Zo beschermen we onze oceanen tegen plastic 

De Plastic Soup Foundation heeft als missie om alle mogelijke bronnen van de plastic soep te stoppen. En jij kunt ze helpen!
29-05-2017
Plastic Soup Foundation oceanen beschermen

De Plastic Soup Foundation hield eerder deze maand een persconferentie over de impact van microplastics op de oceanen. Daar presenteerden ze niet alleen enorm zorgwekkende nieuwe informatie, maar ook een paar mogelijke oplossingen. Die zijn hard nodig, want er komen dagelijks vele miljarden plastic vezels in onze wateren terecht, waardoor er een boel dieren letterlijk mee in hun maag zitten. We spraken directeur Maria Westerbos over de impact van plastic vezels en hoe we samen het tij kunnen keren.

De impact van plastic vezels

De Plastic Soup Foundation (PSF) en Life+Mermaids deden de afgelopen drie jaar intensief onderzoek naar het verlies van vezels in de wasmachine. Uit dat onderzoek blijkt dat we met het machinaal wassen van onze kleding onze zeeën en oceanen vervuilen. 

Per wasbeurt komen er namelijk miljoenen kleine plastic vezels vrij die in onze wateren terecht komen. Wist je bijvoorbeeld dat één kunststof kledingstuk meer dan 100.000 microvezels kan afgeven en dat er bij het wassen van één fleece jasje wel meer dan 1 miljoen microvezels vrijkomen? 

“63 procent van onze kleding is van kunststof gemaakt.”, vertelt Maria Westerbos. “Deze microvezels belanden uiteindelijk weer op ons bord. Er worden nu al vezels teruggevonden in plankton, oesters, mosselen, zeezout en zelfs in honing. Het totaal aantal diersoorten dat hinder heeft van plastic ligt in 2017 al op 1220 en blijft maar stijgen. De effecten zijn legio: van verslechterde conditie, inwendige verwondingen tot verhongering en uitdroging.” 

oesters plastic soup

Een paar (tussen)oplossingen

Tijdens de persconferentie werden er gelukkig niet alleen schrikbarende resultaten gepresenteerd maar ook een paar mogelijke oplossingen. Maria Westerbos vertelt dat ze zoeken naar oplossingen voor het grote verlies van synthetische kledingvezels in de wasmachine:

“De eerste experimenten met biocoatings zijn voor 50% succesvol. Daar zullen we in de komende maanden verder aan werken met het Mermaids-consortium. Verder hebben we twee grassroots oplossingen gepresenteerd, waarvan we nog moeten onderzoeken hoe succesvol ze zijn in het afvangen van vezels. Dit zijn de Cora Ball (te zien op de video hier onder) en de Guppy Friend. Deze bol en waszak vangen microvezels in de wasmachine waardoor ze niet in het afvoerwater terecht komen.”

“Natuurlijk zijn we ons er van bewust dat dit tussenoplossingen zijn, daarom moeten we samen verantwoordelijkheid gaan nemen en de problemen gaan tackelen. De Plastic Soup Foundation vindt dat het tijd is dat de mode-industrie haar verantwoordelijkheid neemt. We weten nu dat plankton deze plastic vezels op het menu heeft staan, dat betekent dat wij uiteindelijk ook onze eigen kleding opeten. We moeten daarom samen meer druk uitoefenen op de kledingindustrie en streven naar labels die duidelijk oceaanvriendelijk zijn. G-Star is het eerste merk dat gaat helpen.” 

Oceanen beschermen

Op dit moment werkt The Plastic Soup Foundation achter de schermen aan verschillende campagnes en projecten rondom bewustwording: hoe meer mensen doordrongen raken van het probleem, hoe meer mensen er op de been komen om onze oceanen te beschermen. Zo vertelt Maria Westerbos dat ze bijvoorbeeld werken aan een Plastic Soup Atlas:

“In de Plastic Soup Atlas komen alle onderwerpen over de Plastic Soep aan bod: van gezondheidsaspecten, productie van plastic, soorten plastic en hotspots. Je vindt er prachtige infographics. Alles wat je over de plastic soup wilt weten, komt hierin te staan.”

“Daarnaast zijn we een app aan het ontwikkelen met de naam My Little Plastic Footprint. Deze app is bedoeld om gebruikers op een leuke manier te helpen om hun gedrag te veranderen ten opzichte van plastic. Wereldwijde beroemdheden, denk aan sporters en muzikanten, gaan het goede voorbeeld geven en iedereen oproepen om een steentje bij te dragen.”

“Onze droom is om alle mogelijke bronnen van de plastic soep te stoppen. Niet een voor een, maar allemaal tegelijk. We moeten onze oceanen beschermen tegen al dat plastic! Dat is een enorme gewetensstrijd, maar als we samenwerken komen we er wel!”

Plastic Soup Foundation - oceanen beschermen

Dit kan je zelf doen

Nu staan wij natuurlijk te trappelen om de app en de atlas te bewonderen, maar we geven je graag alvast een paar tips mee waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om de plastic soep een halt toe te brengen:

  • Gebruik zo min mogelijk single-use plastics, dus neem je eigen boodschappentas mee, koop een broodtrommel i.p.v. zakjes en neem je eigen waterfles mee. 
  • Raap plastic zwerfafval op als je het ziet liggen, zodat het niet in het water terecht kan komen. 
  • Koop groente en fruit los en niet voorverpakt.
  • Stel de plastic soep aan de orde in je vriendengroep, bij je familie, op je werk, school, bedrijf, instelling, gemeente en in de politiek.
  • Vermijd verzorgingsproducten (o.a. scrubs) die plastic bevatten. Deze microbeads komen via de riolering in zee. Gebruik liever plastic-vrije producten.
  • Andere tips om minder plastic afval te produceren zijn te vinden op de website van de Plastic Soup Foundation.

 

Wil jij meer weten over de plastic soep? Klik dan hier voor de site van de Plastic Soup Foundation en hier voor de Facebookpagina. Klik hier voor een item dat EenVandaag maakte over hoe kleding water, voedsel en lucht vervuilt.