Zeven merken die niet in je kledingkast mogen ontbreken  

De groep fair fashionista's groeit. Net als het aantal duurzame merken. Wat mag er niet in je (kleding)kast ontbreken?
14-03-2016

Foto: Rhumaa

De mode-industrie maakt een ware revolutie door. Fair fashion is bezig met een niet te stuiten opmars. Nieuwe merken schieten als paddestoelen uit de grond en inkopers gaan er vol voor. En voor ons als consument is het steeds gemakkelijker om de juiste keuze te maken.  

Drijvende kracht

Een van de drijvende krachten achter deze mode-revolutie is de fair fashion - en lifestyle specialist Marieke Eyskoot. Wij vroegen haar een lijstje aan te leveren met zeven van haar favoriete merken. Een onmogelijke vraag voor iemand die alle mooie merken kent, maar we zijn streng in deze rubriek. Het resulteerde in een mooie lijst en wij zochten op waarom deze merken zo bijzonder zijn.

1. Rhumaa

Het merk Rhumaa vertelt verhalen die culturen verbinden. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. De missie van Rhumaa is ‘to reconnect with the beauty and knowledge of different cultures, in order to create a meaningful, strong and conscious fashion brand. A brand that is aware of every aspect of it’s production, takes care of its tribe the world it lives in.’ Bij het ontwerpen werkt Rhumaa samen met getalenteerde designers uit Zuid Afrika.  

2. studio JUX

De prachtige items van studio JUX zijn design + eco + fair. De kleding en accessoires die ze maken zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen, gemaakt in een eigen fabriek in Nepal. In Nepal steunt studio JUX ook nog verschillende projecten voor de ontwikkeling van vrouwen en social enterprises.   

3. Kuyichi

Kuyichi was een van de eerste duurzame merken in Nederland. Zij geloven sterk dat duurzaamheid geen trend is én ook niet iets voor de volgende generaties. Ze maken mode op een 100% duurzame en verantwoorde manier. Met mooi resultaat.

4. Swedish Stockings

Het ontbrak heel lang in de kledingkast van de fair fashionista: een duurzame panty’s. En het was hoogste tijd dat daar verandering in kwam. Swedish Stockings brengt deze verandering. En de urgentie was ook hoog; elk jaar worden 2 miljard paar panty’s weggegooid, nadat ze een keer zijn gedragen. De panty’s van Swedish Stockings zijn gemaakt van recycled garen en ook de rest van het productieproces klopt helemaal.

5. O My Bag

De tassen van O My Bag zijn zo mooi, dat je er instant hebberig van wordt. De tassen worden ontworpen in Amsterdam, volledig eerlijk gemaakt in India en vervolgens verkocht aan iedereen die zo’n mooie tas verdient. Wat bijzonder is aan de tassen, is dat het leer gelooid is zonder chemicaliën. Een revolutie in de leerindustrie.

6. Esse Organic Skincare

Het gaat niet alleen om wat je draagt, maar ook om wat je smeert voor een fashionable uiterlijk. In de producten van Esse ontbreken veel ingrediënten die je in reguliere cosmetica wel terugvindt. Zo gebruiken ze geen alpha hydroxy acids (AHA’s), geen parabenen, geen synthetische geurstoffen en geen ethoxylated ingredienten. De ingrediënten zijn plantaardig en verzorgen en beschermen je huid.

7. Abel organic perfume

Lekker ruiken maakt een killer outfit compleet en dat kan met Abel. Abel maakt organic parfum. Een product dat lange tijd ontbrak, maar dankzij Frances Shoemack kunnen we met een heerlijke geur onze outfit compleet maken.