Klimaat
Duurzaam wonen

Zó duurzaam is kurk 

Mateloos populair in de jaren '70 en ontzettend duurzaam. Waarom kurk een fantastisch materiaal is en we meer creatief met kurk willen.
17-05-2018 - door Maartje
Kurk op de wand

Kurkinterieur anno 2018 Foto: H&M HOME

We kunnen er best kort over zijn, kurk is een geweldig materiaal. Het is een natuurproduct, multi-inzetbaar, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en goed te recyclen. Tijd dus om kurk eens wat meer in de spotlight te zetten.

Ben je opgegroeid in de jaren '70 of '80 dan kon je bijna niet om kurk heen. Het lag op de vloer, de wand werd ermee bekleed en uiteraard had je kurken onderzetters. Inmiddels zie je kurk weer langzaam aan populariteit winnen en dat is meer dan terecht.

Het volledig natuurlijke materiaal is licht, antistatisch, geluidsdempend, vochtbestendig en het isoleert goed. Allemaal fijne eigenschappen die maken dat je kurk voor van alles kunt gebruiken, van mode tot ruimtevaarttechnologie.

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, hiervoor wordt de boom elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer! Een kurkeik die niet wordt geschild leeft zo'n 80 jaar, eentje die wel wordt gebruikt voor de kurkproductie kan hierdoor zo'n 200 jaar worden. En dat zijn heel wat extra jaren om CO2 uit de lucht te halen. Er is wereldwijd zo'n 2.200.000 hectare kurkbos waarvan het meeste zich in Portugal en Spanje bevindt.

kurk oogsten Zo wordt kurk geoogst, de boom kan daarna gewoon doorgroeien Foto: APCOR

Kurk gebruiken

Wij zijn vooral erg enthousiast over het gebruik van kurk in je huis, bijvoorbeeld als vloer of om een muur om te toveren tot gigantisch prikbord (offline Pinterest, yay!). Het is geluidsdempend, voelt lekker zacht aan en is tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar als je niet zo'n fan bent van het retro kurkbruine kleurtje. Dat maakt het trouwens ook ideaal materiaal voor speelgoed.

Maar ook als mode-item zijn we fan van kurk. Zo vielen we als een blok voor deze vette reistas van Artelusa en heeft TOMS veel gave schoenen met kurk.

Artelusa reistasReistas van kurk. Copyright: Artelusa

Kurk hergebruiken

Maar kurk kom je misschien nog wel het meest tegen op je wijnfles. En aangezien we daar met zijn allen best wat van drinken, kan je je voorstellen hoeveel kurken er nu nog worden weggegooid. Zonde vond wijnondernemer Derrick Neleman, dat zo'n goed te recyclen product nu wordt weggegooid. Dus bedacht hij het Kurkretour programma.

Nu kunnen we onze wijnkurken inleveren bij een van de landelijke inzamelpunten, waaronder alle Odin winkels, waarna ze op een sociale werkplaats worden vermalen tot granulaat. Dit kan dan weer worden gebruikt als isolatiemateriaal of grondbedekker voor de ecologische tuinbouw en kunstgrasvelden. Er kunnen alleen geen nieuwe fleskurken van worden gemaakt, daarvoor is het schoonmaakproces te kostbaar en milieubelastend. Sparen dus, die wijnkurken en daarna op kurkretour.nl kijken voor een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Check ook deze mooie grondstoffen:

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!