ZAZU: van advocatuur naar eerlijke mode 

Marieke Andringa over haar knitwear van alpaca en merino wol
29-03-2016

Uit de eerste collectie van ZAZU Amsterdam

Je hebt een goede baan, maar haalt er geen voldoening uit. Wat doe je? Kies je voor het oude vertrouwde of neem je die sprong in het diepe om je droom te volgen? Marieke Andringa deed dit laatste, ze begon ZAZU Amsterdam; een duurzaam en eerlijk knitwear merk. Ik sprak met haar over de weg er naartoe.

Kleding waar iedereen beter van wordt

Marieke Andringa lanceerde onlangs via crowdfunding de eerste collectie van ZAZU Amsterdam. Haar kleding wordt gemaakt van alpaca en merino wol uit Zuid-Amerika. Als klein meisje was ze altijd bezig met kleertjes maken voor haar barbiepoppen. Ze wilde altijd modeontwerpster worden of advocaat. Ze gaf toe aan haar ratio en koos ze voor het laatste. "Al heel snel ervoer ik daar een soort van gebrek aan zingeving, dat ik dacht waarom doe ik dit eigenlijk? Ik vond het ook allemaal erg rationeel en te ver van de werkelijkheid verwijderd. Bovendien haalde ik er geen energie uit."

Ze wilde met haar commerciële kennis andere mensen vooruit gaan helpen. Op de markten in Ecuador zag ze de prachtige producten van alpaca wol. Daar ontstond dan ook het idee voor ZAZU. Ze wilde het merk op een duurzame en eerlijke manier opzetten. Ik vroeg haar waarom: “Omdat ik graag iets wil doen wat een positieve impact heeft op de levens van anderen. Wat er in de modewereld gebeurt, vind ik echt vreselijk. Mensen worden uitgebuit. […] Ik heb op een gegeven moment de documentaire China Blue gezien en dat is echt heel zielig. Ik walg echt van die fast fashion, waar je voor 5 euro een T-shirtje koopt. […] Ik wil dat mensen die de kleding maken er ook beter van worden.”

De lange zoektocht naar breisters

De grootste uitdaging voor Marieke was het vinden van breisters. “Ik ging heel vaak met mijn baby naar al die kleine dorpjes om breisters te zoeken. En dan zeiden ze ‘ja hartstikke leuk’ en vervolgens kon je ze totaal niet meer bereiken. Ik heb zoveel geprobeerd. Het is echt een uitdaging om betrouwbare mensen te vinden.”

Pas in augustus van vorig jaar vond ze de vrouwen in Quito die nu voor haar breien. Ze verdienen een salaris wat vijf keer marktconform is. "Het mooie is, het heeft echt impact. De vrouwen kunnen vanuit huis werken en dus hoeven ze hun kinderen niet naar een slechte crèche te brengen of met hun kinderen op straat te werken."

Het liefst wil Marieke ook met inheemse vrouwen uit de dorpen op het platteland gaan werken, want daar is ook nog heel veel armoede. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan: “De communicatie is daar ontzettend lastig. Je moet ze eigenlijk precies vertellen wat ze moeten doen en er bovenop zitten. Als je ze zegt, je moet dit doen, dan kan het best zijn dat ze denken ‘daar heb ik eigenlijk geen zin in’ en dan maken ze gewoon iets heel anders. Ze hebben een hele andere cultuur en mindset.” Marieke werkt samen met een ander merk die al verschillende lokale communities kent, dus in de toekomst zal door die samenwerking ook met deze inheemse vrouwen op het platteland kunnen gaan werken.

Wel of niet verven?

Bijna alle wol wordt geverfd, ook de wol die gebruikt wordt voor de kleding van ZAZU. “Mijn productieproces is al duurzaam, maar er zijn altijd verbeteringen in aan te brengen. Dat vind ik wel een dilemma. Mijn wol wordt wel geverfd, maar niet met toxische chemicaliën. Mijn uitdaging is om dat nog natuurlijker te doen.”

Nooit opgeven

De weg die Marieke moest afleggen om haar droom te realiseren zat vol hobbels. Door vooral niet op te geven, is haar eerste collectie inmiddels te bewonderen (en te bemachtigen).