Eten en drinken
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Zij maken een eind aan voedselverspilling 

Allemaal gaan ze voedselverspilling tegen en nu hebben ze hun krachten gebundeld om méér voedsel te redden.
14-03-2018 - door Maartje
Verspilling is verukkelijk

Onder het motto 'voedsel is te kostbaar om te verspillen' hebben 18 ondernemers het platform Voedselverspilling is Verrukkelijk opgericht. En dat is gewéldig nieuws als je weet dat we ruim eenderde (!) van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verspillen. Niet alleen zonde van al dat eten, maar ook van alle energie en grondstoffen die het heeft gekost om dit eten te produceren.

De ondernemers hebben hun krachten nu gebundeld om nog meer impact te kunnen maken en voedselverspilling tegen te gaan. Zo komen de Verspilling is Verrukkelijk-producten op een speciaal schap in een paar grote supermarkten en gaan de ondernemers samen campagne voeren om mensen te stimuleren minder voedsel te verspillen.

Een van de deelnemers aan het platform is The Ketchup Project die in 2017 een succesvolle crowdfunding afsloot waarbij ze met steun van ASN Bank ruim €68.000 ophaalden. The Ketchup Project: "Voedselverspilling is een groot probleem en wij vormen maar een heel klein deel van de oplossing. Door de krachten te bundelen in Verspilling is Verrukkelijk, hopen we gezamenlijk meer aandacht te krijgen voor voedselverspilling en te laten zien welke fantastische producten je allemaal wel niet kunt maken van ‘waste’!"

Verspilling is verukkelijkEen kleine greep uit het Verspilling is Verukkelijk assortiment

Voedselverspilling oplossen

Naast The Ketchup Project doen ook Voor de Wereld van Morgen-leden Coco Conserven, ThijsTea, Kromkommer, Glorious Bastards en BeeBlue mee met het initiatief.

Vera Bachrach van Coco Conserven: "We verspillen op zo’n grote schaal voedsel dat kunnen we alleen oplossen als we onze krachten bundelen. Hoe meer verspillings-ondernemers hoe beter! We hopen dat verspilling met dit platform op de agenda van consumenten komt en dat we meteen oplossingen bieden zodat je er wat aan kunt doen!"

Zelf voedselverspilling tegengaan

Als je weet dat we per persoon jaarlijks zo'n 41 kilo voedsel weggooien in Nederland dan is er nog een wereld te winnen. We gooien met zijn alleen vooral héél veel brood weg maar ook zuivel en groente wordt  in grote hoeveelheden verspild.

Meest verspilde etenswarenInfographic komt van www.verspillingisverukkelijk.nl

Je kunt je eigen voedselverspilling tegen gaan door bijvoorbeeld van je overgebleven groente soep te koken met het SoepStarter pakket, gebruik te maken van deze handige apps met tips & recepten en meer te leren over fermenteren, pekelen en andere conserveringstechnieken. Daar biedt bijvoorbeeld InStock Masterclasses voor aan.

Politiek en bedrijfsleven verminderen voedselverspilling

Ook de politiek gaat stappen zetten om voedselverspilling tegen te gaan. De komende vier jaar maakt het kabinet in totaal 7 miljoen euro vrij voor innovatie, voorlichting en onderzoek. Daarnaast hebben multinationals als Unilever, Ahold en McDonalds aangegeven dat ze in 2030 in Nederland nog maar maximaal de helft van het voedsel zullen weggooien. Hiervoor worden geen harde regels opgesteld: de multinationals doen vrijwillig mee. Toch hebben zij ook een belangrijke trigger, verklaart onderzoeker Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen in een artikel van AD: "Daar zijn ze zelf ook bij gebaat. Als je minder verspilt, hoef je minder grondstoffen in te kopen. Elke euro geïnvesteerd in het terugdringen van verspilling, levert 14 euro op."

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft aan dat ze zelfs wil kijken naar het versoepelen of aanpassen van regels. Ze wil af van de Europese wetten, die verplichten om op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater een ‘tenminste houdbaar tot-datum’ te vermelden. Uit onderzoek blijkt dat de verspilling van levensmiddelen als rijst, pasta en koffie met 12 procent daalt als er geen 'ten minste houdbaar tot'-datum op de verpakking staat. Die kan dus inderdaad beter snel worden afgeschaft. Daarnaast wil de minister supermarkten en horeca stimuleren om overschotten aan voedselbanken te doneren. Dit wordt nu vaak belemmerd door regels. 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!