Geldzaken
Duurzaam ondernemen

Zo bepaal je je uurtarief 

Niet te hoog en niet te laag. Je uurtarief bepalen kan best lastig zijn, met deze tips lukt het.
08-01-2019 - door Milou

Hoe bepaal jij je uurtarief?

Er zijn in Nederland steeds meer ondernemers. Volgens de laatste cijfers waren er in 2018 zo'n 1,9 miljoen ondernemingen en dat zijn er 82.000 meer dan het jaar ervoor. De groei komt vooral door de toename van ZZP'ers, die groep is de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld. Maar hoe bepaal je als (nieuwe) ondernemer nu eigenlijk wat je diensten waard zijn?

Een precies goed uurtarief

Bij het bepalen van je uurtarief is het slim om met een aantal zaken rekening te houden: 

  • Het inkomen dat je wilt verdienen; hoeveel heb je per maand nodig om van te leven en je vaste lasten te kunnen betalen? Je uurtarief moet genoeg zijn om, nadat je alle kosten hebt afgetrokken, minimaal dat benodigde bedrag over te houden.
  • Tarieven van concurrenten. Vraag eens rond aan vrienden, bekenden maar ook mede-ondernemers. Wat rekenen zij of hebben zij ooit betaald voor een soortgelijke dienst of soortgelijk product?
  • Vraag en aanbod. Is er veel behoefte aan wat jij doet en weinig concurrentie? In dat geval kan jouw uurtarief hoger zijn.

Declarabele uren

Als (beginnende) ondernemer werk je misschien soms wel het klokje rond. Maar dat is niet realistisch om te factureren en natuurlijk ook niet al te best voor je gezondheid. Voor een goede bereking van je uurtarief bepaal je eerst hoeveel uur per jaar je declarabel bent. Als je uitgaat van een werkweek van 5 dagen en 30 dagen reserveert voor vakantie en feestdagen, dan blijven er 230 werkdagen over. Op jaarbasis is dat 1.840 uur. Maar omdat je ook bezig bent met zaken als administratie, reizen naar afspraken en acquisitie is niet ieder uur declarabel. Volgens Ondernemersplein.nl kun je als startende ondernemer uitgaan van zo'n 50 à 60% declarabele uren. Van 1.840 uur is dat dus 920 uur per jaar.

Je uurtarief is dan nog een relatief eenvoudige rekensom. Wat zijn je kosten (noteer ze allemaal!) en wat wil je (netto per maand) verdienen? Dit totale bedrag deel je door het aantal declarabele uren. In onderstaand filmpje van de KvK zie je hoe je hiermee tot een uurtarief komt, ook vind je op de website van de Kamer van Koophandel de uitgeschreven uitleg. Je kunt je tarief ook uitrekenen met deze handige uurtarief calculator.

Variabel en indexeren

Het is overigens niet ongebruikelijk om per opdracht je prijs te bepalen. Zo kun je natuurlijk altijd je uurtarief hanteren (en "uurtje factuurtje" factureren) maar ook - voor een langere, grotere klus - een projectprijs afspreken. In dat geval schat je vooraf in hoeveel tijd de opdracht je kost en welke andere kosten (materiaal of reiskosten bijvoorbeeld) je gaat maken. Omdat je voor langere tijd verzekerd bent van werk kun je in zo'n geval wat korting geven. Heb je een spoedopdracht, dan kun je juist een hoger tarief hanteren. Ondernemersplein geeft als tip om in je algemene voorwaarden of opdrachtbevestiging op te nemen welke kosten wel of niet binnen je tarief vallen.

Ook slim om te doen: ieder jaar je uurtarief opnieuw berekenen. Je hebt immers weer een jaar meer ervaring en kennis opgedaan en ook de gestegen kosten van je levensonderhoud moeten in je tarief worden meegenomen. 

Ready, set, go!

Heb je je uurtarief (opnieuw) bepaald? Top, tijd om aan de slag te gaan! We geven je graag nog een aantal tips voor een vliegende start:

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!