Duurzaam wonen

Yumeko pioniert met gerecycled dons 

De eerste dekbedden en kussens met gerecycled dons zijn een feit, dankzij duurzaam beddengoedmerk Yumeko.
19-12-2018 - door Jessie
Foto: Renew-dekbed van Yumeko

Foto: Renew-dekbed van Yumeko

Het Amsterdamse beddengoedmerk, en communitylid van Voor de Wereld van Morgen, Yumeko is al langer een voorbeeld van duurzame veranderingen in de slaapkamer. Zonder dat je het misschien doorhebt, spendeer je een heel groot deel van je leven onder en op synthetische materialen die chemisch zijn behandeld. Yumeko wil daar duurzame alternatieven voor bieden. De nieuwste innovatie van het merk is een collectie van gerecycled dons.

De ReNew Collectie bestaat uit kussens en dekbedden van gerecycled gerecycled materiaal. Zo wordt gebruik gemaakt van dons uit ingezamelde dekbedden, jassen en kussens dat door Yumeko is gereinigd zodat het opnieuw kan worden gebruikt. En ook jij kunt hier direct aan bijdragen. Wanneer je je oude donzen dekbed of kussen (gratis) terugstuurt na een aankoop uit de ReNew-collectie, krijg je 15% korting op je volgende aankoop. Jouw afgedankte kussen wordt vervolgens gebruikt om weer een ander blij mee te maken!

Van vuilnisbelt naar dekbedvulling

Deze nieuwe collectie van Yumeko is een grote verandering ten opzichte van de status quo: het meeste afgedankte dons wordt momenteel vernietigd in de verbrandingsoven of op een stortplaats gedumpt. Volgens Rob den Dool, oprichter van Yumeko, is er overigens geen verschil voelbaar tussen recycled dons en ‘normaal’ dons. Verschillende consumenten hebben het al getest en vertellen dat de dekbedden heel zacht, lekker warm, luchtig en schoon zijn.

Foto: Renew van Yumeko

Foto: Renew van Yumeko

De harde waarheid achter dons

Dons is niet alleen goed om te hergebruiken omdat er dan geen kostbare grondstoffen verloren gaan, maar óók om een heleboel dierenleed te besparen. In zijn zoektocht naar duurzaam dons merkte Rob namelijk al snel dat er heel veel dierenleed bij komt kijken. “Het meeste dons komt uit China, waar de ganzen levend geplukt worden”, vertelde hij op ASN Live. “Wij wilden op zoek naar een alternatief die aan onze kwaliteitseisen voldoet”. 

Eerder zette Yumeko daarom een eigen donsketen op, met dons van Nederlandse en Duitse bodem dat als bijproduct uit de vleesindustrie overblijft. Hiervoor ontwikkelden ze, samen met onder andere Patagonia, een certificering: de Responsable Down Standard (RDS). Dit dons wordt inmiddels ook door grote bedrijven als Auping gebruikt. Regels van deze standaard zijn bijvoorbeeld dat levend plukken en dwangvoeding verboden is, en dat elke stap in de keten wordt gecontroleerd.

Verantwoord overnachten in Conscious Hotels

Met de introductie van de ReNew-collectie kan niet meer precies getraceerd worden waar het dons precies vandaan komt, maar wordt er geen waardevol dons meer verspild. Één van de eerste bedrijven die het ‘nieuwe’ gerecyclede dons heeft omarmd is duurzame hotelketen Conscious Hotels. In hun kamers bij het Museumplein in Amsterdam slaap je binnenkort onder een verantwoord dekbedje én op een verantwoord kussen van gerecycled materiaal. En dat slaapt natuurlijk extra aangenaam!

De dekbedden en kussens uit de ReNew-collectie van Yumeko zijn onder andere in de webshop van Yumeko te koop. 

Foto: Renew van Yumeko

Foto: Renew van Yumeko

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.