddel. Naast speeltjes verkopen ze trouwens ook biologisch afbreekbare drinkbakjes, duurzame hondenkussens en andere handige producten.

Gebruik biologische producten

Wist je dat je voor veel dieren ook biologische voeding kunt kopen? Gelukkig zijn er ook allerlei andere producten met een Milieukeurmerk of EKO-keurmerk te vinden, zoals bijvoorbeeld stro voor je konijn, korrels voor je cavia en vulling voor de kattenbak. Verder zijn er ook biologische dierverzorgingsproducten zoals vlooiendruppels en hondenshampoo. Via Natura verkoopt allerlei natuurlijk producten voor dieren, dat betekent dat er geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen in zitten. Gelukkig verkopen de meeste dierenwinkels ook genoeg producten met een keurmerk. Koop zoveel mogelijk in grote verpakkingen, dat scheelt uiteindelijk weer verpakkingsmateriaal. 

Geef ze bakken vol met liefde

Natuurlijk spreekt dit punt voor zich maar we wilden het toch noemen. Dat is namelijk helemaal gratis en minstens zo belangrijk als de rest!