Sociaal

Zeg, ken jij de Moestuinman?  

Max bedenkt, realiseert en onderhoudt moestuinen, voedselbossen en natuurspeelplekken.
19-06-2018 - door Milou

Max de Corte zet zich vanuit De Moestuinman in voor een groene(re) leefomgeving

Ooit begonnen met moestuinieren en inmiddels permacultuur-expert, voedselbos pionier en stadslandbouw ondernemer. Acht jaar geleden zegde hij zijn baan op, op zoek naar een zinvoller bestaan. Tegenwoordig is Max initiator en eigenaar van Moestuinman, wij spraken hem over zijn business.

Permacultuur ondernemer

Max noemt zichzelf permacultuur ondernemer en werkt vanuit Moestuinman aan duurzame en lokale voedselvoorziening, de aanleg van moestuinen en voorlichting over de permacultuur principes die hij zelf 'Een op de natuur geinspireerde ontwerpmethode' noemt. In de praktijk betekent dat onder andere advies, ontwerp, aanleg en onderhoud van groene schoolpleinen, voedselbossen, eetbare siertuinen en buurt(moes)tuinen en het runnen van zijn eigen shiitake kwekerij.

Weg met éénjarige roofbouw

De motivatie voor zijn werkzaamheden noemt Max enigszins egoistisch. 'Ik wil een fijnere wereld om in te leven en streef continu naar situaties waar niet alleen ik, maar ook anderen of de wereld waar ik in leef beter van worden.' Dat zorgt volgens hem niet alleen voor een betere wereld, maar levert ook veel meer ondernemers-mogelijkheden en kansen op. Zijn eigen droom is dan ook heel duidelijk: een stuk grond met een huisje en een voedselbos om zijn dagen te slijten.

'Voor de wereld (om mij heen) droom ik van een andere voedselproductie en distributiesysteem. Wat inhoudt dat we grotendeels eten van meerjarige gewassen, in plaats van de eenjarige 'roofbouw' die we gecreëerd hebben en die de aarde uitput en onze (bio) diversiteit om zeep helpt.' Meerjarige voedselgewassen plant of zaai je één keer en zijn jaren achter elkaar te oogsten. Doordat de wortels dieper en beter ontwikkeld zijn hebben ze minder vaak water en voeding nodig. En doordat er minder in de bodem gespit hoeft te worden wordt het bodemleven niet verstoord.

Leren als businessmodel

Als we Max vragen naar zijn gouden tip voor andere (startende) duurzame ondernemers komt zijn businessmodel ter sprake. Dat van de Moestuinman is niet bepaald traditioneel. 'Mijn business-model is leren. Ik wil mezelf constant blijven ontwikkelen en word heel blij van (persoonlijke) groei en ontwikkeling.' En daarom maakt hij onderscheid tussen 8 inkomsten die werk hem kunnen opleveren:

  1. Plezier, iets belangrijkers is er bijna niet.
  2. Leren, door nieuwe dingen te doen leer je.
  3. Ervaring, door iets vaker te doen wordt je ergens goed in.
  4. Toegang tot gratis (bouw) materialen, voedsel, een plek.
  5. Netwerk, doordat je nieuwe mensen leert kennen groeit je netwerk en eventuele samenwerkingen.
  6. Zichtbaarheid, normaal moet je betalen voor reclame maar je kunt ook werken aan zaken die zichtbaar maken voor anderen wat jij kan en doet.
  7. Het verwezenlijken van je idealen, dat geeft voldoening en geeft je het gevoel dat je er toe doet en je nuttig maakt.
  8. Geld, ook niet onbelangrijk!

'Het ideaal is dat al mijn werk alle 8 'inkomsten' oplevert, maar het kan ook zijn dat ik ergens geen geld mee verdien maar wel alle 7 andere punten afvink. Dan levert het me nog steeds veel op. En mijn ervaring is dat dit op lange (en soms al vrij korte) termijn weer de kans op betaald werk vergroot. Een balans tussen al deze inkomsten is de sleutel voor een gezonde bedrijfsvoering, op korte maar ook zeker op lange termijn.'

Tiny Forests, groene daken en geveltuintjes

Meer lezen over groen in de stad. Ken je tiny forests al? Deze kleine dichtbegroeide bossen in de stad hebben ongeveer de grootte van een tennisbaan en zijn vanwege de verschillene boomsoorten goed voor de biodiversiteit. Nederland telt inmiddels al zeven van deze kleine stadsbossen! Wil je zelf ook met groen aan de slag? Misschien is een groen dak of een geveltuintje iets voor jou!

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!