Klimaat
Lifestyle
Duurzaam wonen

Zo bespaar je liters water!  

22 maart is het Wereld Waterdag, een mooi moment om weer eens na te denken over het besparen van water.
21-03-2017 - door Maartje
Water besparen

Zo bespaar je liters water

Nederland is een waterland. Het valt met bakken uit de hemel, komt heerlijk drinkbaar uit de kraan en stroomt idyllisch door onze grachten. Met al dat water om je heen kun je makkelijk vergeten dat wetenschappers aangeven dat er ook in waterrijke gebieden als de onze een ernstig tekort aan drinkwater kan ontstaan als we niet zuiniger met ons water omgaan.

Want we gebruiken nogal wat water met zijn allen, cijfers uit 2013 laten zien dat we per persoon per dag in Nederland zo'n 119 liter water gebruiken. Het meeste water verbruiken we onder de douche waar we per douchebeurt zo'n 51 liter door het putje spoelen. En ook via het toilet spoelen we vele liters weg, maar liefst 33 liter per dag! 

Met de onderstaande uitvindingen en slimme toepassingen maak je je huis snel waterzuinig.

Minder water uit de kraan

De makkelijkste manier om water te besparen is door er gewoon minder van uit de kraan te laten stromen. Zweedse ondernemers hebben hiervoor een slimme toepassing bedacht, de Altered:Nozzle. Deze kun je aan je huidige kraan bevestigen waarna deze volgens de Zweden maar liefst 98% minder water verbruikt. De eerste Altered:Nozzle's worden in maart 2017 geleverd en de webshop is in aanbouw.

We weten allemaal dat we door korter te douchen veel water kunnen besparen. Maar leuk is anders. Daarom zijn wij zo blij met uitvindingen als de Nebia Douchekop en de Upfall douche waarmee je enorm veel water kunt besparen zonder dat je per sé korter moet douchen (yes!). 

Je wasmachine is dól op water maar gelukkig worden deze machines steeds zuiniger in hun verbruik. De mannen van Bundles helpen je graag aan een wasmachine die zuinig met water én energie omgaat. Je kunt bij hun een maandabonnement afsluiten waardoor je altijd een goede machine in huis hebt zonder veel gedoe.

Bron: Vitens

 

Gebruik gewoon regenwater

Jorrit Noordhuizen werkt met zijn onderneming de Watermaker aan een manier om met hulp van daktuinen regenwater te zuiveren tot drinkbaar water. Helemaal handig omdat we in de toekomst steeds meer te maken zullen krijgen met enorme piekbuien die dan door de tuinen kunnen worden opgevangen.

Je toilet doorspoelen met regenwater, klinkt logisch toch? Afgezien van je kat zal er namelijk niemand zijn hoofd in de pot steken om een slokje te nemen van al dat drinkwater dat we nu door de pot spoelen. Voor de Wereld van Morgen-ondernemer Pim helpt je graag aan een regenwatertoilet in huis.

En tenslotte, een van de fijnste manieren om water te besparen is door het drinken van een Hemelswater-biertje. Dit Nederlandse bier wordt gebrouwen van (gezuiverd) regenwater zodat er drinkwater kan worden gespaard. Proost!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!