Eten en drinken
Plastic
Zero waste

Zero waste take-out halen was nog nooit zo makkelijk 

Deze Europese ondernemers gaan wegwerpproducten tegen!
21-04-2018 - door Jessie
Foto: CupClub

Foto: CupClub

Wegwerpbakjes voor je afhaaleten… we zijn er eigenlijk wel klaar mee. Niet alleen omdat het lelijk staat op je Insta-tijdlijn, maar vooral omdat het voor ontzettend veel troep zorgt. Wist je dat 50% van het plastic in de oceaan uit single use items (dus producten die gemaakt zijn om maar één keer te gebruiken, zoals wegwerpbekers en –bakjes) bestaat? Deze initiatieven bedachten slimme systemen om dat tegen te gaan.

The Tiffin Project in Brussel

Onze zuiderburen hebben het voor elkaar gekregen om afhaalbakjes sexy te maken voor zowel restaurants als klanten – en dat kan zo’n 32.000 ton afval per jaar besparen! Nadat je je online registreert voor The Tiffin Project en een RVS bakje koopt (in verschillende varianten, afhankelijk van wat je gaat halen) kun je je afhaaleten in je eigen herbruikbare bak halen, tegen een korting van 5%. De initiatiefnemers willen met 1.000 deelnemers per jaar zo’n 1.5 ton afval en 4 ton CO2 besparen op jaarbasis, en daarbij €20.000 besparen op het kopen van wegwerpbakjes. Dat lukt al als de deelnemers twee keer per week iets in hun eigen bakje halen.

Ook onze oosterburen hebben het idee van RVS tiffins omarmd. Daar hoef je echter niet een lunchbox te kopen (en mee te nemen naar het restaurant), maar leen je er één bij de deelnemende restaurants voor €0,50 per dag. Je kunt de box weer terugbrengen wanneer je wilt. Het originele idee komt overigens uit  Vancouver, waar chefkok Hunter Moyes in 2008 een gelijknamig project startte nadat hij geïnspireerd was door de lunchboxsystemen in India.

RVS Tiffin | Foto: Het Zero Waste Project

RVS Tiffin | Foto: Het Zero Waste Project

CupClub in Engeland

Cupclub is een splinternieuwe dienst in Engeland en zorgt dat je wél het gemak van een koffietje onderweg hebt, zónder al het afval dat erbij komt kijken. Het idee is simpel. Koppel techniek aan koffiebekers en voeg er een abonnementsvorm aan toe! Als lid van CupClub kun je gebruik maken van de herbruikbare koffiebekers die bij verschillende restaurants en retailers verkrijgbaar zijn, en ze bij elk deelnemend restaurant weer in een speciaal daarvoor bestemde prullenbak gooien. Door het ingebouwde trackingsysteem raakt geen enkele beker uit het systeem verloren en kan de hoeveelheid wegwerpbekers met 40% worden verminderd. Restauranthouders betalen 15 pence per beker (inclusief dekseltje)  en verdienen deze investering terug door middel van gekoppelde loyaliteitsprogramma’s. CupClub is één van de winnaars van de Ellen McArthur Foundation New Plastics Economy Innovation Prize en mag meedoen aan een 12-maanden durend accelatorprogramma. Hopelijk houdt dat ook een uitbreiding naar het vaste land in.

Cupclub

Foto: Cupclub

Recup in Hamburg

Een ander slim wegwerpbekersysteem dat hard aan de weg timmert is Recup uit München. Afgelopen week wonnen ze een tender in Hamburg, waardoor ze daar nu het standaard coffee to go ‘statiegeldsysteem’ worden. Voor 1 euro borg kun je een herbruikbare beker (van recyclebaar plastic, en die meer dan 500 keer gebruikt kan worden) kopen. Je kunt de bekers niet alleen in alle deelnemende restaurants weer terugbrengen, maar krijgt ook nog eens korting op je bakje pleur. Win-win dus. Recup is al in dertig steden actief en heeft al 250.000 cups laten circuleren.

Recup coffee cups

Foto: Recup.de 

En in Nederland?

In Nederland is er, zover wij weten, nog geen algemeen system actief. Je kunt wel met je eigen herbruikbare beker naar de Kiosk of Starbucks en met korting je koffie halen. En ook lokaal worden herbruikbare bakjes bij afhaalrestaurants steeds meer gestimuleerd door restauranteigenaren. Neem dus een keer je eigen bakjes mee en laat je afhaaleten daarin ophalen!

Eetbare koffiebekers de toekomst

Wat wél voet aan de grond heeft gekregen in Nederland is de eetbare koffiebeker. Deze beker is al in het gemeentehuis van Hardenberg te vinden bij het koffie-apparaat. Het kopje is gemaakt van een wafeltje, waardoor je koffie en een koekje in één hebt! 

Meer inspiratie: 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.